Ekonomija

MANS: Markovićeva izjava novi pokušaj zataškavanja zločina prema Tari

Posljednja izjava predsjednika Vlade Duška Markovića predstavlja novi pokušaj zataškavanja zločina prema rijeci Tari, koji već duže vrijeme udruženim snagama sprovode Vlada i kineska kompanija CRBC, saopštili su danas iz Mreže za afirmaciju NVO sektora MANS.

“Nakon što su nam ministri Pavle Radulović i Milutin Simović poručili da treba više da vjerujemo njima nego svojim očima, sada premijer javno obećava da će Tara nakon izgradnje auto-puta ostati onakva kakva jeste. Bojimo se da će se ovo obećanje Markovića i ispuniti, te da će Tara nakon odlaska CRBC-a ostati upravo onakva kakva jeste sada – zagađena i devastiranog korita, da niko neće snositi odgovornost za to, a da će na kraju punu cijenu uništavanja Tare platiti građani iz svojih džepova”, navode u MANS-u.

Ispuštanje otpadnih voda u rijeku, gradnja u samom koritu, deponovanje građevinskog otpada na obalama i desetkovani biodiverzitet su ono što je Tara danas i što, kako ističu, nažalost, može dovesti do preispitivanja njenog statusa u UNESCO-u.

“Razumljivo nam je da Marković kampanju nevladinih organizacija za odbranu Tare vidi kao nepremjerenu, jer se ona nikako ne uklapa u strogo kontrolisane posjete uređenim gradilištima u okolini Podgorice, koje je navikao da organizuje i da kampanja remeti idiličnu sliku da je sa izgradnjom auto-puta sve u redu”, naglašavaju u MANS-u.

<<<MANS tužio Vladu i CRBC zbog devastacije Tare<<<

Smatraju da bi, umjesto što poziva nevladine organizacije, bilo dobro da premijer na Taru odvede inspekcije i natjera ih da rade svoj posao, te zatraži odgovornost unutar svoje Vlade, ne samo zbog toga što se Tara devastira, nego i zbog toga što se od javnosti uporno kriju informacije o tome.

“Već gotovo dvije godine koliko se izvode radovi, ni Marković, niti bilo koji od njegovih ministara nije se usudio da obiđe to gradilište i građanima saopšti istinu, sve dok MANS nije prvi objavio uznemirujuće snimke o tome šta se dešava na Tari. I dok možemo da razumijemo da istina o Tari smeta Markoviću, jer svjedoči o načinu na koji se njegova Vlada brine o prirodnim resursima ove zemlje, zabrinjavajuće je da ne postoji ni mimum spremnosti da se prizna greška i počne raditi na njenom ispravljanju”, ocjenjuju u toj organizaciji.

Umjesto toga, dodaju, Marković se pridružuje naporima da se sve sakrije od građana.

“Još jednom podsjećamo Markovića da više ne mora da glumi „crnu kutiju“ državnih tajni, kao što je navikao na prethodnom radnom mjestu, već da se sada nalazi na funkciji od koje građani sa pravom očekuju punu informaciju o tome šta Vlada radi. U suprotonom, ignorisanjem ovog problema Marković sam daje odgovor na pitanje da li će Tara preživjeti auto-put”, poručuju iz Mreže za afirmaciju NVO sektora.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nikšićanin
Gost
Nikšićanin

Najveći zločin je što je Vama kao takozvana NVO dozvoljeno da radite,nezakonite radnje,iznosite neistine,debelo Vas plaćaju da kritikujete sve što valja u Crnoj Gori.

Velimir
Gost
Velimir

POKVARIO SE CD,
STALNO TARA TARA TARA TARA,
DOKLE VISE!?

Tako je to
Gost
Tako je to

Smeta mi kad neki uzimaju pojmove zločin,genocid,fašizam i sa ovakvim izjavam pokušavaju da podignu ovakve probleme na nivo pravog zločina .Ali tako je to NVO koje žive od države sa neškolovanim ljudima pokušavaju sebi rejting podići.

Jaksa
Gost
Jaksa

E muke Mansove i ostalih drusebriznika sto se autoput zavrsava, crknite fukare

Ponosni gradjan
Gost
Ponosni gradjan

Vala ovi iz Mansa su dosadili i Bogu i narodu.

Sveto M iz BG
Gost
Sveto M iz BG

U pravu si.Jesu vala dosadili.Ja se svaki put Ponosim što sam Crnogorac kad prodjem magistralom prije Pinosnog Mojkovca i vidim Deponijeu uz Taru. Tako sam onda Ponosan da ti to ne mogu opisati.

Send this to a friend