Ekonomija

MANS Ministarstvu ekonomije: 300 kilovata nije dovoljno za dostojanstven život

Ministarstvo ekonomije nije negiralo podatke iz MANS-ove računice koja pokazuje da potrošnja električne energije od 300 kilovata nije dovoljna za dostojanstven život crnogorskog građanina, niti to može učiniti, jer su brojke neumoljive, kazala je koordinatoe Program za javne finansije MANS-a Ines Mrdović.

<<<Ministarstvo ekonomije: Nemamo pravo da struju činimo socijalnom kategorijom<<<

“A te brojke kažu da 300 kilovata mjesečno znači da se dnevno može potrošiti deset kilovata, što je dovoljno samo za rad malog frižidera, za dva sata rada radijatora, koliko se može gledati i televizor, bojler i šporet mogu se uključiti po sat, veš mašina pola sata, dok se dvije sijalice mogu paliti četiri sata”, tvrdi ona.

Prema njenim riječima ovo nije dovoljno ni za potrebe samca, a kamoli prosječnog domaćinstva, te da se ne radi o nikakvom komforu, već o goloj potrebi.

“Pri tome je besprizorno da se Ministarstvo ekonomije poziva na prosječnu potrošnju električne energije u zemljama Zapadne Evrope, jer je opšte poznato da se domaćinstva u tim zemljama ne griju na struju, već dominantno na gas. A upravo primjer Velike Britanije, kojeg Ministarstvo navodi, pokazuje da se samo 10 odsto stanovništva na tom ostrvu grije na struju, dok je ostalo uglavnom gas. Takođe, više je nego licemjerno da iz Vlade govore da “nemamo pravo kao društvo da električnu energiju činimo socijalnom kategorijom, vještački je subvencionirajući čak i za one potrošače koji nijesu u stanju socijalne potrebe”. Ovo posebno kada se zna da je ista ta Vlada primorala potrošače da plaćaju subvencije domaćim tajkunima i navodnim “inostranim investitorima”, koji nam prodaju struju iz takozvanih obnovljivih izvora energije (male hidroelektrane i vjetroelektrane”, rekla je Mrdović.

Ona navodi da je samo po ovom osnovu u prethodnih pet godina plaćeno nepunih 12 miliona eura, a u ovoj godini će im se platiti između 15 i 20 miliona eura, odnosno u narednoj deceniji će po tom osnovu od potrošača biti bukvalno “oteto” između 150 i 200 miliona eura.

“Kada treba napuniti privatne džepove onda se u Vladi ne sjećaju subvencija, a kada treba zaštiti građane onda se lako pozivaju na to da struja ne treba da bude socijalna kategorija. Takođe, neprimjereno je da se iz Vlade uporno pozivaju na podatak da 60 odsto mjernih mjesta u zemlji čini potrošnju od 300 kilovata, jer i sama navodi da su od toga 80 odsto mjerna mjesta na sjeveru zemlje gdje se stanovništvo dominantno grije na drva. Kada se ima u vidu da ta kalkulacija obuhvata i prazne stanove, domaćinstva ili objekte u kojima se ne živi konstantno, više je nego jasno da je stvarna, a ne fingirana potrošnja prosječnog domaćinstva, značajno veća od Vladinih 300 kilovata”, zaključila je Mrdović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Aloalo
Gost
Aloalo

Plata nam je socijalna kategotlrija pa zasto nebi bila el.energija? 300 kw?? Da poprzimo 5 jaja u mjesec dana, 3 puta se istusiramo i upalimo sto da se zagrijemo kad je pomet, predje cifra od 300 kw. Odraste nas.

Fileopg
Gost
Fileopg

poštovana gospođo Mrdović ne znači nevladina organizacija apriori i anti vladina. Prvo morate se obrazovati iz ove oblasti koja je ipak za vaše znanje uskostručna, neznanje nemožete nadoknaditi nikakvom populističkom i sveopštom pričom. Znam da je poželjno pričati ono što misli ciljna grupa kojoj se obraćate ali ipak morate poštovati struku ako ne želite manipulisati….

djuradj
Gost
djuradj

…ne predjem 300kw…tako da mozete i vi…

raki
Gost
raki

Treba provjeriti koliko kilovata trosi ministri i poslsnici i uporefiti ovu sramotui ponizavanje gradjana…dokle bre

bcjbchc
Gost
bcjbchc

kako se prosuse strucnjaci iz ministarstva ekonomije za podatke iz Velike Britanije…bolje da cute, nego da se ovako javno blamiraju…

Ablek
Gost
Ablek

Navikli ste vi iz NVO sektora na masne dnevnice pa ocigledno ne znate ni kad je jeftina a kad skupa struja. Ja znam i nikad mi nije doslo vise od 300 kw struje za mjesec.

Gaeta
Gost
Gaeta

Ma neka.Brojilo okreće i na skupu i na jeftinu tarifu samo zavisi kad je koji interval i koliko je uređaja u funkciji-upaljeno.Možda samac ne potroši 300 kWh ali porodica mora.Bojler,veš mašina ,el.šrporet su najjači potrošači najmanje po 2 kw i najviše troše.Mora se pripremati hrana,kupati a kad je zima grijati a i oprati veš.Kako to sa 300kwh?

Sulundar
Gost
Sulundar

Nema grijanja sa trista.kilovata !

Fileopg
Gost
Fileopg

skoro nikako kupi fino šporet, boljer, peć na plin, pa nećete potrošiti preko 300Kwh…

Gaeta
Gost
Gaeta

To se teško može sve naći na našem tržištu.Onda bi ako bi to uzelo maha narodu nametnuli dodatna opterećenja za tu robu i energent.Možda bi se to moglo kupiti kad bi se dobio kredit kao ovi državni činovnici par desetina hiljada a vraćaju desetinu iznosa- od par hiljada.

Send this to a friend