Ekonomija

MANS podnio još jednu krivičnu prijavu zbog autoputa

Nevladina organizacija MANS danas je Specijalnom državnom tužilaštvu podnijela krivičnu prijavu protiv ministara održivog razvoja i turizma i saobraćaja i pomorstva Pavla Radulovića i Osmana Nurkovića, a sve zbog, kako su kazali, najnovijeg slučaja devastacije životne sredine izgradnjom autoputa – kada je otkrivena treća po redu nelegalna deponija građevinskog otpada, ovog puta na obali Tarine pritoke Drcke, u blizini Mateševa.

Krivična prijava, osim resornih ministara Radulovića i Nurkovića, tereti i Nikolu Medenicu, direktora Agencije za zaštitu prirode i životne sredine i Aliju Košutu, direktora Uprave za inspekcijske poslove, zajedno sa odgovornim licima u kompaniji CRBC.

Naime, MANS je prošle sedmice objavila snimke koji, kako su istakli, pokazuju da kineska kompanija CRBC, glavni izvođač radova na autoputu, odlaže otpad koji nastaje otkopavanjem tunela Mateševo na trasi autoputa Bar – Boljare direktno na obalu rijeke Drcke. Osim toga, snimci pokazuju i cijevi za odvod otpadnih voda sa gradilišta u rijeku, a potom i u Taru.

U prijavi se navodi da su Radulović, Nurković, Medenica i Košuta zloupotrebom službenog položaja i nevršenjem službenih ovlašćenja direktno doprinijeli tome da kineska kompanija izvrši više krivičnih djela u dijelu zagađenja i oštećenja životne sredine, time što je CRBC-u omogućeno da, bez ikakve kontrole i sankcije, građevinski otpad deponuje direktno na poljoprivredno zemljište, čime je prekršen Elaborat procjene uticaja izgradnje autoputa na životnu sredinu.

“Indolentan odnos nadležnih očigledno traje još od početka izgradnje autoputa, a neodgovornost ministara i rukovodilaca drugih nadležnih tijela u fokusu je javnosti od jeseni prošle godine – kada je otkriven porazan nivo devastacije rijeke Tare i njene okoline. U međuvremenu, Evropski parlament, Evropska komisija i UNESCO prepoznali su uticaj zadiranja trase autoputa u korito rijeke Tare, dok crnogorske institucije kontinuirano odbijaju da pruže odgovore ko je odgovoran za anarhično stanje na gradilištu autoputa – Kinezi, država, ili svi zajedno”, kazali su u MANS-u.

Podsjećaju, više nevladinih organizacija je i jesenas podnijelo krivičnu prijavu protiv odgovornih za devastaciju rijeke Tare, izmještanje njenog korita i nelegalno odlaganje otpada na njene obale.

“Za osam mjeseci, crnogorsko tužilaštvo nije našlo za shodno da po toj prijavi postupi, niti da pruži bilo kakvu povratnu informaciju u vezi sa devastacijom koja očigledno dalje traje, i koja prijeti da nepovratno uništi prirodno dobro koje pripada svima nama. Ovakav odnos tužilaštva ali i nadležnih institucija koje su odgovorne za sprovođenje i nadzor nad projektom, uključujući i državne komisije, do sad se pokazao kao koristan samo za kompaniju CRBC i podizvođače, koji i dalje nesmetano i uz minimalne kazne nanose nepopravljivu štetu međunarodno zaštićenoj rijeci Tari”, kazali su u MANS-u.

S.Đ.

9

avatar
1000
6
3
0
 
9
StariVelimir136@gmaiRealnoJokoBakica
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Stari
Gost
Stari

Kad se taj put napravi vrlo brzo ce se pokazati da je to promasaj iz vise razloga no kome to sad dokazivati.

Velimir136@gmai
Gost

Mora da je Vanja viđela da se neki stub nakrivio!
Za platu koju prima(oko 6000€) baš se puno trudi,plašim joj se da je sunčanica ne dovati!

Joko
Gost
Joko

Oglasi li se ikad ovaj mans kad se napada Crna Gora?

Realno
Gost
Realno

Joko: Oglasi. Da podrži.

Oxo
Gost
Oxo

Kad bi postojao nacin zabranio bih svima iz Mansa koriscenje autoputa kad se napravi

Eko
Gost
Eko

Uh mans .Neka kazu koliko para dobijaju za pricu(bilo kakvu) iz inostranstva (kao uostalom i vecina NVO).Kumare su to objasnile kratko i jasno.

Jaka
Gost
Jaka

Pustite ljude da rade i da naprave taj auto put! Pa u svajcarsku i njemacku radite po pravilima6

wtf
Gost
wtf

e bravo ti ga, e blago ti u pamet…. koga briga za pravila, jel tako? bitno je da ti podrzis gospodara i njegov projekat…

Bakica
Gost
Bakica

Wtf a ti bi da nam prevozna sredstva budu magarci.Inace ovim autoputem ce se voziti samo gospodar….blago ti u pamet.

Send this to a friend