Ekonomija

MANS: UNESCO potvrdio devastaciju rijeke Tare

Tara (Foto: MANS)

Glavni zaključak misije UNESCO koja je krajem prošle godine posljetila gradilište auto – puta Bar – Boljare jeste da su izgradnja mostova preko kao i eksploatacija i odlaganje šljunka i pijeska ozbiljno devastirali korito rijeke Tare unutar područja zaštićenog UNESCO programom “Čovjek i biosfera”, tvrde u Mreži za afirmaciju nevladinog sektora MANS.

U MANS-u kažu da ovakva ocjena UNESCO-a dolazi nakon što su i Evropska komisija i Evropski parlament u svojim izvještajima za Crnu Goru prepoznali poguban uticaj izgradnje auto – puta Bar-Boljare na rijeku Taru i zahtijevali hitno sprovođenje mjera za saniranje devastacije.

“U izvještaju UNESCO-a se konstatuje da monitoring poštovanja standarda životne sredine i bioloških standarda za vrijeme izgradnje auto – puta nije adekvatan, da ne ispunjava sve potrebne parametre, naročito u dijelu gdje se rezultati monitoringa sa instrukcijama za potrebna poboljšanja ne saopštavaju odmah izvođaču radova i nadzornim organima, čime bi se izbjegao negativan uticaj izgradnje autoputa na rijeku. Ono što su svjedočili snimci koje je istraživački centar MANS-a napravio još u oktobru prošle godine, sada potvrđuje i nalaz UNESCO-a. Misija je registrovala postijanje više deponija, odlagališta pijeska i šljunka u poplavnom području, ali i u samom koritu rijeke Tare. Iz UNESCO-a upozoravau da iako se ovi problemi mogu adresirati nakon završetka autoputa, jasno je da će postojati vidljivi uticaji i nakon okončanja izgradnje”, navodi se u saopštenju MANS-a.

Napominju da se kao glavni negativan uticaj izgradnje UNESCO prepoznaje činjenicu da su naplatne rampe i uključenja/isključenja sa autoputa na Mateševu planirane i građene na takozvanom poplavnom području, što kao posljedicu ima uništavanje poplavnog karaktera rijeke.

“Kako se navodi, ovo svojstvo rijeke je ključno za održanje ekološke vrijednosti Tare, zajedno sa biodiverzitetom, naročitom faunom ribe. Da nije građeno u ovom području, ne bi bila potrebna regulacija, i uticaj na ekologiju rijeke bio bi manji, navodi se u izvještaju UNESCO-a”, ističu u MANS-u.

U preporukama Misija predlaže da se hitno napravi procjena i pomno prati uticaj izgradnje autoputa na nizvodno područje rijeke Tare i da se o tome UNESCO redovno obavještava. Preporuka UNESCO-a je i da se izmijeni postojeća Strateška procjena kako bi obuhvatila sve potencijalne uticaje koje radovi imaju nizvodne oblasti, kao i da se razvije rigorozan Plan upravljanja životnom sredinom koji će ublažiti sve negativne uticaje.

MANS, u saradnji sa ekološkim organizacijama već mjesecima apeluje na resorno Ministarstvo održivog razvoja i turizma da prestane da ignoriše problem koji postoji na rijeci Tari a koji je direktna posljednica izgradnje prioritetne dionice auto – puta Bar – Boljare.

“Iako je od prvih snimaka devastacije i podnošenja krivične prijave prošlo više od pola godine, niko do sada nije odgovarao zbog onoga što je sa svih relevantnih međunarodnih adresa prepoznato kao očigledno kršenje ne samo domaćih propisa, već i međunarodno preuzetih obaveza na zaštiti rijeke Tare. Podaci i tome da li je i u kojoj mjeri odgovarala kineska kompanija CRBC nisu poznati, jer ih je država proglasila za poslovnu tajnu, a sudeći po onome što je javno dostupno resorni ministar Pavle Radulović nije uradio ništa kako bi se uvažile preporuke međunarodnih insttitucija i ublažile posljedice devastacije. Na žalost, takvim ponašanjem ministar Radulović šalje direktnu poruku izvođačima i podizvođačima javnu poruku da se devastacija neće kažnjavati, da je profit iznad zaštite životne sredine, i iznad svega da se njegova uloga u kompletnom projektu sastoji u tome da štiti njihove, a ne javni interes”, tvrde u MANS-u.

MANS će nastaviti, u saradnji sa ekološkim NVO, da insistira na transparentnosti kompletnog projekta, ali i da se nakon utvrđivanja nivoa devastacije mjera za njeno saniranje, i kazne svi odgovorni za višemjesečno devastiranje rijeke Tare.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ljuta
Gost
Ljuta

Voda uvjek nadje svoj put….pusti Taru..to je završena prica…spriječi Bukovicu ….

Vesna
Gost
Vesna

Znam da ste pristrasni i da ne objavljujete moje komentare…ali i vi da procitate…Nadam se da ce ministra adekvatnog tesora metlom iscerat…a i one koji ovaj komentar nece pustiti u etar

Rajko
Gost
Rajko

Sramota!!

Kralj Nikola I
Gost
Kralj Nikola I

A to je katastrofa velika sto su pomjerili 20m te potočine.. pustite vise te ljude da zavrsavaju taj auto put.. vinnvo i dusebriznici ste nam uzeli godinu dana i prolongirali izgradnju ..

Slavko
Gost
Slavko

To znaci da nas je DPS i ministar Radulovic opet lagao? Gledajte braco Crnogorci, ni Taru nece da postede samo da napune svoje dzepoe.

Markisa1
Gost
Markisa1

Vi ociglwdno ocete da uvede te neku novu tehniku za gradnju lebdecih mostova bez stubova. 😀

Rašo
Gost
Rašo

Ostavi te se gluposti, Tara nije devastirana, malo je uznemirena , ali devastirana nije. Kad se radovi završe sve će doći na svoje. Mora se raditi i graditi.

Kralj Nikola I
Gost
Kralj Nikola I

E ali oni vicu i prozivaju i nose papire slime po evropi ne bi li destabilizovali ekonomiju i vlast i sto sta drugo i ucjenjuju ako hocete da batalima pljunite par stotina hiljada… sjetili se tari.. a nikad u zivotu tuda prosli nisu niti je pogledali.. a ne znaju kukala im majka da su se tu stavljali parapeti i zice… Više »

Send this to a friend