Ekonomija

Crna Gora i Sjeverna Makedonija pokazale spremnost na otklon od tereta prošlosti

Naše države kontinuirano pokazuju spremnost na otklon od tereta prošlosti u korist razvoja u skladu sa evropskim vrijednostima koje baštinimo. Ta zajednička vizija budućnosti je ono što nas najviše spaja, ocijenio je premijer Duško Marković na otvaranju Poslovnog forumu Crne Gore i Sjeverne Makedonije koji se održan u Privrednoj komori.

Premijer je naglasio da je Crna Gora članstvom u NATO-u dobila predznak sigurne destinacije i za turiste i za investitore što je dodatni stimulans budući da u Crnoj Gori već posluju investitori iz više od 110 država i da naša zemlja ostvaruje stope rasta među najvećima u Evropi.

“Ispunjavanje dva ključna prioriteta vanjske politike za naše dvije zemlje ima ne samo političku, već i vrlo značajnu ekonomsku dimenziju i korist. Članstvom u NATO-u Crna Gora je dobila predznak sigurne destinacije, kako za posjetioce i turiste, tako i za investitore iz čitavog svijeta – signal da dijelimo najviše standarde i vrijednosti demokratskih društava sa kojima želimo još naprednije partnerstvo i saradnju”, istakao je premijer.

On je istakao da je Crna Gora ostvarila ekonomski rast po prosječnoj stopi od 4,9 posto i to gotovo u svim sektorima od turizma, energetike, poljoprivrede, industrije, trgovine, a, kako je dodao,  samo za dvije poslednje godine smanjena je stopa nezaposlenosti za 6 odsto i povećan broj zaposlenih za preko 17.000 hiljada.

“U prvom kvartalu ove godine parametri su već bolji nego u u isto vrijeme prošle godine. Članstvo u NATO-u i sve veća kompatibilnost i harmonizacija sa unutrašnjim sistemom EU, značajni su faktori ovakvog snažnog rasta i razvoja. Crna Gora je u potpunosti integrisana u NATO kodifikacioni sistem, sa dodijeljenih 160 kompanijskih kodova i kodifikovanih 100 proizvoda. Smatram da je ovo vrlo jak osnov za buduću intezivnu saradnju vas privrednika kao i za stvaranje partnerstava u nastupu ka drugim zemljama članicama NATO-a i tenderima NATO-a za javne nabavke. U Crnoj Gori posluju investitori iz preko 110 država, prisutni su najprestižniji svjetski turistički brendovi, a ponosni smo da naša država ima najveću stopu stranih direktnih investicija po glavi stanovnika u regionu, sa ukupno uloženih 6,5 milijardi eura u periodu od 2006. do 2018. godine”,  rekao je Marković otvarajući Poslovni forum Crna Gora – Republika Sjeverna Makedonija koji je okupio zvaničnike Vlade i privrednike dviju država.

Premijer je ukazao na potrebu jačanja privredne saradnje Crne Gore i Makedonije rekavši da je jasno da postoje veliki potencijali za produbljivanje ekonomske saradnje.

“Radujemo se povećanim makedonskim ulaganjima u sve sektore, a u sektoru turizma želim da skrenem pažnju i na šansu koju možemo da ostvarimo kroz zajednički nastup ka trećim dalekim tržištima, posebno imajući u vidu komplementarnost turističkih proizvoda naše dvije zemlje”, rekao je on.

Marković je ukazao na odlične ekonomske rezultate Vlade pri čemu je naglasio da su naši prioriteti sada saobraćajna povezanost i ulaganje u Sjeverni region.

“I premijer Zaev i ja razumijemo da je neadekvatna saobraćajna povezanost limitirajući faktor za trgovinske i ekonomske odnose. Još tokom našeg prvog susreta u Podgorici u novembru 2017. godine razgovarali smo o pronalaženju modaliteta za uvođenje avio linije Skoplje-Podgorica u saradnji sa drugim zainteresovanim gradovima kao što je Sarajevo, i postoji želja obje strane da se ta tema danas konkretno dalje razmotri na sjednici dvije Vlade. Ono sa čime želim da vas upoznam je da Crna Gora intezivno ulaže u unapređivanje svoje infrastrukture, da je čak 320 miliona eura ove godine izdvojeno za kapitalni budžet, što je najveći iznos uložen do sada. Od toga, više od 70 odsto sredstava opredijeljeno je za Sjeverni region, čime smo još jednom poslali poruku da je ovo naš prioritet i da će biti u fokusu u narednom razvojnom periodu”, naglasio je predsjednik Vlade.

Marković je kazao da je u toku je najveći poduhvat u istoriji Crne Gore, izgradnja prvog autoputa koji će, kako je dodao,  ovom cilju doprinijeti na strateški način.

“Nakon izgradnje prve dionice autoputa, koja je u finalnoj fazi, Vlada stvara pretpostavke za nastavak izgradnje ostatka autoputa ka Srbiji. Potom, zajedno sa Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC) radimo na definisanju modela za unapređenje poslovanja naših aerodroma, dok sa inostranim partnerima završavamo podmorski energetski kabl. Sve ovo učiniće Crnu Goru još dostupnijom i energetskom investicionom lukom”, zaključio je on,

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tramp
Gost
Tramp

Crna Gora Makedonija to je jedna Albanija !!!

Pjer
Gost
Pjer

Makedonija nema teret proslosti.

Ćotek
Gost
Ćotek

Kaže li se ispravno Sjeverna ili Śeverna Makedonija? 😍😍😍😍😍😍😍😍

mojsilović
Gost
mojsilović

Śeverna bi bilo ispravno ali ne ljute se oni ni da kažeš Severna, Makedonci su to. Otvoreni vazda za saradnju.

mojsilović
Gost
mojsilović

Hahaha daj šta daš ahahaha 😆

Bnjj
Gost
Bnjj

Nikakvu korist od tzv rasta obični građani nemaju sve je laž ako je tako dobro kao što pričaju što ne podignu minimalac na 300e ovako ljudi bježe iz CG laž je i povećanje zaposlenosti to se možda odnosi na 3,4 mjeseca ljeti, sve čisti populizam i demagogija

mojsilović
Gost
mojsilović

3, 4 mjeseca ljeti? A ne može sastavit sezona ni mjesec ipo osim kod Radulović Žarka đe je popunjenost 100% tokom cijele godine.

Bar4me
Gost
Bar4me

Koje ti je ime a koje prezime?
Bnjj mojsilovic ili mojsilovic Bnjj?

mojsilović
Gost
mojsilović

Zdravo krilo DPS-a lećećemo dovijeka!

razocaran
Gost
razocaran

Obadvije zemlje ,Albanske kolonije.

Oki
Gost
Oki

Sve dok balkan bude zivio u doba murata bajazita tita slobe…nema balkanu napredka…ko razume svatit ce ko ne razume sta da se radi

Send this to a friend