Ekonomija

Marković: Crna Gora imala impresivan ekonomski rast

Premijer Duško Marković ocijenio je, u intervjuu za Televiziju Crne Gore, da je Vlada u prethodne tri godine radila veoma dobro o čemu, kako je rekao, najbolje svjedoče rezultati. Marković je naglasio da će jedini pravi sud o radu Vlade dati građani na izborima naredne godine.

Marković je, za emisiju “Tri godine Vlade”, kazao da su javne finansije stabilizovane i da Crna Gora više nema problema sa deficitom i javnim dugom.

“Ekonomija je prošle godine rasla po stopi od 5,1 odsto a u prethodne tri godine otvoreno je 30 000 novih radnih mjesta”, kazao je Marković..

On je istakao da nema dilemu da jedini pravi sud o radu Vlade mogu dati građani.

“I ne samo o radu Vlade nego i o radu svih drugih političkih aktera na društvenoj i političkoj sceni. Već iduće godine ćemo imati priliku da čujemo glas građana i o rezultatu rada Vlade”, naveo je on.

Premijer je podsjetio da je Vlada mandat počela u, kako je rekao, teškim okolnostima.

“Protesti, politički, socijalni i bojkot parlamenta. No, kada sve to pogledamo i uporedimo danas vidjećemo da je društveni ambijent u Crnoj Gori mnogo povoljniji, da je politička situacija stabilnija, a efekti toga su vidljivi i na ukupan ekonomski i društveni razvoj”, naveo je Marković.

On je istakao da je Crna Gora imala impresivan ekonomski rast i dodao da njena ekonomija može obezbijediti kvalitetniji život građana.

“Takođe smo u posljednje tri godine smanjili stopu nezaposlenosti za oko osam odsto i povećali broj zaposlenih za 30 hiljada. To je zaista dobar rezultat za kratak period. Istovremeno, Crna Gora je podigla svoj međunarodni finansijski kreditni rejting, to nam je omogućilo da se na međunarodnom finansijskom tržištu pojavljujemo i koristimo te benefite po veoma povoljnim uslovima”, naveo je premijer.

On je istakao da je  za tri godine kapitalni budžet osnaženi veoma visokim izdvajanjima, to iznosi preko 800 miliona eura.

“Zahvaljujući tome Crna Gora je danas gradilište od juga do sjevera, radi se i na saobraćajnoj i energetskoj infrastrukturi, digitalnoj infrastrukturi”, navodi Marković.

Za tri godine Crna Gora je imala najveća izdvajanja za obrazovanje i zdravstvo, kao dvije ključne oblasti na koje se Vlada fokusirala.

“Nikada ovoliko novca nije izdvajano ne samo za zaposlene u obrazovanju nego i za izgradnju infrastrukture kao neophodnog uslova”, rekao je on, dodajući kako su obezbijedili besplatno studiranje, a od iduće godine počinju i besplatne master studije.

Podsjetio je i da je fond zdravstva za samo tri godine, od 2016. povećan za oko 100 miliona eura i dodao da se to reflektuje na unapređenje zdravstvene infrastrukture.

“Vlada nije zakasnila ni jedan dan sa isplatom plata, penzija i socijala, ni obaveza prema svojim partnerima. To je pokazatelj finansijske stabilnosti takođe,” naveo je Marković.

Premijer kaže da je aspekt stabilnosti je postao sinonim za Crnu Goru, ne samo na nacionalnom nego i na regionalnom planu.

“Danas se Crna Gora percipira kao jedan od najstabilnijih zemalja u Evropi, zato je Crna Gora i premašila dvije milijarde eura direktnih i stranih investicija”, kazao je on.

On je rekao da su to ključni rezultati Vlade kojom rukovodi.

“Ne kažem da smo uradili sve najbolje, ali u kontekstu okolnosti o kojima sam govorio napravili smo itekako važan iskorak”, istakao je Marković.

Premijer je istakao i da se Vlada trudila da uspostavi društvenu koheziju u zemlji, da promoviše novi standard političkog dijaloga.

“Ova Vlada nije kritikovala svoje političke protivnike, nije bila agresivna na kritike, trudili smo se da na kritike ne odgovaramo nego da se posvetimo poslu i da to bude najbolji odgovor na kritike. Vlada je snažno fokusirana na poboljšanje standarda građana”, zaključio je Marković.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Janko
Gost
Janko

Ada pusti to, sve je tu jasno, nego pricaj sto ima drugo? Inace?

Piroska
Gost
Piroska

“Takođe smo u posljednje tri godine smanjili stopu nezaposlenosti za oko osam odsto i povećali broj zaposlenih za 30 hiljada.” E sada da mi neko objasni .Ako je povecan broj zaposlenih za 30.000 to znaci da imamo znacajno punjenje penzionog i zdravstvenog fonda iz doprinosa . A u realnosti nista se ne desava , drzava je i dalje u minusu… Više »

Žaro
Gost
Žaro

Bitno je da opozicija nije ulazila u Parlament, vjerovatno su ” radili” iz kafana, primali su fine pare I išli po inostranstvu da blate državu koja ih hrani. Jer, čitajući većinu komentara vezano za tekst stekoh utisak da se nalazimo pred smakom svijeta.

Afrika
Gost
Afrika

Đe?
Koji je ovo film, žanr?

Osa
Gost
Osa

Nije bas jasno… Rekao bih drama sa elementima komedije

Ja i Ti Adm😊
Gost
Ja i Ti Adm😊

A ja mislio da on priča o Crnoj Gori.

Osa
Gost
Osa

Čak i botovi ne pokušavaju da te brane… Imaju “trasnsfer blama” !

Bot
Gost
Bot

Vlada radi. A što rade ovi drugi? Što radi opoziciona boranija? Tri I kusur godine?

Bnjj
Gost
Bnjj

Pa đe je problem zašto je onda u ovoj maloj državici po ZZZCG nezaposlenost15%a realno i veća zašto je najniža minimalna penzija i plata, zašto je veliko iseljavanje sa Sjevera a i iz drugih krajeva Cg, Marković prosipa demagogiju i igra se sa zdravim razumom

Thomy
Gost
Thomy

Jedino, ali JEDINO u čemu smo lideri u regionu (a i mnooogo šire) je PRIČANJE NEISTINE I LAŽNA OBEĆANJA 30 GODINA !!!

Mirko
Gost
Mirko

Kako se sprda sa nama

pakol
Gost
pakol

zaduzujete li se kuci ovako kao u drzavi…lako je tako

Osa
Gost
Osa

O Bože… Ima li neko da ga uštine da se probudi….

destruktivnaOsa
Gost
destruktivnaOsa

Podrška za Premijera.

Prc CG
Gost
Prc CG

Ja se pitam živim li ja u istoj državi gdje i Marković??????

Gero
Gost
Gero

On nam ovo prepričava razgovore sa ženom. Ono kad,posle napornih putovanja,zaviri u slamaricu,pa se divi kako je porastao štek.

Vuk
Gost
Vuk

Ajde smanji malo doživljaj. Nisi korektan.

Окле
Gost
Окле

Наш економски систем је толико ситан да раст од 5.1% не представља никакав “плус”. Само погледајте које све државе имају већи скок и све ће вам бити јасно. Стандард живота се најбоље оцртава по минималној плати, а управо ту смо једна од пет најгорих држава Европи. Ђе је “минималац јак” ту се добро живи.

Bnjj
Gost
Bnjj

I penzije su nam katastrofa 120e minimalna

Dusan
Gost
Dusan

Boze dragi, mi izgleda ne zivimo u istu drzavu..

Roro
Gost
Roro

Premijeru,sve cvetalo tvojoj familiji,ka što cveta građanima Crne Gore sa prosječnim platama,i onima ispod prosjeka.

Mađo
Gost
Mađo

E kako ga fino ” blagosiljaš”. Po vas bijeli dan. Što si ti neka duša od čovjeka.

@Roro
Gost
@Roro

Treba da te je sramota. Sramni komentar.

cetinje
Gost
cetinje

Mora di je Markovic “blizu”te ga branis,Bogami ste izgleda jednaki.

Send this to a friend