Ekonomija

Marković: Crna Gora privlačnija od Kariba i Jamajke

Duško Marković - CG je najinteresantnija investiciona destinacija

Premijer Duško Marković, Savjet stranih investitora: Crna Gora je danas kao investiciona destinacija interesantnija i od Kariba i od Jamajke i od Meksika i od mnogih zemalja u Evropi, posebno na Mediteranu. Investitori i agenti koji zastupaju investitore nemaju i objašnjenja za to.

Publiée par Vlada Crne Gore sur Mardi 19 novembre 2019

Crna Gora je kao investiciona destinacija privlačnija od Kariba i Jamajke, kazao je premijer Duško Marković na sastanku Savjeta stranih investitora.

Marković je poručio danas stranim investitorima u našoj zemlji da vladine politike daju rezultate, privredni rast i turizam su rekordni, po interesovanju investitora i da je Crna Gora najprestižnija investiciona destinacija u svijetu.

“Možemo reći da je pozicija Crne Gore kao punopravne članice NATO-a od prije dvije godine značajno unaprijedila poslovni ambijent i prilike u Crnoj Gori, doprinijela njenoj ukupnoj ne samo društvenoj nego i ekonomskoj afirmaciji i dala nove prilike za razvoj i stvaranje nove vrijednosti”, istakao je Marković.

Crnogorsko članstvo u NATO-u je osnažilo Crnu Goru kao sigurnu i bezbjednu destinaciju.

“Prema nekim procjenama za ove dvije godine, ne mogu biti potpuno pouzdane, priliv direktnih stranih investicija iz zemalja članica NATO-a iznosi preko 60 odsto. To je zaista impresivan podatak i on se treba staviti u kontekst našeg ukupnog ekonomskog napretka“, rekao je premijer.

Govoreći o investicijama, Marković je rekao da ga je prošlonedjeljna konferencija u Londonu uvjerila da je naša zemlja vodeća investiciona destinacija.

“Prije neki dan sam učestvovao u Londonu na investicionoj konferenciji povodom ovog programa ekonomskog državljanstva. Crna Gora je danas, ne kao turistička destinacija, nego kao i investiciona destinacija interesantnija i od Kariba i od Jamajke i od Meksika i od zemalja u Evropi posebno na Mediteranu. Jednostavno investitori i agenti koji zastupaju investitore nemaju objašnjenje za to. Ovo je dobra prilika i za Crnu Goru, ali odlična prilika i za vas koji se bavite biznisom“, rekao je premijer.

Crna Gora želi u EU, ali razumije unutrašnje probleme

Govoreći o vanjskopolitičkom okruženju, Marković je ponovio da Crna Gora želi da bude članica Evropske unije kada za to bude spremna, bez obzira na događaje u samoj Uniji.

“Vidimo da je proces integracije zemalja Zapadnog Balkana odnosno zemalja kandidata, prije svega Crne Gore i Srbije, značajno usporen. EU je suočena sa ozbiljnim unutrašnjim izazovima koji se prije svega ogledaju u Brexitu, u posljedicama migrantske krize, koji nije samo društveni socijalni izazov nego i ozbiljan bezbjednosni izazov, naravno i globalnim trgovinskim sukobima koji su prisutniji na globalnoj ekonomskoj sceni, razlikama unutar EU u odnosu na mnoga teška pitanja, pa i ova prethodna. Sve je to na neki način politiku proširenja stavilo u drugi plan”, kazao je Marković.

Takva situacija u Evropskoj uniji rezultirala je i novom inicijativom Francuske odnosno predsjednika Emanuela Makrona koji je zemljama članicama podijeljen u vidu non-papera i koji će baš danas dobiti zeleno svijetlo u smislu početka diskusije o njemu.

“Vjerujem da ćemo nakon završetka te diskusije, koja neće biti kratka, neće biti brza, vjerujem da će se prenijeti i u iduću godinu, imati jasan odnos EU u odnosu na politiku proširenja koja će se ticati naravno Crne Gore i Srbije i drugih kandidata za članstvo u EU, i naravno i vas kao poslovne zajednice, odnosno preduzeća”, kazao je Marković.

Prema njegovim riječima, ono što je pozicija Crne Gore u ovom smislu, već na prvo čitanje, je da je politika proširenja neupitna i da Zapadni Balkan treba i mora imati evropsku perspektivu.

“Zapadni Balkan treba biti dio jedinstvene Evrope iz mnogo razloga – političkih, ekonomskih i naravno bezbjednosnih. Taj non-paper govori o toj potrebi EU kada je u pitanju zapadni Balkan“, rekao je Marković.

Premijer je, govoreći dalje o evropskoj integraciji naše zemlje, kazao da Crna Gora nema nikakav nervozan stav prema non-paperu i prema ovom pristupu.

“Crna Gora je partner u pregovaračkom procesu. Ovo nije jednostran proces u kojem se samo gleda Crna Gora nego sa druge strane imamo i svoje evropske partnere i EU. Crna Gora iako mala zemlja zrela je da razumije probleme u kojem se nalaze njeni partneri – u ovom slučaju EU. Mi razumijemo čitav kontekst izazova pred EU. I Crna Gora svojom pozicijom želi da podrži EU da riješi svoja teška pitanja, da konsoliduje svoju unutrašnju infrastrukturu, da je učini efikasnijom u odnosu na ono što je sada. I Crna Gora želi biti dio EU kada za to bude spremna kako god izgledala EU“, rekao je Marković.

Dodao je da će Crna Gora u tom smislu nastaviti reforme.

“Crna Gora želi snažnu, moćnu EU, EU koja će imati uticaj i koja će moći opredjeljivati globalne ekonomske, političke i bezbjednosne tokove. To je pozicija Crne Gore, a do tada mi ćemo snažnije nego ikada raditi na evropskoj agendi i na reformama kako bismo dostigli neophodan nivo spremnosti za članstvo. Dakle za Crnu Goru Evropska unija nema alternative“, zaključio je Marković

Regionalne inicijative – prednost činjenicama nad političkim interesima

Marković je objasnio da se naša zemlja odnosi prema inicijativa poput one kolokvijalno nazvane “mali Šengen“ je svaka inicijativa treba da ubrzava evropski proces integracije, a ne da predstavlja zamjenu za taj proces.

“Pozicija Crne Gore je da ispunjavamo obaveze koje smo preuzeli, a ne da ulazimo u nove inicijative, a da nijesmo realizovali obaveze koje smo preuzeli, a koje se tiču regionalne saradnje i lakšeg poslovanja i trgovine. Mi smo te obaveze preuzeli u Trstu u okviru Berlinskog procesa potpisivanjem Akcionog plana o regionalnom povezivanju. On uključuje sve ove elemente kao regionalna inicijativa”, kazao je Marković.

Navodi da Crna Gora nema nikakvu vrstu ograničenja za sve one koji posluju sa kompanijama u Crnoj Gori, nema necarinskih barijera i opterećenja za razliku od drugih zemalja koje to nameću našoj privredi u poslovanju sa njihovim kompanijama.

“Svaka regionalna inicijativa je dobra ako ona nadomješta i ubrzava evropski proces integracije, a ne da predstavlja zamjenu za taj proces i evropsku integraciju . Dakle, veoma ćemo se pažljivo odnijeti i prema ovoj inicijativi koja je došla od dvojice predsjednika naših susjeda, ali ćemo morati na sto staviti činjenice, a ne političke interese“, rekao je Marković.

Ekonomija nastavlja rast, turizam ruši rekorde

Premijer je rekao da naši ekonomski pokazatelji pokazuju impresivne stope privrednog rasta, a da u prva dva kvartala ove godine takođe bilježimo visoke stope rasta od preko tri odsto.

“Oni podaci kojima sada raspolažemo u odnosu na treći kvartal govore da će stopa rasta u trećem kvartalu biti značajno veća u odnosu na stopu rasta u drugom kvartalu. Dakle, naša ekonomija ima stabilan rast i veoma sam zadovoljan tim“, rekao je Marković.

Dodao je da je od početka mandata ove vlade otvoreno gotovo 30.000 radnih mjesta, odnosno da je stopa nezaposlenosti smanjena za osam odsto.

Govoreći o punjenju budžeta predsjednik Vlade je rekao Savjetu stranih investitora da je Crna Gora u jedanaest mjeseci ove godine ostvarila veće prihode u odnosu na prošlu godinu 5,5 odsto odnosno za 81 milion eura.

Kada je riječ o turizmu, i ova godina pokazuje da će biti rekordna.

“Mi već danas bilježimo značajno bolje rezultate. Za nepunih jedanaest mjeseci u odnosu na cijelu prethodnu godinu koja je bila rekordna. Dakle mi na današnji dan u Crnoj Gori imamo 160.000 turista više i preko 400.000 noćenja više. Mi smo već u ovom trenutku prebacili finansijske efekte od turizma za jedanaest mjeseci u odnosu na cijelu 2018. godinu“, rekao je Marković.

Veliko interesovanje za Aerodrome

Govoreći na temu valorizacije naših aerodroma predsjednik Vlade je rekao da je interesovanje veliko za koncesiju.

“Imamo više od 22 interesovanja što kompanija, što konzorcijuma. Neviđeno je interesovanje najjačih kompanija u ovom segmentu globalno i vjerujem da će naša investiciona očekivanja, a i ona koja se tiču avio dostupnosti Crne Gore u perspektivi biti značajno premašena. Sam nijesam mogao da vjerujem da imamo takvo interesovanje da to interesovanje sad čak prelazi u zahtjev da produžimo pretkvalifikacioni postupak“, rekao je Marković.

Dodao je da će valorizacija Aerodroma Crne Gore doprinijeti brzom rastu cijele naše ekonomije i da će doprinijeti otvaranju novih radnih mjesta.

Poruka investitorima: Iskoristite priliku

Premijer je pozvao investitore da iskoriste jedinstvenu priliku u kojoj se Crna Gora zemlja nalazi.

“Poštovani privrednici ovo nijesu politike u najavi, ovo nijesu rezultati koje očekujemo nego se ove politike i ovi rezultati već ostvaruju. Crna Gora nije investiciona destinacija koju treba da prepoznamo. Već smo zajedno puno uradili na tome. Ona je danas prestižna, top investiciona destinacija i naravno turistička destinacija.

Zbog toga vas pozivam da ovu jedinstvenu priliku u kojoj se sada Crna Gora nalazi zajedno iskoristimo i da vi radeći u okviru vaših i kompanija stvarate novu vrijednost za Crnu Goru, da na taj način doprinosite ukupnom napretku Crne Gore, svakog građanina i svake porodice, povećanju standarda naše porodice i našeg pojedinca, a da država mora da vas prati u tom smislu. Ona mora biti efikasna, ona mora biti manje skupa i ona mora obezbijediti vama punu konkurentnost na tržištu kako bi ovi ciljevi biti ostvareni“, zaključio je Marković.

S.Đ.

118

avatar
1000
54
64
0
 
111
NekoBu2VidakGen. Dukljanintschugo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Neko
Gost
Neko

Nista dok ne preteknemo Bali, Maldive, Bangkok xD

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Jeste vala i to ste u pravu gospodine, ima više marihuane na ulice i u tranzitu nego tamo, neuporedivo više.

tata majko
Gost
tata majko

znaci pretekli smo monako, sad se mjerimo sa karibima…ekstra

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Vele moze neki virus
Odo ja
Ajte zdravo

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Duje mogu li mi telefon pokvarit ovi sajber vajber hibridni 😁

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Nema kod Dula ni sajbera ni hibrida
To Dujeeeee

Brzi Gonzalez
Gost
Brzi Gonzalez

Jeste da je Meksiko 300 puta veca ekonomija od CG, Ali dzaba mu kad nije atraktivan

Guzman
Gost
Guzman

I can’t belive. 👍👍

Rada
Gost
Rada

Podrška za premijera i ispravnu politiku Vlade koju predstavlja, samo naprijed imate moju punu podršku!

djuradj
Gost
djuradj

…bravo Rado, Bog ti srecu dao…:))))))…sad ce da pljuju i mene i tebe…:)))))…

Lolita
Gost
Lolita

Da,da… i od sjeverne koreje, dzibutija, tunguzije, burkine faso, bjelorusije (mozda), avganistana…

Kim Džong
Gost
Kim Džong

Au sestro slatka, dobro si uspjela sve ove zemlje da iskopaš. Pitao bih te da živiš u nekoj od navedenih. Bila bi ti demokratija do krova .

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

A mili ste mi gosp. Markovicu

Komunista
Gost
Komunista

A đe je Jamajka no po sred Kariba, moj Duški..

Dejo vujica
Gost
Dejo vujica

Ljudi mogu li vas ja pitati nešto ovako iskreno. Je li jači vuk vukovic iz glibaca sela iz pljevalja ili vuk vukovic iz bara sumanovica kod danilagrada.

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Pobise se komentatori po portalu
Bjez dok nas ne patosiraju 😁

cecili
Gost
cecili

Ha ha istina živa, dobro ste to uočili. Problem je u tome što ako kažete nešto lijepo za Mila ili Markovića ovdje će oči da vam povade. Svako ima pravo na svoj stav. Jesmo li demokratija ili nijesmo li?

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Kakva demokratija
Odje ima hibrida I sajber napada ..
Mogu nam ubacit ” virus ”
Bjezmoooooo

Mikaš
Gost
Mikaš

I sve da smo najatraktivniji i da se najvise ulaze dzaba, meni plata ista svakog mjeseca osim ako se vise ne potrudim pa tako zaradim i po koju vise. Siti smo price, dje je standard?

Bnjj
Gost
Bnjj

CG je bogata zemlja siromašnih ljudi,bogastvo je u rukama elite a narod niko ne pita ništa. Marković je zastupnik elite

Send this to a friend