Ekonomija

Marković: Mora se ići u valorizaciju Aerodroma, u oktobru sa potencijalnim kupcima MA

Premijer Duško Marković nema dilemu – mora se ići u valorizaciju Aerodroma CG, jer od toga zavisi cijela naša ekonomija.

“Pogledajte danas na šta liče naše piste… Naši aerodromi više liče na sletišta za punjenje goriva nego na resurs za dovođenje putnika. Nije ovo rasprodaja državnog resursa nego njegova valorizacija i to na najbolji način da država privatnim novcem dobija kapitalnu infrastrukturu koja donosi ozbiljne ekonomske benefite. Imamo interesovanje najvećih svjetskih kompanija koje se bave aerodromskim operacijama”, kazao je Marković na Miločerskom razvojnom forumu na Cetinju.

Premijer očekuje očekujem investicije u Aerodrome CG ne manje od 120 miliona i godišnji prihod od koncesije ne ispod 10 miliona.

“Sad je malo više od četiri. Očekujem nove avio destinacije iz Podgorice i Tvta”, poručio je premijer.

On je najavio da će u prvoj sedmici oktobra razgovarati sa partnerima koji su zainteresovani da kupe Montenegro Airlines.

Marković je poručio da se Crna Gora danas može se porediti sa onom iz 2006.

“Napredovaćemo i dalje. Uvjeren sam da će CG biti jedna od najrazvijenih i najperspektivnijih država na sjevernom Meditreranu”, jasan je on.

Na pitanje kako gleda na kritike “iz kafića”, Marković je jasan:  Mnogo lakše je biti na tribinama i odmjeravati i ocjenjivati ko šta radi nego učestvovati u procesima. Ova Vlada je u protekle gotovo dvije godine bila uspješna.

Uživamo ozbiljne benefite gradnje prioritetne dionice auto-puta

Na pitanje kako vidi autoput u funkciji razvoja turizma Crne Gore, premijer je rekao da smo mi kada je u pitanju ocjena cjelishodnosti ove istorijske kapitalne investicije za Crnu Goru izašli iz onog perioda negacija.

Naveo je da se ranije sugerisalo da ta investicija nije potrebna Crnoj Gori, da će ona Crnu Goru dugotrajno ugroziti u svakom smislu, posebno finansijskom, te da ona ne donosi ekonomske benefite Crnoj Gori i da je možda bolje ići sa nekim alternativnim modelima brzih cesta ili trećih traka na već postojećoj infrastrukturi.

“To je negdje i stanje našeg mentaliteta ali i straha da krenemo u nešto novo, da smo u stanju da se suočimo sa potrebama zemlje i građana kada nam okolnosti ne idu u prilog. Tu imamo i standardnu situaciju da nam politička javnost stvara ambijent u kome ne treba ništa raditi da bi imali razloga za kritiku”, objasnio je predsjednik Vlade.

Premijer je mišljenja da je tadašnja Vlada donijela pametnu i hrabru odluku i da se ona poklapa sa onom sposobnošću koju donosioci odluka moraju imati.

“Treba da vidite šta se dešava iza zatvorenih vrata a ne u prostoriji u kojoj sjedite i mi danas već uživamo ozbiljne benefite pokretanja gradnje prve prioritetne dionice autoputa. Mi smo do sada potrošili nešto oko 400 miliona eura iz kredita Eksim banke i nešto oko 40 miliona direktnog učešća iz kapitalnog budžeta. Od 2015. godine do danas, 5-6 % je gradnja autoputa doprinijela rastu našeg BDP-a, da ne govorimo na druge posredne benefite”, naglasio je premijer Marković.

M.D.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Peks
Gost
Peks

Ja bih ovu Vladu isto dao na koncesiju , samo da je valorizujemo , recimo da nam dodje Vlada Njemacke nekih 25 god

Savjetnik
Gost
Savjetnik

Markovic po svaku cijenu zeli koncesiju na 25 godina , a kad prodje tih susnih 25 god za drzavu , kome se ostavlja svo rasulo -nama mladima , vecina njih tada ako uopste bude zivo uvidjece svoje greske koje su nam ostavili da ispravljamo .

Realan
Gost
Realan

Ima li sto da nismo prodali ne moze covjek ni na more poc a da nadje kvadrat plaze slobodni da nisu poboli suncobran I stavili lezaljke .Zivimo na more a ne mozemo uc na plazu da ne platimo ulaz ne mozemo ses na pjesak da nas ko ne pocera .

Never stop
Gost
Never stop

Kako samo imate uvjerljivu priču premijeru – podsjeti me na predizbornu kampanju. Je li ovo način za mnogo puta obećani ekonomski napredak? BRAVO! MOŽETE ŠTA HOĆETE DOK IMATE PODRŠKU SLIJEPOGA NARODA! SAMO MI NIKAD NIJE BILO JASNO ZBOG ČEGA VAS GLASAJU A VI CRNU GORU ZAVISTE U JOŠ CRNJE DA SE 10 GENERACIJA NEĆE MOĆI RAZDUŽITI

Podgorica
Gost
Podgorica

A dje ce i kud ce i na koji pravac ova krpelj partija od sd onda..

Radijat. Rebro
Gost
Radijat. Rebro

Provalite da mu je svaka treca rijec valorizacija.

Defforrrmeeerro
Gost
Defforrrmeeerro

Korporacije su vazne napunite ih para

Guest
Gost
Guest

1.4 posto glasača SFRJ je galsalo za Ante Markovića! Šta reći više o narodima bivše SFRJ. Taj 1.4 posto je odavno otišo, barem 1.3 posto, sa ovih prostora.

RADNIK JAT-a
Gost
RADNIK JAT-a

Premijeru moj dobri covjece ..Predobar je aerodrom za radnike..Plate dobre za danasnje uslove ..Primaju se djeca po partijskim drugovima i tatama ..Svi zadovoljni..Putnici …radnici ..e sad oces i to zadovoljstva da im oduzmes..A moj premijeru zaposlise li koga tvoga ovi na aerodrom..Bjese li kakav ministar da leti avionima da vidite da nije takav aerod..zadnjih 10 god..Evo vec 20 i vise… Više »

Mikison
Gost
Mikison

Ma ovo je neki kamataski posao sa MMF – om ,ovako je bilo i sa Telekomom koji je bio prva hipoteka onda je polako dosao red i na aerodrome .

Miloš
Gost
Miloš

Koliko sam upoznat aerodromi danas imaju na racunu 25 miliona eura. Nisu u nikakvom gubitku i lijepo posluju. Piste bi bile mnogo bolje da se tih 25 miliona ulože u njih. Što se tiče koncesija nisam protivnik toga, na kraju krajeva mnogi veći aerodromi su pod koncesijom pa lijepo rade i liče na normalne evropske aerodome.

vesko
Gost
vesko

milose covjece tim.pistsma nista ne fali sve jr samo foliranje da se uzmu pare i to je to

MONAKO
Gost
MONAKO

Markovic se izgleda ne vozi vazdusnom linijom tj…ovim eroplanima..
Bice da se spusta sa Brajica paraglejderom …

KRALJ NIKOLA I
Gost
KRALJ NIKOLA I

kako mozes da kazes pogledajte na STA lice danas nase piste nasi aerodromi…. ko je na vlast 30 godina… mi ili vanzemaljci, kako mozes to da kazes kad znas da smo aerodrom golubovci otvorili komplet nov i uporedjivali ste ga sa engleskim HITROUa danas nista ne valja.. ta prica ne pije vodu premijeru.. a oce li bit bolje od te… Više »

MONAKO
Gost
MONAKO

Kralj Nikola
On nije sa ove planete cim se na pistu nije spusta vec 30 god.

Srdja
Gost
Srdja

Neznam dje da uložimo tolike pare što će nam to jedino ako treba što da damo DPS i vodjama da imaju što trošit dok su na vlast.
Ma tako i treba kad smo ovakvi , neka troše.

Vihor
Gost
Vihor

Budi uporan i istrajan,moras unaprijediti rad aerodroma u PG i Tivtu jer na nista ne lice,montenegroairlines i obavezno luku Bar.Ovakvo stanje je neodrzivo.

kakoe
Gost
kakoe

a cus veli pogledajte na sta lice nase piste. Pa prijatelju sprovedi istragu ili naceraj nekoga da sprovede istragu o tome zasto su nam piste takve. 30 godina tu sjedite, nije s neba pao dug. Dje si da pozoves na odgovornost ljude koji su direktno doveli do duga. Pricas ka da nisi bio tu sve vrijeme, svaka vam je izjava… Više »

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Političari jesu krivi, ali donekle. Sve ostalo je kriv neoliberalni kapitalizam koji je nametnut. Opozicija tom divljem kapitalizmu je bila ex. ju, Irak, Sirija, Libija ( pravi socijalizam je bio u arapskim zemljama jer Islam ima jaku socijalnu komponentu) i te države su razorene. Tobože krše se ljudska prava npr. u Libiji ? Nemaju demokratije ? A šta sada imaju… Više »

Cocorayco
Gost
Cocorayco

Srbine brate, kod nas nema ni L od liberalnog kapitalizma. Oko 2/3 resursa nalazi se u drzavnim i opstinskim preduzecima uz nebrojeno mnogo zaposlenih koji su zasticeni kao bijeli medjedi i uglavnom ne rade nista ili malo. Ta drzava potrosi godisnje, pazi sad: dvije hiljade i sto miliona €, i vazda fali jos para. Ovome dodaj i trosak opstina. Tu… Više »

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Prihvatam tvoje mišljenje, a prihvatam i da ti ne prihvataš moje. Pazi malo. Kod nas u RS-u dobro žive samo oni na budžetu, a ima i po koja jaka firma- privatna . Dobro žive i oni u bankarskom sektoru. No, šta se dešava kod privatnika. Naj niža cijena rada je 500 KM što dođe otprilike 255 eura. Radiš kod njega… Više »

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Izvini Cocorayco zaboravi’ dodati da je naj jeftinij stan u Beču 850 eura+ ostali troškovi i na kraju od ušteđevine ne ostane ništa. Radno odijelo i pidžama. Barem što se tiče ex- jugovića koje ja znam gore, a često sam tamo. A Austrijanci kukumavče više no mi u ovim krajevima. Kažu nekada je bilo daleko, daleko bolje, sve je pošlo… Više »

Cocorayco
Gost
Cocorayco

Ne razlikujemo se mi mnogo u misljenju. Zasto bi neko placao nekoga 1000 bilo cega kad ih ima koji ce da rade za 255. To je logika. Ovi drzavni medjedi imaju platne razrede i niko im ne moze dati otkaz. Ako i bude toga dobijaju otpremnine kao da su ne znam sto radili. Dobijaju stanove po cijeni kostanja pa onda… Više »

insider_anon
Gost
insider_anon

Znate li da dolaze kinezi u obilazak aerodroma Tivat(i samo Tivta.).!?HNA Group(ko poznaje vazduhoplostvo….HAINAN)…Je l ovo moguc ‘dogovor’ oko kredita za autoput!?

Yupi
Gost
Yupi

Ljudi…nema para u budzet za ovu godinu…sa ovim ce da popune rupe inace bi proglasili bankrot prije nove godine…ovako moze i do polovine 2019 te da guramo…a onda smo na….li

Multipraktik
Gost
Multipraktik

Bankrot

Privatnik
Gost
Privatnik

Trebaju nam strucni i sposobni ljudi u svim mjesta i na svim pozicoja ,
Bitnim za ekonomiju , tako i u aerodromima. Inace iz ovog blata u kojem smo upali nece nas niko izvuc. Ako se mi sami ne iskobeljamo.

Nemanjic cg
Gost
Nemanjic cg

Sve treba da se proda i da se smanje plate kolko sjutra,ja sam prvi za to ako treba potpis,plate umanjiti 50 posto i sve sto je drzavno dat nekom ili prodat. Uvest da se placa ne sozina samo neko kad se krene od kuce do posla. I pogotovo na primorije ko god parkira nedje van dvorista odma kazna. To treba… Više »

Jale
Gost
Jale

Dule sve prodaji i izbore u nedelju!i prvi ce te ovi kriticari sa cdm-glasati,ovi najgrlatiji hahah ovi nadaleko cuveni buntovnici,i oni najcistiji crnogorciiiii na svijet sa cetinjaaaa ojhaaa!samo deri dule,nista ne pitaj:-):-)

SVAKI DAN BRUKA
Gost
SVAKI DAN BRUKA

Srecno bilo BLAZU I NJEGOVOJ DRUZINI..Dako im praunucad budu uzivala od svega sto im djedovi i pradjedovi uzese (od naroda) i poklonise..

durmitor
Gost
durmitor

a Ivan Brajovic ???napustice vladu sa njegovim ministrima ako to uradite.On je covjek od rijeci sto je sto puta i dokazao

porculanac
Gost
porculanac

Mislim da će vlada imati ozbiljnih poteškoća da objasni kako to da nisu sposobni da upravljaju kompanijama pa ih sve treba privatizovati a sposobni su da upravljaju državom.

BOKA KO
Gost
BOKA KO

Zato nam mlafost bjezi vani jer od ovakvih ne mogu ni pokusati pokazati znanje i sposobnost..OVI SU SPOSOBNI “”NA PRODAJU””

Rale
Gost
Rale

Uboo si dzekpot

Jas
Gost
Jas

Nema sta da objasnjava, opste je poznato da kompanije bolje i efikasnije posluju kada su u privatnom vlasnistvu.

Joxim
Gost
Joxim

Jedino je tačno da se sadašnja Cg ne može uporediti sa onom iz 2006.g., pošto je sad zaduženija 3,3 milijarde € ,a standard običnog naroda nikad gori.

Eon
Gost
Eon

Joxime,jesi li to morao da valorizujes cetalja,?

aerololo
Gost
aerololo

Nije tacno premijeru,nase piste su odlicne,znam jer slijecem na njih svaki dan!

BOKA KO
Gost
BOKA KO

Ovaj ne zna da je on bio u vlasti sa ovima sto vladaju zadnjih 30 god.Dje su bili dok su pare smicali u razne odbore Aerodroma …Mogli ste gospodo umjesto sto pare stavljaste u dzepove staviti ih da se aerodromi poprave… Sve sto su vam djedovi ostavili dabogda vam malo bilo pa i ove aerodrome sto ce Vam uzivati praunucad..… Više »

Valorizatorčić
Gost
Valorizatorčić

Duško-valorizator, Nurković- bonus valorizator, Brajović-Petlja 115 miliona valorizacija-Limenka-valorizovana-Ramada-lažno valorizovana…

Marko
Gost
Marko

Valorizacija- u Crnogorskom slučajni znaci potpuno uništavanje subjekta valorizacije. Hahaha

Via
Gost
Via

Je li koncesija privatno javno partnerstvo? U protivnom prihodovace kompanije, a nama zakup. to je sitno.

Qeee
Gost
Qeee

On moze prodat i dati u koncesiju ono sto mi je od oca ostalo. A ovo je nase vlasnistvo. I zato gospodo draga mi gradjani crne gore(crnogorci,srbi,muslimani,albanci…)ne damo nase da nas pljackate vize. Zato ljudi na ulice da se ceta ova bagra lopvska. Jel drugog izlaza nema . Oni sami stati nece dok sve ne pokradu.

Pjer
Gost
Pjer

Nemas kome dase obratis.Sve uzalud narod voli ovo i ovako i zato srecno bilo.Neko napisa dase plate smanje za 50 posto ja bih dodao jos i penzije jerbo niko ne zasluzuje bolje.Beskicmenjaci smo i tacka.

e, pa...
Gost
e, pa...

A, iz kafića možemo vidjet’ kako ste do sad “valorizovali” sve vrijedno što smo imali, pa nam je lako ocijenit kakva će i ova bit ako vas ko ne spriječi, ma neće kakvi smo.

Mr.Evil
Gost
Mr.Evil

Ima li neko da mu objasni da je Valorizacija – mjera za vještačko podizanje pale vrijednosti robe, kursa vrijednosti papira i sl. radi naknade gubitka povjeriocima.

Ozezi
Gost
Ozezi

Grijesis,valorizacija je kad gradjani CG nagrabuse

Globetrotter
Gost
Globetrotter

Ova ti je na mjestu..a šta je privatizacija, tranzicija, integracije i.t.d. ne smijem ni da nagadjam..😆😆😆

Virus
Gost
Virus

Nesposobni lopovi, sve ste “valorizovali”

Spale
Gost
Spale

Da li ovaj covjek misli da ce nas ovakvim rijecima ubijediti u nemoguce da su aerodromi najgora firma u drzavi? I da jeste najgora fino joj ovako obara cijenu. Ja sam uzasnut.

Send this to a friend