Ekonomija

Marković o istraživanju nafte i gasa: Ovo je početak nove ere industrijske proizvodnje

Premijer Duško Marković, ministarka ekonomije Dragica Sekulić i ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović danas su obišli istraživački brod “Polar Empress” koji obavlja prikupljanje 3D seizmičkih podataka iz crnogorskig podmorja.

“Biti na brodu ovog kapaciteta za mene je novo iskustvo i drago mi je što sam u prilici da prisustvujem onome što, nadamo se, predstavlja početak nove ere industrijske proizvodnje  u Crnoj Gori. Mi smo istraživanju nafte i gasa pristupili sistematično i temeljno. Krajnji cilj koji imamo na umu kada se radi o konceptu ove politike je odgovorno upravljanje neobnovljivim resursom koji ne pripada samo našoj generaciji”, poručio je Marković.

Premijer je bio jasan-resurs, čije istraživanje danas počinje, zaslužuje da, ukoliko ga nađemo, iskoristimo vodeći računa o zaštiti sredine.

“I nafta i gas kao i životna sredina, zajedničko su dobro. Moramo se sa pažnjom ophoditi prema onome što ostavljmo potomocima. Imali smo luksuz da, učeći se na greškama drugih zemalja proizvođača nafte i gasa, a inspirisani pozitivnim primjerima, koncipiramo zakonodavni okvir tako da u trenutku potencijalne proizvodnje ugljovodonika državni interesi budu maksimalno zašticeni”, jasan je bio premijer Marković.

Premijer je istakao da Crna Gora u ovu priču nije ušla ishitreno ponešena prognozama i projekcijama o dobiti.

Ministarka Sekulić je kazala da nastavljaju da uče i usavršavaju se.

“U tom cilju, na istraživačkom brodu biće predstavnici državne uprave, a sve u cilju da na pravi način odgovorimo na ono što nas očekuje kroz dalje aktivnosti u oblasti industrije nafte i gasa”, ispričala je ona.

Kako je istakla, istraživanje koje će danas početi ovaj brod predstavlja prvu vrstu operativnog istraživanja po koncesionom ugovoru Emija i Novoteca sa državom.

Norveški brod koji su angažovale kompanije koncesionari za istraživanje nafte i gasa, objasnila je Sekulić, u četiri bloka našeg podmorja u narednih 40 dana obaviće 3D ispitivanja tako što će snimati dno crnogorskog podmorja da bismo kao rezultat dobili mape i podatke na osnovu kojih će biti locirane prve dvije bušotine.

“Sve ovo što smo danas čuli na ovom brodu uvjerava nas da je ovo brod pod strogom kontrolom, koji je u skladu sa svim savremenim praksama kako u oblasti geologije, seizmologije tako i u oblasti zaštite životne sredine. Vjerujemo da je ovaj model koji mi koristimo i koji smo na neki način iskopirali od Norveške nešto što će nam svima donijeti korist u narednom periodu”, rekla je ministarka.

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović je nagalasio da je posjeta poslužila da se uvjeri da je sve što je predviđeno u vezi sa zaštitom životne sredine ispoštovano.

“Šest međunarodno priznatih eksperata koji se bave zaštitom živog svijeta, prije svega zaštitom morskih sisara, tu su sa nama. Oni će vršiti monitoring ovih vrsta za čitavo vrijeme koji brod plovi i našim i međunarodnim vodama na koje Crna Gora po međunarodnim konvencijama ima pravo. Osim ljudi imamo i opremu, takozvane hidrofone, koji će kupiti sve zvučne signale koje eventualno živi svijet na koji ovakva istraživanja mogu imati uticaj mogu da emituju. U slučaju da se oni pojave u radijusu od 700 m, koliko iznosi radijus dosega ove opreme, istraživanje će biti prekinuto dok se živi svijet udalji iz tog područja”, kazao je ministar održivog razvoja i turizma.

Dodao je da vrlo obimna studija zaštite životne sredine propisuje, pored postojećih stručnjaka i dodatnih, više od 260 dodatnih mjera zaštite koje će biti ispoštovane.

“Mogu samo da izrazim zadovoljstvo što sam danas upoznao sve te ljude i uvjerio se u sofisticiranost njihove opreme i njihovu odlučnost da ovo istraživanje ne ostavi bilo kakve posljedice na živi svijet u Crnoj Gori”, rekao je ministar.

<<<Brod stigao, Crna Gora nikada bliže otkrivanju nafte i gasa<<<

Crna Gora nikada nije bila bliža otkrivanju nafte i gasa.  U naš dio Jadrana uplovio je norveški brod “Polar Empress”, dug 117 metara, koji treba da počne 3D seizmičko snimanje ulcinjskog podmorja zbog eventualne eksploatacije nafte i gasa. U Crnoj Gori ostaće oko mjesec dana.

Brod je usidren na oko kilometar od Luke Bar. Uz pomoć zvučno-zračnih topova, ali i specijalnih geomikrofona, koji su kablovima dugim nekoliko kilometara spojeni za brodove, precizno će se utvrditi da li u crnogorskom podmorju postoje za komercijalnu eksploataciju isplativa ležišta nafte i gasa.

<<<Istraživanja Energeana neće ugroziti životnu sredinu, benefiti od proizvodnje ugljovodonika ogromni<<<

Da podsjetimo, prema tvrdnjama grčke kompanije Energean za CdM, seizmičko 3D istraživanje podmorja u januaru 2019. godine, imaće minimalan uticaj na životnu sredinu. Kompanija je preduzela sve mjere kako bi ovaj inicijalni projekat istraživanja bio sproveden po najvišim svjetskim standardima, što znači da se vodilo računa o svakom pojedinačnom segmentu, o biodiverzitetu i zaštiti svih biljnih i životinjskih vrsta u podmorju.

M.D. 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
biba struja
Gost
biba struja

sjećate li se filma o pokojniku sve najljepše, kada petar kralj u svom selu otvara zatvoreni rudnik, pod parolom kad su oni đeca bili izlazili bi iz jame svi čađavi, tu će se zaposliti sva seoska omladina, tako i brod će u jadran da buši da naša nezaposlena omladina ne bi išla na naptne platforme širom svijeta, te će na… Više »

Trece Oko
Gost
Trece Oko

Crna Gora će biti Raj za narednih 5 godina . Toliko bogastvo na malom prostoru – Nafta,Gas , Energetika , Turizam , Ekoproizvodi , Prirodne ljepote . Mlade generacije treba da shvate da moraju da razvijaju svoju svijest kao mali i vremenom veliki biznisimeni i da se to postize velikim radom a ne sjedenjem po kaficima i kladionicama . Morate… Više »

Crniseverkoreac
Gost
Crniseverkoreac

5 po 5 godina, eto brzo i stotka

Subasa
Gost
Subasa

Citajuci komentare vise od 90% su negativni, ali im redovno dajete podrsku na izborima..

Nenad
Gost
Nenad

Majko mila ko nam vlada zemljom..oce li ikad doci neko normalan i posten na vlast

Toni
Gost
Toni

Krajnji cilj koji imamo na umu kada se radi o konceptu ove politike je odgovorno upravljanje neobnovljivim resursom koji ne pripada samo našoj generaciji”, poručio je Marković. – sve suprotno od onoga što rade. Ponašaju se kao da neće biti ni sledeće generacije, a kamoli poslije.

Yupi
Gost
Yupi

Kakve smo k….e srece tacno ce je nac 🙁

Dejo11devetki💔
Gost
Dejo11devetki💔

I Nigerija ima naftu. 👍

Realan
Gost
Realan

Samo se u boga nadam da nista ne nadju ,jedino sto valja u ovu mrcnu zemlju su to more i planine a evo sad su velike sanse da se more zagadi zarad tudjih dzepova.Dase nadje kakva nafta zna se ko bi bio vlasnik toga a mi obicni narod bi bili sirotinja kao i do sad .

Crniseverkoreac
Gost
Crniseverkoreac

Dzaba si dolazio nema tu radijatora

Mr.Evil
Gost
Mr.Evil

Nose li šlemove da ih ne ubije sunce?

veki
Gost
veki

industrijske proizvodnje a ne znaš gdje, ja znam da nema nigdje u MNE

Nevjernik
Gost
Nevjernik

Nekoliko puta se pisalo i pise o dolasku ovog broda. Ali ni jednom ne napisaste koliko to istrazivanje kosta,ko to finansira,koliki ce procenat biti drzavni ukoliko pronadju izvore za eksploatisanje,itd. Ovo ce opet otici na dobos uz dobar procenat Milasu i kompanjonima. Dako plate skoce sa 250 na 300 evra. Nadam se da nisam u pravu.

Vhs
Gost
Vhs

Nekada u vrijeme Jugopetrola je testiranje trebalo da košta 20 miliona.

Ljuta
Gost
Ljuta

Samo da i ovaj istrazivacki brod se ne uputi prema Palermu ….

Vhs
Gost
Vhs

Mi smo bili u stanju da zaključimo ugovor o gradnji auto puta bez definisanog priključka na taj auto put, izmuzoše kinezi još 100 miliona od nas na konto dodatnih troškova i produženih rokova. Skeptičan sam po pitanju administrativnih kapaciteta da se zaštiti državni interes kod ovakvih poslova. Mislim da se niko ni ne brine pretjerano oko toga. Ako građani od… Više »

razocarani
Gost
razocarani

Vi kao Premijer,ne morate znati sve rizike istrazivanja nafte i gasa.Za to postoje Strucne sluzbe,kje su u obavezi sa vam obezbijede adekvatne,istinite podatke,sa kojima treba da izadjete pred javnost. Znamo sta znaci energetska sigurnost jedne zenlje,ali je pitanje svih pitanja kako to obezvijediti sa najmanjim mogucim rizikom. jadransko More je u stvari JEDAN veliku ZALIV,sa izuzetno razudjenom obalom,gusto naseljenom,sa bezbroj… Više »

Sloboda je vrh
Gost
Sloboda je vrh

razocarani…podrzavam te ali zar mislis da te oni cuju i da ce javnost biti obavijestena za kap nafte…Oni ne vide i ne cuju ….oni samo.umiju da uzimaju

razocarani
Gost
razocarani

Sloboda.
Upravo ke to nasa tragedija u svim oblastima funkcionisanja Drzave.

E he hej
Gost
E he hej

I kraj ere turizma

Ćotek
Gost
Ćotek

Dapače, sa vama krećemo evo 30god 🍬😻😻

Ramo
Gost
Ramo

Jes početak, a nije nego nastavak držanja CG

Sverc comerc
Gost
Sverc comerc

Dje si Blazo???Jel i ovo tvoja imovina???

Blazo
Gost
Blazo

Jeste! Sve je moje, od Triglava do Đevđelije!

Sloboda je vrh
Gost
Sloboda je vrh

Kako uspije Blazo

Dejo11devetki💔
Gost
Dejo11devetki💔

Kako lazu da će čuvati pare samo da ne bi dali narodu. Tobos ih čuvaju. 😃👍

Oprezni
Gost
Oprezni

Prvo skoči, pa reci hop.

Ivan
Gost
Ivan

Đe je ođe Mans da ovo obustavi, ribe i gaovice će se uznemiriti, odma krivična prijava

Kotor66
Gost
Kotor66

Papices ti argentinsku ribu zeljoooo

Podgorica
Gost
Podgorica

Dule ne diraj nista pokvarices nesto.

Ljuta
Gost
Ljuta

Mislis li zato sto je i Djilas bio Srbin iz Mojkovca?

Send this to a friend