Ekonomija Marković sa ambasadorom Slovenije

Prilike za investicije u energetiku i poljoprivredu

Crna Gora i Slovenija imaju odlične političke bilateralne odnose, ali i dobru ekonomsku saradnju koja dodatno može biti unaprijeđena u oblastima turizma, energetike, poljoprivrede, ocijenjeno je na sastanku predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića i novoimenovanog ambasadora Slovenije Gregora Preskera.

Marković je kazao da je za Crnu Goru veoma važno prisustvo oko 150 slovenačkih kompanija, te da uz strane investicije dolaze nova znanja, biznis praksa i etika.

Predsjednik Vlade je podsjetio na snažan ekonomski rast od gotovo 5 odsto u prethodne dvije godine, smanjenje nezaposlenosti i unapređenje infrastrukture kao ključnog preduslova za razvoj.

“Prilike za investicije u Crnu Goru su velike. Konsolidovali smo energetski sektor, okrenuli se obnovljivim izvorima energije i ta oblast je ozbiljna i velika prilika za crnogorsku ekonomiju ali i za strane investicije“, rekao je Marković i ukazao i na desetine milione eura vrijedna ulaganja u poljoprivredu, što kroz agorbudžet što kroz različite programe podrške EU.

Ambasador Presker je istakao da je Crna Gora faktor stabilnosti u regionu te da Slovenija snažno podržava proširenje EU na Zapadni Balkan.

Dodao je i da bi njegovoj državi bilo dragocjeno iskustvo Crne Gore u oblasti turizma.

Na sastanku je razgovarano i o situaciji u regionu i konstatovana važnost otvorenih vrata EU ka zemljama Zapadnog Balkana i intenziviranje procesa integracija.

Send this to a friend