Ekonomija

Marković sa direktoricom za Evropu u STO: Crna Gora primjer za cijeli svijet

Crna Gora je primjer za cio svijet kako treba iskoristiti turističke potencijale na održiv način, saopšteno je na sastanku predsjednika Vlade Duška Markovića i direktorke za Evropu u Svjetskoj turističkoj organizaciji (UNWTO) Alesandre Priante. 

“Snažno smo fokusirani na turizam, sa akcentom na održivi razvoj. Resurse želimo da sačuvamo za buduće generacije, a kroz niz aktivnosti smo željeli da potvrdimo opredjeljenje ka zelenoj ekonomiji. Podsjetio bih da smo prva država van EU koja je usvojila Zakon o zaštiti od klimatskih promjena“, kazao je predsjednik Vlade.

Marković je kazao i da turizam raste u kontinuitetu te da je svake godine sve veći broj turista, noćenja i prihoda koji se po tom osnovu ostvaruju. Crnu Goru je prošle godine prema preliminarnim podacima posjetilo 2,64 miliona turista, što čini rast od oko 440,000 turista u odnosu na godinu ranije što je najbolji rezultat u istoriji crnogorskog turizma, koji su ostvarili oko 14,5 miliona noćenja.

Ostvaren je rekordan prihod od inostranih i domaćih turista u iznosu od oko 1,14 mijardi eura ili oko 100 miliona eura u odnosu na 2018. godinu.

Po izvještaju Evropske komisije za putovanja Crna Gora je sa rastom u broju turista od 21 odsto prošle godine bila prva u Evropi, dok su pored nas samo još dvije evropske države imale dvocifrene stope rasta.

Predsjednik Vlade je precizirao da je Vlada osim na turizam, usmjerena posebno i na oblasti poljoprivrede, energetike i snaženja sveukupne infrastrukture.

Konstatujući da je Crna Gora pretežno avio destinacija, premijer Marković je kazao da se Vlada odlučila da valorizuje aerodrome kako bi poboljšala dostupnost i unaprijedila postojeću infrastrukturu.

Priante je kazala da se divi razumijevanju koje Vlada pokazuje u odnosu na značaj turizma za državu i njenu ekonomiju. Istakla je da Svjetska turistička organizacija, kao specijalizovana agencija Ujedinjenih nacija, želi da nastavi kvalitetnu saradnju sa Vladom i Ministarstvom održivog razvoja i turizma, na daljem unapređenju odgovornog i održivog turizma.

Ona je najavila da bi generalni sekretar STO Zurab Pololikašvili trebalo na jesen da posjeti Crnu Goru.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pjer
Gost
Pjer

E vala jeste
Kako od prelijepe zemlje napraviti siromasnu
Duhovno intelektualno ekonomski

glibo u majbah
Gost
glibo u majbah

Primjer kako od džempera do milijardera.

Send this to a friend