Ekonomija

Marković: Za dalji razvoj i EU integraciju najvažniji infrastrukturni projekti i Berlinski proces

Premijer Duško Marković ocijenio je u Londonu da je za dalji razvoj država Zapadnog Balkana i regiona u cjelini najvažnije dalje unapređenje infrastrukture.

“Od 2013. godine, kada se na ovaj način sastajemo, po meni je najveća vrijednost za zemlje Zapadnog Balkana i za naše vlade što smo izgradili sposobnost i istovremeno podigli nivo samopouzdanja da možemo sopstvenim resursima i potencijalom valorizovati izdašne resurse za bolji život naših građana i razvoj naših zemalja. Razvoj infrastrukture je ključna pretpostavka za viziju razvoja svake naše zemlje pojedinačno. Važno je da se naši planovi poklapaju i da imamo zajednički interes“, rekao je Marković na IV investicionoj konferenciji za Zapadni Balkan koju je u Londonu organizovala Evropska banka za obnovu i razvoj EBRD.

Kada je o Crnoj Gori riječ, ističe Marković, naša država završava prioritetnu dionicu autoputa Bar – Boljare, važni su i Jadransko-jonski pravac i pruga ka Srbiji.

Marković je rekao, učestvujući na panelu sa premijerima Srbije Anom Brnabić, Kosova Aljbinom Kurtijem, Bosne i Hercegovine Zoranom Tegeltijom, Albanije Edijem Ramom i Sjeverne Makedonije Oliverom Spasovskim, da kada su evropske integracije u pitanju smatra ključnom činjenicu da sve države žele članstvo u EU, a da u tom procesu ključnim smatra Berlinski proces koji je pokrenula njemačka kancelarka Angela Merkel.

“Berlinski proces je oplemenio naše evropske integracije kroz potpisivanje Akcionog plana šest zemalja Zapadnog Balkana u Trstu iza kojeg su potpisima stale sve relevantne evropske države i evropski lideri“, rekao je Marković.

Dodao je da Crna Gora ispunjava sve svoje obaveze i pozvao kolege iz ostalih država regiona da prije kreiranja drugih inicijativa ispune preuzete obaveze.

Pozvavši investitore da ulažu u Crnu Goru, Marković je rekao su razlozi za to snažna reforma javne administracije u protekle tri godine, konsolidacija javnih finansija koja je popravila finansijsku disciplinu i poboljšanje stepena vladavine prava.

“Zbog takvog pristupa i rezultata u kratkom roku, Crna Gora bilježi fantastične rezultate kada je u pitanju njena ekonomija, razvoj i poboljšanje standarda“, rekao je Marković.

Govoreći o situaciji u Crnoj Gori premijer Duško Marković je na panelu ukazao na rezultate uspješne Vladine ekonomske politike čiji su direktni rezultati, među ostalim, visok privredni rast, nivo direktnih stranih investicija od 1,7 milijardi eura, povećani prihodi državnog budžea za skoro milijardu eura i značajno smanjenje stope nezaposlenosti.

Predsjednik EBRD Suma Čakrabarti ističe da je Zapadni Balkan region u kojem su njihova ulaganja najveća po glavi stanovnika.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković smatra da njihovi susjedi zaslužuju evropsku budućnost.

“Kada kriterijumi za prijem budu uspunjeni Hrvatska će biti prva koja će vam poželjeti dobrodošlicu u porodicu EU”, poručio je Plenković.

EBRD je važan partner vlada Zapadnobalkanske šestorke u procesima tranzicije i jedan od najvećih pojedinačnih institucionalnih investitora u ovaj region u koji je EBRD od ranih devedesetih godina do sada uložila gotovo 12 milijardi eura.

Četvorogodišnjom Strategijom EBRD-a za Crnu Goru, usvojenom 3. maja 2017. godine, fokus aktivnosti Banke je usmjeren ka jačanju konkurentnosti privatnog sektora, pružanju podrške održivim praksama u sektorima turizma i nekretnina, kao i promociji energetske sigurnosti i efikasnosti na regionalnom nivou.

Pored premijera Markovića na Samitu učestvuju predsjednici vlada Srbije Ana Brnabić, Albanije Edi Rama, Kosova Aljbin Kurti, Sjeverne Makedonije Oliver Spasovski i predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija.

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković razgovaraće i sa specijalnim izaslanikom državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
DPS HUNTA
Gost
DPS HUNTA

Ko je nosač torbe? Da nije Kusovac bon od gripa?

d.b.
Gost
d.b.

E moj predsjedniče, treba vise takvih kao sto ste vi u DPS-u da ova zemlja krene naprijed.

Morpheus
Gost
Morpheus

Investicije ce doci ali uvjek za nekih 4-5 god i tako evo 3 decenije pricate a standard nam svake god nizi

Bnjj
Gost
Bnjj

Dragi premijeru dok dođu te investicije a sa njima fabrike,hoteli koji cijele god rade i koji nude pristojne plate biće kasno za većinu nas, već nas je dosta po inostranstvu i dalje se bježi iz Cg. Vrijeme za vas ništa ne prestavlja a to je ključni resurs, nećemo živjet 200,300god kao kornjače

eu kolonija
Gost
eu kolonija

svi putevi vode u beograd

Bnjj
Gost
Bnjj

Još niste ni ovih 40km završili a kasni se evo god sva prilika da će bit tek 2021, investicija u ljude nema, milioni se iznose iz Cg. Narod bježi, prošetajte malo po Cg van Pg da vidite pustinju. Sve je laž u Cg

Send this to a friend