Ekonomija

Marković: Uskoro će Crna Gora biti destinacija bez korone

Crna Gora je već otvorila svoju granicu na moru za nautički turizam, a vjerujemo da će se uskoro, posebno imajući u vidu očekivanje da ćemo biti destinacija bez korone, stvoriti uslovi da zaživi turistička sezona, poručio je premijer Duško Marković tokom predsjedavanja na telekonferencijskom samitu država Centralnoevropske inicijative.

“Uvažavajući sve naše dosadašnje napore na očuvanju javnog zdravlja, vjerujem da smo saglasni da u taj proces moramo zakoračiti pažljivo i sinhronizovano, uz komplementarnost nacionalnih mjera sa onim na nivou regiona i Evrope. Stoga, smatram da je izuzetno važno da ojačamo saradnju i koordinaciju u oblastima zdravstva, carina, transporta, te da obezbijedimo usaglašene mjere kontrole, prevencije širenja virusa i upravljanja graničnim prelazima. Nedavno predstavljene smjernice EK o postepenom nastavku turizma, transporta i povezanih aktivnosti su koristan putokaz za sve nas i dokaz o potrebi usaglašenog pristupa kako bi se povratak turizma i povezanosti odvijao što brže i na bezbjedan način“, kazao je Marković.

On je predstavio rezultate mjera koje je Vlada Crne Gore donosila u cilju zaštite zdravlja i životâ svih građana, i rekao da u naša zemlja nije zaboravila ni solidarnost na regionalnom planu i šire.

“Srećom, danas u svim našim zemljama negativni trendovi opadaju. U isto vrijeme, raste napor za oživljavanje svih sfera života. Naravno, uz neophodan oprez zbog mogućeg novog talasa zaraze. To nas je i podstaklo da organizujemo Samit sada, da razmijenjujemo iskustva, anticipiramo probleme i djelujemo proaktivno kroz regionalnu i multilateralnu saradnju”,  kazao je predsjednik Vlade.

Premijer je rekao da je naša zemlja već preduzela prve korake u normalizaiciji života i pripremi turističke sezone i apelovao da se u proces normalizacije ulazi sinhronizovano.

Države Centralnoevropske inicijative da tijesno sarađuju

Države Centralnoevropske inicijative saglasile su se da tijesno sarađuju i da budu solidarne u naporima za otklanjanje socio-ekonomskih posljedica pandemije novog koronavirusa.

“Saglasni smo da hitne mjere moraju da budu strogo u vezi sa tekućom zdravstvenom krizom, da budu dobro koordinisane, proporcionalne, transparentne i da uvijek poštuju temeljna prava svakog pojedinca”,  navodi se, među ostalim, u usvojenoj zajedničkoj izjavi.

Zemlje članice najstarije evropske regionalne inicijative ocijenile su da ozbiljne socio-ekonomske posljedice pandemije novog koronavirusa nalažu neuobičajene mjere uz odlučnost, zajedništvo i solidarnost.

“Obavezujemo se da ćemo se fokusirati na unapređenje socio-ekonomskih performansi, pogodnog okruženja za poslovanje i investicije tako da bi se naše ekonomije mogle brže oporaviti jačanjem trgovine i nesmetanog protoka roba, jačanjem povezivanja, privlačenjem više stranih investicija i turizma. Ponavljamo da saradnja, povjerenje i solidarnost predstavljaju najefikasnije odgovore na ovu pandemiju. Naglašavajući da poštovanje međunarodnog prava ostaje naše vodeće načelo, odlučni smo da odgovorimo odlučno, na inovativan način i zajednički, naročito kroz snažna partnerstva, kako bismo se izborili sa socio-ekonomskim izazovima koje COVID-19 postavlja pred naš region”,  navodi se u zajedničkoj izjavi.

Ohrabreni su napori CEI i ostalih regionalnih i međunarodnih organizacija u pružanju koherentnog i koordinisanog odgovora na šire implikacije različitih dimenzija krize izazvane pandemijom novog koronavirusa.

Države CEI pozdravile su mobilizaciju i preraspodjelu više od sedam milijardi kroz razne instrumente Evropske unije u podršci Zapadnom Balkanu i zemljama Istočnog partnerstva radi rješavanja neposrednih zdravstvenih i humanitarnih potreba usljed izbijanja pandemije kao i radi pomoći u ograničavanju negativnih ekonomskih posljedica pandemije“.

Na Samitu, koji je putem telekonferencije organizovala Crna Gora kao trenutna država predsjedavajuća Inicijativom. učestvovali su, pored predjedavajućeg, premijera Duška Markovića, predsjednici Vlada Albanije Edi Rama, Bugarske Bojko Borisov, Hrvatske Andrej Plenković, Moldavije Jon Čiku, Sjeverne Makedonije Oliver Spasovski i Ukrajine Denis Šmihal kao i visoki zvaničnici iz ostalih država članica CEI. U svojstvu specijalnih gostiju, učestvoali su evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Oliver Varhelji, direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge i predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nema veza
Gost
Nema veza

BRAVO

Pg - Tg
Gost
Pg - Tg

C.G. prva free corona destinacija…srećno

Stara
Gost
Stara

Moze te li nam reci zbog cega ne da te dug radnicima radoja dakica? Postovani presjednice vlade.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Kaze da Crna Gora spremna da primi turiste, a ovamo ne smije litija

Stara
Gost
Stara

Kada ce 50 e penzionerima.

Pomorci
Gost
Pomorci

Kada ce se Markovicu otvoriti aerodromi posto niko ne misli o pomorcima kao o onim jahtama u Porto I njihovoj samoizolaciji na jahte a ne u karantine O cemu se radi gospodine Markovicu ? Zar ne znate da nijesu pomorci samo na Barsku plovidbu vec na svijetske kompanije ?

Penzioner
Gost
Penzioner

A ZIVI LI NEKO OD VAS OD 300 E PLATE I NEPUNIH 200 EURA ?

Milos
Gost
Milos

Podrška za Vladu Crne Gore i premijera Duška Markovića

Mila K
Gost
Mila K

Pa o čemu je sinoć plakao Gdin Mugoša? I zašto onda policija izigrava bijedne nasilnike?

Tiranin
Gost
Tiranin

Ali ce je donijeti neko

Samo istina
Gost
Samo istina

Zasto se u ” Deltu ” ne postuju mjere Zasto se ne hapse ? Zasto inspekcija ne radi svoj posao kao po trgovinama kada su kaznjavali bez maski ? Zasto se dijelimo gospodine po partijskim djelatnostima ? Zasto vazi zakon za Crkvu a za Deltu ne vazi .KRSI SE ZAKON MARKOVICU NIJESMO SVI ISTI

Prackas
Gost
Prackas

A sto je ono u Delti kakva je ono bolest ali ljudskih mozgova

PG-BG
Gost
PG-BG

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Smiješ li markovicu to da garantuješ,sto ne pođeš na sjever da testiraš pa da vidiš ima li korone.
Od svega korist ocete da izvučete,čuješ CG bez korone 😂😂😂😂😂😂

Maki
Gost
Maki

Super za litije…..

Iskreno
Gost
Iskreno

A pitase li te sto za koruociju I kriminal ili ce nakon izbora
😄

Tamara
Gost
Tamara

I šta kada ste vi na vlasti ništa nam ne znači,sa vašom politikom mi smo sve siromasniji

Penzija 128 e
Gost
Penzija 128 e

A oce li primiti penzioneri 50 E pred izbore kao one u mart prve I zadnje sto primismo ? A Duje pita li te neko kako moze poslije 30 god postenog rada biti penzija 128 E ili su mislili da se salis ?

PATIZANSKI PUT
Gost
PATIZANSKI PUT

DOBRO GOS.MARKOVICU I HVALA NA SVEM STO STE URADILI ! ALI SADA POSLE CORONE,ULICAMA URLICE df.I NJIHOVI CETNICI,PRIJETE! DO KADA CE’MO OVO IZDRZATI?

Hazo
Gost
Hazo

Kako bez korone, a juče nam servira priču kako ćemo se zbog SPC svi zaraziti?!

Dragana
Gost
Dragana

Ajd vise dako sad djeca budu mogla na kontrole dolaziti u KBC
Dako ne bude korona ne daje kontrole I

Bnjj
Gost
Bnjj

A i plate i penzije su nam i prije korone bile dobre, mizerija

Dps DZPIES
Gost
Dps DZPIES

Znaci li to da cemo sada prodati one Simoviceve respiratore oko kojih znalo ne izbi Treci SV…RAT 😂😂😂😂
Maske su skoro prodate ajmo sad dalje
😂😂😂

Dessi
Gost
Dessi

Markovicu, sve ti cvjetalo. Podrska! Neka je vjecna.

marko
Gost
marko

Markovicu , slusaj struku i samo ostro i posteno , bez sentmentalnosti prema bilo kome ko ne poatuje Drzavu , urusava zdravstveni sistem ili mjeaecno namice plate od 3 do 15 .000 e na racungtmradjana.
Nek je vjecna Crna Gora

Paki
Gost
Paki

Kako kontrolisemo i dovodimo u red ove “nase” litijase ne bi se zacudio da se vratimo u vrijeme kuge!

Send this to a friend