Ekonomija Najavljena intezivnija saradnja

MBA: Osnažiti vezu biznisa i kulture

Dobro je što se sve više sa relevantnih adresa potencira značaj intenziviranja saradnje biznisa i kulture, a Montenegro Biznis Alijansi su uvijek ukazivali na neophodnost saradnje ova dva sektora.

Kako navode, ne samo zbog jačanja biznisa kroz promociju kulturne baštine Crne Gore, već i zbog multiplikativnih efekata koje njihova intenzivnija saradnja može imati i za razvoj drugih sektora osim turizma, kao što je sektor poljoprivrede na primjer.

“Na ovaj način se najbolje promovišu kulturne vrijednosti Crne Gore, što je svakako u interesu države i, naravno, samog biznisa. Za biznis i njegov razvoj ne postoje sektorska ograničenja, odnosno oblasti u kojima se on ne može razvijati. Zato je neophodno podsticati njegov razvoj na svim nivoima i u svim oblastima. Jedino razvijeni biznis može obezbijediti brži napredak naše ekonomije i rast standarda naših građana. Unapređenje i promocija kulture i kulturne baštine kroz biznis je sve više zastupljeno u razvijenim zemljama. Dakle, ta se saradnja može razvijati kroz kulturni turizam, jer naša država pored svojih komparativnih prednosti, obiluje i materijalnim i nematerijalnim kulturnim bogatstvom što svakako treba što kvalitetnije koristiti u smislu obogaćenja turističke ponude. Sve češće ankete na globalnom nivou govore o rastu uticaja kulture na izbor države i mjesta gdje će se provoditi odmor”, ističu iz MBA.

Uvjereni su da će saradnja kulture i biznisa može biti veoma uspješna, jer se kroz biznis na najbolji način valorizuje sve ono čime naša kultura raspolaže.

“Nema proizvodnog sektora, niti ijedne oblasti društvenog života gdje biznis ne može naći svoje mjesto i svoju priliku. Ponovićemo da je veoma važno što se sve više shvata neophodnost intenziviranja saradnje kulture i biznisa čemu razvijene turističke destinacije daju poseban akcenat u svojoj turističkoj ponudi”, poručili su iz MBA.

Send this to a friend