Ekonomija

Medojević: Krivokapić i njegov ekspert specijalac ponovo zadužuju državu i planiraju prodaju EPCG

Nebojša Medojević ( Lider PzP)

Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević optužio je danas premijera Zdravka Krivokapića da ponovo zadužuje državu i planira porodaju Elektroprivrede Crne Gore.

“Agencija Rojters u petak objavila tekst koji ukazuje da se u Vašoj Vladi razmišlja o dodatnom zaduživanju Crne Gore i prodaji državne imovine uključujući i Elektroprivredu Crne Gore. Po starom lopovskom triku poznatom kao “Drž’te lopova” Krivokapić je pokušao da lažno optuži Predsjednika Borda direktora Milutina Đukanovića i da skrene pažnju javnosti na sopstvenu veleizdaju i krađu”, saopštio je Medojević.

Prema njegovim tvrdnjama Rojtersov tekst je potpuno razotkrio Krivokapića.

“Izgleda da se time bave službenici i ministri Vlade. Rojters ukazuje da se pregovara o nastavku gradnje autoputa i da se traže novi kreditori za tu svrhu. Kao da će projekat autoputa postati isplativ ako ga kreditiraju Evropske državne banke umjesto Kineske državne banke. Da malo “pomognem” Krivokapiću. Ovaj autoput nikada ne može biti isplativ. Kakav god kredit da se uzme, kako god da se smanji ili uveća korupcija, šta god radili, kolika god da je pozitivna kamata, koliki god da je period otplate, nema načina da se prihodima izgrađenog puta vrate ulaganja u taj put. Nema niti može biti na ovom pravcu dovoljno ekonomskog prometa saobraćaja”, tvrdi Medojević.

In napominje da samo negativna kamatna stopa omogućava otplatu kredita u našoj situaciji.

“Čak i tada se ovaj kredit mora vratiti iz državnih prihoda a ne iz prihoda samog autoputa. Zamijeniti jedan kredit drugim kreditom ne rješava problem. Negativna kamatna stopa se može desiti samo ukoliko je stopa inflacije u valuti kredita veća od nominalne a fiksne kamatne stope na kredit. Da li će se takva situacija ostvariti u dolarima u kojima je nominovan kineski kredit ili u eurima, ne možemo znati”, kaže on.

U Vladi Krivokapića, mišljenje je Medojevića, izgleda, rade kockari koji gledaju hoće li našu imovinu staviti na ovu ili onu boju na ruletu.

“Sve su prilike da ti međunarodni investicioni kockari sada smišljaju i finalnu rasprodaju poslednjih ostataka “porodičnog srebra“. Tu je još jedan problem. Rast inflacije u svetskim valutama ništa ne pomaže ako Crna Gora sve uvozi i plaća u tim valutama. Dakle, ako uvozimo struju, namještaj, gorivo, automobile, hranu i sve drugo. Sve to se mora platiti u tekućim cijenama. Da bi se kredit mogao vratiti potrebno je da Crna Gora proizvodi nešto iz domaćih resursa upotrebom domaćeg kapitala i da se to prodaje po tekućoj cijeni. Ako se može postići da cijena naše robe raste brže od opšteg rasta cijena, utoliko bolje”, ističe on.

Prodajom imovine, dodaje Medojević, isključuje se svaka prilika za korišćenje domaćeg kapitala na ovaj načina.

“Ako zadržimo proizvodnju struje iz uglja, rvropski porez na uvoz robe iz zemalja sa visokim karbon intezitetom će nas spriječiti da vraćamo kredit. Krivokapić je rekao da je EPCG, citiram, “koka nosilja”. Gledam prijedlog budžeta za 2021. i iz njega vidim da Vlada misli da je to izvanredna “koka nosilja” koja nosi jaja, a ništa ne jede. Da vam EPCG pravi jeftinu struju a da mu troškovi kapitala i investicije budu tako mali da vam plaća veliku dobit u budžet. Ne biva to, Krivokapiću. Ovi koji bi prodavali EPCG ne mogu biti u tom preduzeću. Tamo znaju koliko je imovina te firme devastirana”, poručuje Medojević.

Prodaju, kako kaže, mogu da ugovaraju samo oni koji bi uz preduzeće da prodaju i dio suvereniteta Crne Gore.

“A takvi moraju biti u Vladi i to Vladi koja nije pod valjanom kontrolom parlamenta. Da polušam da “nacrtam” foto robot osobe ili osoba koji rade na prodaji EPCG i druge državne imovine od značaja za suverenitet Crne Gore: To je neko zapošljen u Vladi, mora imati kockarskog iskustva sa tuđim parama, treba da je mlad i da nema iskustva i znanja u ekonomiji a da mu do suvereniteta Crne Gore nije ni malo stalo. Ja bih najviše volio da se takav uopšte ne može naći u Vladi Crne Gore, ali se plašim da će vam biti lako da ga pronađete”, zaključio je on.

16

avatar
1000
10
6
0
 
14
Sira slika...Medo🇲🇪Bernini🇲🇪OllyMartin
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Medo
Gost
Medo

Ko Tebe pita šta više. Nijesi više poslanik i zasto se oglašavas. Da te ne zaboravimo.

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Dogovorite se ko prodaje EPCG!

Olly
Gost
Olly

Medo, idi više, molim te. Batali politiku

Martin
Gost
Martin

Ajde pametnjakovicu,ne brani svog covjeka nego iskreno priznaj da si i ti htio malo zarade sa njim podjelit pa vam Krivi pomrsio konce

Izvjestaj
Gost
Izvjestaj

Samo su ovi iz df posteni i niko vise

Anonimous
Gost
Anonimous

Vidi se kako su expresno uhljebili familiju.

eko
Gost
eko

Ko je ovaj?

Nidzo
Gost
Nidzo

Izdajnik !!!

oooo
Gost
oooo

Medo je ovaj put u pravu sto se tice auto puta. Prevelik je to bio zalogaj za ovakvu malu CG i nije trebalo ni ulazit u takav posao. A sto se ostalog tice izgleda da je edo zacrtao neku fotelju u Elektorprivredi jer mi se nesto cesto oglasava izjavama vezano bas za to.

Sira slika...
Gost
Sira slika...

Sam autoput mozda i ne bude isplativ, ali cinjenica da ce eventualno bolje povezati sjever sa ostatkom drzave donosi mnogobrojne multiplikativne efekte, od povecanih ulaganja u taj region, preko poljoprovrede, turizma i povezanih djelatnosti.

Mitar
Gost
Mitar

Ko te ne zna mislio bi da si strucnjak..

Rozaj
Gost
Rozaj

Sve drugo vidi i primjecuje, a ovo ne vidi !!!

Rozaj
Gost
Rozaj

Medojevic, ni jednu rijec osude genocida u Srebrenici, niti osude vandalizma nad narodnim herojem Ljubom Cupicem !!!

Virus
Gost
Virus

To će nam frižider napuniti

Anonimous
Gost
Anonimous

Frižider puni trud i usavršavanje, a obraz je mjera ovoga što čini klerofašizam.

Nidzo
Gost
Nidzo

Zar si i ocekivo ? Ista je to fela ko pipun i koljenica,samo prikrivena !!

Send this to a friend