Ekonomija

Medojević predložen u bord Prve banke, iako se protiv njega vodi postupak za pranje para

Nebojša Medojević/ Foto: Screenprint RTCG

Odbor direktora Elektroprivrede (EPCG) predložio je danas jednog od lidera DF-a Nebojšu Medojevića za člana Odbora direktora Prve banke, nakon što je Centralna banka (CBCG) odbila da na to mjesto postavi Janka Milatovića, zbog nedostatka stručnih kvalifikacija.

<<<Nebojša Medojević kandidat za člana Odbora direktora Prve banke>>>

Nejasno je na osnovu čega je bord EPCG predložio Medojevića da kontroliše poslovanje Prve banke, u kojoj EPCG ima 19,75 odsto udjela, budući da ni on nema potrebne kvalifikacije za tu poziciju.

“Shodno izuzetno složenoj situaciji u kojoj se Prva banka sada nalazi i indicijama da je novac iz nje povučen, za EPCG je od krucijalne važnosti da predstavnik u Odboru direktora bude jedan od najboljih i najiskusnijih stručnjaka na polju finansijskih mahinacija u zemlji Nebojša Medojević”, saopšteno je iz EPCG.

Šta kaže zakon

Zakon o bankama propisuje da član odbora direktora može biti samo lice koje ima visoko obrazovanje, priznati lični ugled i stručne kvalifikacije, profesionalnu sposobnost i iskustvo za upravljanje bankom.

Foto: Pobjeda

 

Odluka o bližim uslovima koje mora da ispunjava član odbora direktora banke, koju je utvrdila CBCG, propisuje da kandidat mora da ima najmanje tri godine na rukovodećim poslovima u banci ili četiri godine na rukovodećim pozicijama u privrednom društvu iz finansijskog sektora, odnosno najmanje pet godina na rukovodećim poslovima u državnim organima ili privrednim društvima koja nijesu iz finansijskog sektora. To pod uslovom da nije bio smjenjivan ili da nadležni organi nijesu tražili njegovo razrješenje.

foto: Pobjeda

 

Medojević, po struci inženjer elektrotehnike, je od 1991. do 1999. godine radio kao menadžer za privatizaciju u Agenciji za prestrukturiranje privrede i strana ulaganja. Nakon otkaza koji je dobio u Agenciji u aprilu 1999. Godine, postaje koordinator Centra za tranziciju u Podgorici, a 19. septembra 2002. osniva NVO Grupu za promjene koja u maju 2006. prerasta u političku partiju. U međuvremenu radi kao konsultant za privatizacije širom regiona.

Medojević je poslanik u Skupštini Crne Gore neprekidno od 2006. godine, kada je Pokret za promjene prvi put ušao u parlament.

Osim toga, sastavni dio Odluke je i upitnik koji kandidat mora da popuni, a koji pod rednim brojem XIII traži da se popuni Stavka o krivičnom postrupku, koji se eventualno void protiv kandidata. Kako se Medojević, protiv koga je u toku postupak za pranje novca, danas nije javljao na pozive Pobjede, nijesmo uspjeli saznati šta bi on napisao u ovoj rubrici.

Foto: Pobjeda

 

Funkciju bi obavljao volonterski

Iz EPCG su saopštili da bi Medojević, nakon izbora za člana Odbora direktora Prve banke, u saradnji sa domaćim i inostranim finansijskim ekspertima, odmah preduzeo sve aktivnosti u cilju dobijanja vjerodostojnih finansijskih bilansa i izvještaja te finansijske institucije.

“Nakon toga će preduzeti neophodne kontrolne mehanizme, koji obuhvataju i finansijsku forenziku, kako bismo objelodanili sve malverzacije Prve banke. Naglašavamo da je Medojević spreman da funkciju obavlja volonterski, odnosno bez nadoknade”, istakli su iz EPCG.

Oni su pozvali guvernera CBCG Radoja Žugića da ne opstruira utvrđivanje istine u vezi sa poslovanjem Prve banke, kako i sam ne bi ušao u zonu krivične odgovornosti.

Izbor Medojevića za kandidata za člana Odbora direktora Prve banke došla je nakon što je CBCG odbila da na to mjesto imenuje Janka Milatovića, koji je prethodno bio menadžer za svadbe i proslave u nikšićkom hotelu Onogošt. To je nova uprava EPCG, koju predvodi Medojevićev dojučerašnji koalicioni kolega Milutin Đukanović, doživjela kao opstrukciju vrhovne monetarne institucije, u cilju prikrivanja poslovanja Prve banke.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
sasapg
Gost
sasapg

menadžer za svadbe i proslave

Kakvo zvanje, mogu misliti i znanje kod doticnog…

Ostani doma
Gost
Ostani doma

Ljudi,
Zar je expert u ekonomiji neko sa zavrsenim elektro fakultetom??? Nije ni cudo sto propadosmo, kad smo uvi novi pojam experta!!! Da nije tuzno bilo bi smijesno…

cikotić
Gost
cikotić

Medo imaš li obraza poslije onoliko komentara za Djukanoviće da budeš u Prvu banku.

HR8
Gost
HR8

Inzinjer electrotehnike a svi poslovi koje je radio mesetarske prirode i nista sa strukom pa i ovaj bankarski.

Anonimni
Gost
Anonimni

Medo apostol🤣🤣🤣

Animus
Gost
Animus

Jel iko ikad osudjen za kruoni kriminal ili koruociju i da je za isto robijao valjano? Mislim da nije, bez onaj kukavac koji je sjekao svoju sumu ili covjek koji je ukrao plinsku bocu, jer nema za osnovne potrebe.

Komita
Gost
Komita

Ovo Rukolkub smiruje ,,front ,, ali ipak CBCG ne moze dati saglasnost jer Medo ne ispunjava uslove po više osnova.
The end.

marko
Gost
marko

Zasto ne idrs u Niksic u bord neke od posrnulih firmi da pomazes…strucnjace

Srećko
Gost
Srećko

Ništa on ne priznaje sem direktorsku funkciju.Kapacitet je to, neviđen na ovim prostorima.

Foteljas
Gost
Foteljas

Zasluzio je Medo tu poziciju fingirajuci sukob fronta i Vlade.

Sofija
Gost
Sofija

A dajte mu tu funkciju, kumim vas Bogom, da nam se makne s vrata pet puta dnevno…🤕

Send this to a friend