Ekonomija

Medoks: Biodiverzitet Crne Gore dobar uzor, britanski investitori zainteresovani za industriju biomase

Stijović i Medoks

Crna Gora bi mogla da bude dobar uzor sa svojim bogatim biodiverzitetom i prirodnim uslovima, istakla je britanska ambasadorka Karen Medoks u razgovoru sa ministrom poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Aleksandrom Stijovićem.

Medoks i Stijović su naglasili potrebu za jačom privrednom saradnjom između država na polju razvoja industrije biomase za energetske potrebe, gdje već postoji interesovanje investitora iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Tokom razgovora

“Tokom sastanka potvrđena je obostrana spremnost da se u narednom periodu saradnja između Ujedinjenog Kraljevstva i Crne Gore još više ojača i unaprijedi, kroz poslovnu saradnju, trgovinu i promociju. Ministar Stijović je upoznao britansku ambasadorku sa sprovedenim i razvojnim aktivnostima na polju poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i sa planovima ovog ministarstva u narednom periodu sa ciljem podizanja kvaliteta života građana Crne Gore”, saopšteno je nakon sastanka.

Stijović je britanskoj ambasadorki predstavio i kompaniju Plantaže”, kao crnogorski brend koji proizvodi 40 različitih vina i četiri tipa lozove rakije, te da je na Dekanteru u Londonu 2017. godine, vino Kaberne 2012 iz serije Stari podrum, osvojilo zlatnu medalju i razgovarao sa ambasadorkom Medoks u vezi sa uspostavljanjem kontakata sa uvoznicima vina u Ujedinjenom Kraljevstvu, kako bi se vina iz Crne Gore ponudila korisnicima tog tržišta.

Medoks je istakla da je Ujedinjeno Kraljevstvo domaćin konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama COP26 i izrazila želju da se ojača saradnja izmedju dvije zemlje, posebno na poljima borbe protiv klimatskih promjena, šumskih ekosistema i poljoprivrede.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nameće se
Gost
Nameće se

Ako dobro razumijem, treba da sječemo još više šume. Kako to može povoljno uticati na šumske eko sisteme?

Send this to a friend