Ekonomija

Međunarodni monetarni fond odobrio 74 miliona eura pomoći Crnoj Gori

Međunarodni monetarni fond MMF odobrio je hitnu pomoć Crnoj Gori za borbu protiv pandemije u iznosu od 74 miliona eura.

Kao razloge MMF navodi da je COVID-19 oslabio izglede za crnogorsku ekonomiju, te da je prvenstveni izazov ublažavanje uticaja na ekonomiju i domaćinstva koja su najteže pogođena pandemijom.

Crna Gora bi mogla doživjeti najveći pad nakon obnove nezavisnosti, jer turizam čini oko petine njene ekonomije, navode u MMF, u kojem očekuju da će se crnogorski BDP (bruto društveni proizvod) u ovoj godini smanjiti za gotovo devet posto.

U MMF-u konstatuju i da vlasti u Crnoj Gori sprovode paket mjera fiskalnog i finansijskog sektora za održavanje ekonomske aktivnosti tokom pandemijske krize, za očuvanje zaposlenosti, likvidnosti ekonomije i proširenje socijalnih davanja.

Nakon što je globalni šok COVID-19 teško pogodio crnogorsku privredu, vlasti su preduzele brze i odlučne mjere za suzbijanje i ublažavanje širenja pandemije, što je omogućilo relativno brzo ponovno otvaranje privrede. Ipak, s obzirom na nesigurnost oporavka turizma na globalnom nivou, crnogorskoj ekonomiji bi moglo biti potrebno nekoliko godina da se potpuno oporavi i vrati BDP na nivo prije pandemije, ocijenio je Tao Zhangiz, zamjenik izvršnog direktora MMF-a.

U Crnoj Gori je 2. juna zvanično proglašen kraj epidemije, nakon što su prošla dva ciklusa od ukupno 28 dana bez novih slučajeva infekcije. Novi prvi slučaj je potom registrovan 14. juna.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ivangrad
Gost
Ivangrad

Kredit nego što ,taman za izbore

Milija
Gost
Milija

Pomoć, ili kredit? Ako je pomoć, hvala, to je spas.

Bozidar
Gost
Bozidar

Kredit

Send this to a friend