Ekonomija

MERT: Ograničena cijena peleta

Goran Đurović

Na prijedlog Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, i u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlada Crne Gore usvojila je odluku kojom se ograničava prodajna cijena peleta na maksimalno 269 eura po toni kod proizvođača i 320 eura u trgovini na malo.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović kazao je kako tom dopunom Odluke o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi, Crna Gora “postaje najkonkurentnija zemlja u regionu po pitanju cijene peleta”.

„Svuda oko nas ta cijena varira od 450 do 480 eura ili preko. Da ne pričam o zemljama Evropske unije (EU) gdje to ide do 500 i 600 eura po toni. Zahvaljujem proizvođačima peleta sa kojima je postignut dogovor da se prema domaćem tržištu nastupi sa takvim cijenama. Oni su se obavezali da će obezbijediti određene količine. Mi smo precizirali da 15 odsto proizvodnje mora biti namijenjeno crnogorskom tržištu, a ostatak mogu da izvezu, jer oni mnogo više proizvode nego što su potrebe Crne Gore, pa samim tim imaju pojačan izvozni kapacitet. Kolega Joković i ja pratimo situaciju i ukoliko bi došlo do bilo kakvog pomjeranja ili do nestašica bili bismo spremni i da zabranimo izvoz ali za sada nemamo te informacije“, kazao je Đurović.

Iz resora navode da u Crnoj Gori se godišnje prema podacima Monstata proizvede od 80-90 hiljada tona peleta, dok su domaće potrebe oko 20 hiljada tona.

“Stanje na tržištu peleta i značajan porast cijena ovog proizvoda u odnosu na prethodnu godinu uslovili su potrebu za donošenjem ove privremene mjere od strane Vlade Crne Gore kako bi se zaštitio životni standard građana, posebno u vrijeme pribavljanja neophodnih zaliha za predstojeću sezonu grijanja”, zaključuju iz resora.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Milos
Gost
Milos

Jeste li primijetili kako kod nas samo stovarista rade? Otvoris stovariste i proglase te za ekonomskog eksperta daju ti ministarstvo da vodis

Milan
Gost
Milan

Sve pohvale za buku u Igalu
Trese se Igalo do Tivta se čuje.
Ovakav haos nije viđen za zadnjih pedesetak godina.

Valter
Gost
Valter

Pušti pelet. Prodadoste CG.

Zovite Sergeja
Gost
Zovite Sergeja

Ovi se ćosaju sa narodom.

Zoran
Gost
Zoran

Ponosni zahvalnice gori si od Jokovica. Prosle sezone pelet 160 tona a sad 320. Posao si napravio. Sve vam je ovako. Nesposobnjakovici. Oce li ga biti po 320 na tvoje stovariste?

Kotoranin
Gost
Kotoranin

Objavi dje se može kupiti?
Nidje,ali je jeftino!

sasa
Gost
sasa

kod mene je cije 200 eura ali ga trenutno nema , e tako je i ova odluka

Maja
Gost
Maja

A nije poenta u cijeni, nego u tome što nema đe da se kupi, jer svi cg proizvođači ga izvoze. 😂 Džabe ograničiš cijenu, ako nijesi ograničio izvoz… 😂😂😂 Posebno što će tek sad svi sa strane htjet da kupuju kod nas, jer je jeftinije. 😂😂😂
Oj, kuku, što radi ova Vlada, jednoga dobroga poteza ne vidjeh.

Send this to a friend