Ekonomija

MF popustilo: Oporezivaće pošiljke veće od 75 eura

Ministarstvo finansija pristalo je da poveća vrijednost pošiljki iz uvoza koje će se oporezovati, sa prvobitnih 22 na 75 eura, saopštio je generalni direktor Direktorata za poreski i carinski sistem, Novo Radović.

Prvobitno je, Predlogom izmjena zakona o porezu na dodatu vrijednost PDV, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, predloženo da se smanji granična vrijednost za komercijalne poštanske pošiljke za koje se ne plaćaju carinski troškovi i PDV, sa sadašnjih 150 na 22 eura.

Zbog toga su građani pokrenuli peticiju, ističući da će ovaj član Prijedloga Zakona direktno uticati na standard i kupovnu moć građana Crne Gore koji naručuju raznovrsnu robu putem online trgovine.

Radović je, na sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, ocijenio da je granica od 22 eura ipak radikalno sniženje i da bi bila dobra mjera da to bude 75 eura.

Na pitanje zašto je prvobitno bila određena granica od 22 eura na male pošiljke, Radović je odgovorio da su se u Ministarstvu finansija rukovodili velikim brojem tih pošiljki.

“Prema podacima Pošte Crne Gore, u prošloj godini je bilo 319 hiljada pošiljki, tako da smatramo da taj iznos ne treba da prođe neoporezivo. Srbija i Bosna i Hercegovina imaju limit od 50 eura, a Hrvatska i Makedonija od 22 eura. S obzirom da smo mi imali iznos od 150 eura, dobro je da polako idemo ka tome smanjenju, pa bi 75 eura bila polovina toga i to je prihvatljivo, ako se i poslanici slažu“, rekao je Radović.

Predsjednik Odbora, Vujica Lazović, kazao je da bi taj predlog formulisali kao amandman Odbora, koji bi predlagač usvojio i on bi postao sastavni dio teksta zakona.

Odbor je danas raspravljao o Predlogu fiskalne strategije Crne Gore do 2020. godine, o predloženim izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u i o akcizama i predložio Skupštini da usvoji te pravne akte.

Radović je kazao da se, kada su u pitanju izmjene i dopune Zakona o PDV-u, osnovna izmjena odnosi na povećanje stope sa 19 odsto na 21 odsto, koja bi se primjenjivala od 1. januara.

“Po tom osnovu procijenjen je prihod na godišnjem nivou od oko 43 miliona eura, u cilju stabilizaicje javnih finansija. Predviđeno je povećanje samo opšte stope, a zadržava se osnovna i na taj način se štiti životni standard građana“, rekao je Radović.

On smatra da povećanje stope ne narušava konkurentnost Crne Gore.

Značajno više stope su, kako je kazao Radović, u Hrvatskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Grčkoj.

On je saopštio i da su predviđene izmjene akciznih stopa kod proizvoda koji ne utiču direktno na standard građana, a to su duvanski proizvodi, etil alkohol i gazirana voda sa dodatkom šećera. Novina je da se uvodi i novi akcizni proizvod – ugalj, na koji bi se akciza plaćala od 1. januara 2019. godine.

Generalni direktor Direktorata za ekonomsku politiku i razvoj, Iva Vuković, kazala je da su Fiskalnom strategijom definisani ciljevi i prioriteti ekonomske politike i izazovi koji stoje pred Crnom Gorom na putu održivog rasta i prosperiteta.

“Strateški cilj ekonomske politike je pametan održiv i inkluzivan rast koji će doprinijeti povećanju kvaliteta života građana. U tom pravcu utvrđeni su prioriteti Vlade za period do 2020. godine, a to su jačanje fiskalne stabilnosti i stvaranje uslova za odživ ekonomski rast i razvoj u dugom roku“, rekla je Vuković.

U funkciji ostvarivanje ciljeva i prioriteta, Vlada će, kako je dodala, u narednom periodu realizovati mjere ekonomske politike kojima će obezbijediti fiskalnu stabilnost, a kojima neće značajnije uticati na ekonomski rast i konkurentnsot ekonomije.

“Fokus je na fiskalnoj konsolidaciji odnosno na mjerama kojima ćemo ostvariti suficit budžeta u 2020. godini i uspostaviti opadajući trend nivoa javnog duga od 2019“, rekla je Vuković.

Ona je saopštila i da je redefinisana socijalna politika i da se vodilo se računa o zaštiti određenih kategorija stanvništva u smislu da neće doći do smanjenja penzija već će se obavljati njihov redovno usklađivanje.

“Efekti mjera fiskalne konsolidacije procijenjeni su u iznosu od 117 miliona eura i odraziće se na makrofiskalne indikatore na način da će se budžetski deficit kontinuirano smanjivati i od 2020. godine ući u zonu suficita u iznosu od 4,5 odsto bruto domaćeg proizvoda BDP”, kazala je Vuković.

Poslanik Demokratske partije socijalista DPS, Predrag Sekulić, saopštio je da se ne bi složio sa konstatacijom da povećanje stope PDV-a neće uticati na konkurentnost ekonomije.

On smatra i da se Crna Gora u tom smislu ne može upoređivati sa evropskim državama, već sa onima iz okruženja.

“Sa povećanjem od dva odsto imaćemo najveću poresku stopu u okruženju”, rekao je Sekulić.

On je, kada su u pitanju akcize, poručio da bi posebnu pažnju trebalo obratiti na sivu zonu.

Sekulić smatra i da bi inspekcije trebalo da povećaju kontrolu.

Kada je u pitanju oporezivanje pošiljki, Sekulić je rekao da je to roba, kao i svaka druga i da je treba oporezivati, ali ne, kako je kazao, tako radikalno na iznos od 22 eura.

Poslanik DPS-a, Filip Vuković, takođe smatra da je neumjesno poređenje stopa PDV-a sa Evropom.

“Suština je da smo mi mala država sa jako velikim administrativnim aparatom”, kazao je Vuković.

Članove Odbora je zanimalo i da li će se nakon isteka 2020. godine stopa PDV-a vratiti na 19 odsto.

Predstavnici Ministarstva finansija tvrde da povećanjem stope PDV-a Crna Gora zadržava konkurentnu poziciju.

“Viša stopa koja će biti 21 odsto ostaje konkurentna. Slažemo se da povećanje PDV-a nije popularna mjera, ali smo se za nju opredijelili da bismo obezbijedili fiskalnu konsolidaicju. Sa druge strane, očekuejmo povoljnije uslove zaduživanja”, rekla je Iva Vuković.

Ona je dodala da su u Vladi svaku mjeru pažljivo analizirali.

“Odabrali smo mjere koje imaju najmanji negativan efekat na ekonomski rast u narednom periodu”, zaključila je Iva Vuković.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Crnogorac I
Gost
Crnogorac I

Moraju Kalicima kao “uspjesnim”biznismenima isplatiti meleone pa malo tamo malo vamo i eto meleona.I u vrtice ce uvesti neki harac garantovano ako ne skupe dovoljno meleona.

crnogorac
Gost
crnogorac

uvedite slobodno takse preko 1€, obezbijedili ste nam siguran život, jake plate, visoku stopu zapošljenosti, kvalitetno zdravstveno osiguranje i sve ostalo pa nam nije nikakav problem da izađemo na kraj sa ovakvim problemčićem

FERRARA ITALIJA
Gost
FERRARA ITALIJA

Ja kupim limenku 30 centi od narandže markiranu. ……a u kafe bar košta 2 eura. …….koliko je limenka u prodavnicu u crnu goru mnogo ste skupi ti privatnici drže mila. …….digli cijene i zarađuju i sve se žale nemaju stara fora. ……da ne plate porez kasu niko i ne kontroliše raspad od države. ………

doklevise
Gost
doklevise

ja bih predlozio da dovedu na kljucne pozicije ljude koji imaju malo… cojones-a 🙂 traze se nekakve mjere stednje, umjesto da se pohapsi kriminalna bagra i oduzmu im se ko zna koliki milioni, u kesu, sa racuna i imovinu. clan si kriminalne bande i vozis 2 auta po 150 hiljada? aj u zatvor, a auta drzavi na prodaju. kad se… Više »

Foxfoxic
Gost
Foxfoxic

Ostavite na 150€!

crnogorac
Gost
crnogorac

ovi su gori od pijačnih prodavaca, dajte link za novu peticiju da im i ovo oborimo

Travolta
Gost
Travolta

Problem je sljedeći: kupiš nešto od 78 €, vrijednost robe 70, A poštarina 8. Dakle prešao si granicu od 75. Onda te špedicija Šibine 60€, pa još 23% ukupno carinu i porez, na kraju Kukavac platiš preko 150 €?! Alooo?? Trebali su samo uvesti da preko 75€ Moraš državi platiti 10 € recimo , I kraj. A ne ovako omrče… Više »

NoMoreUCS
Gost
NoMoreUCS

Joj, nemojte nas farbati kreteni nesposobni – “MF popustilo:”. Sve je ovo unaprijed dogovoreno.

FERRARA ITALIJA
Gost
FERRARA ITALIJA

Blazo kamenom se kleo. …….☻ da te prokunem. ……..?

Karrimor
Gost
Karrimor

Doviđenja sportsdirect

komentator
Gost
komentator

Koje do vidjenja, zbogom

teo
Gost
teo

Kad su u pitanju porez, carina, plate, penzije – onda je “tako u Srbiji BiH Makedoniji..”, kad su u pitanju cijene vode, struje, parkinzi, plaze…- onda je “tako u Njemackoj , Norveskoj, Svajcarskoj…” ! Jedino vas koji “vodite” ovu drzavu nemamo sa kim uporediti ! Nema vas takvih na kugli zemaljskoj , bando nesposobna !

IvanM
Gost
IvanM

Za ljekove vam trebalo bagro!!! Nemojte slučajno taći ove što imaju po 50 stanova, 15 autombila jahte, butike……nemojte slučajno pritegnuti poslodavce koji zapošljavaju preko kojekakvih agencija, pa prebacuju radnike sa jedne na drugu da ih slučajno ne bi zaposlili za stalno a pride pola mizerne plate preko banke a pola na ruke da ih manje oporezuju. Pi ološu najgori koji… Više »

001
Gost
001

Od kad krece ova primena?

Nitkov
Gost
Nitkov

U Sloveniji primjer: pdv se placa na vrijednost od 22eur, carina na 150eur.

Vuk
Gost
Vuk

Da ali nama ne daju ni ako je riba iz eu, no okle god da je preko 22 ili 75 placas.. da je kao u sloveniju narucio bi tablet iz njemacke od 150e koji ovdje kosta 300 ili dihelove za auta , ljekove itd..

komentator
Gost
komentator

U sloveniji primjer, prosjecna plata 1500 eur, a izbor robe x3 veci nego u cg. Slovenija ima i proizvodnju, cg ne

Worm
Gost
Worm

Ja sam narucivala u Sloveniju i nema ogranicenja,ne izmisljaj.

Virus
Gost
Virus

Lopovska bagra ne miruje dok nam kožu sa leđa ne odere

Havarisan
Gost
Havarisan

Džaba vam ga bilo, naći ćemo način da i to zaobilazimo. Ovako sama država te ćera da je prevariš!

Kupuj domace
Gost
Kupuj domace

Ne znam zasto navode kao uzore zemlje iz okruzenja kad smo mi lideri u regionu. Valjda bi oni trebali da povecaju svoj limit a ne mi da ga spustamo na njihov nivo.

Bageri
Gost
Bageri

Pa naravno, zasto bismo kupovali najnovije modele original patika kad mozemo kopije modela od prije tri godine po vecim cijenama kod lokalnog niksickog lobija sportske odjece

doklevise
Gost
doklevise

prijatelju, ja se ne slazem sa ovim mjerama stednje, peticiju sam naravno potpisao…. ali ako bas moras da nosis najnoviji model original patike, onda zaradi pare da ga platis. kod nas svi oce da imaju sve najnovije modele, a jedva para imaju kafu da plate. kakve veze ima od koje godine je patika, ako radi svoj posao i izgleda pristojno?… Više »

Čovjek
Gost
Čovjek

Ja volim da imam kvalitetnu i modernu obuću i shvatam da je za to potrebno da izdvojim novac, ali to ne znači da neko treba da zloupotrebljava situaciju na domaćem tržištu i da mi za pare za koje iz inostranstva mogu naručiti patike ili cipele koje ne samo što fino izgledaju nego će i da mi budu dobro očuvane u… Više »

Marva nepismena
Gost
Marva nepismena

Bravo,ovo mora da je smislio neki odlikaš sa UDGa

Nikola
Gost
Nikola

Ovo je tipicna odluka studenta ekonomije sa UCG…

Wednesday
Gost
Wednesday

Evo njih troje sa UDG vam udarilo minuse. Aooo. Oćete li ga zaspivat noćas ???

William Munny
Gost
William Munny

Samo je pitanje oce li ovi nasi vjerovati onome sto nam Kinezi nalijepe na posiljku.

Branko365
Gost
Branko365

Izvod iz pravila za EU zemlje: “Customs Duty is not due for goods, provided directly to the buyer when their value does not exceed 150 euros.

This exception does not apply to perfumes and toilet waters, tobacco or tobacco products and alcoholic products which are subject to special limits on the quantity provided.”

NHM
Gost
NHM

Ovo se odnosi na carinu, ne na pdv. Valjda i kod nas ostaje pravilo da se carina ne plaća za pošiljke do 150€. Ako u zemljama EU mogu da nađem sve što mi treba i bude drastično jeftinije nego kod nas, onda nemam potrebu prečesto da naručujem preko interneta. Zbog toga je ovo poređenje baba i žaba. Čuš veli da… Više »

kerkez
Gost
kerkez

Po zakonu , pa i našem , na robu oslobođenu od carine ne plaća se ni PDV . Vlada očajnički pokušava da se domogne para .

OEC
Gost
OEC

Ne valja to sa 150 na 22… to je skoro 7 puta!!!
Ali nije losa fora – najavis 22 pa svi srecni kad ispadne 75 🙂

Treba polako – Prvo sa 150 na 75, pa do kraja godine na 37 i pocetkom sljedece na 22.
E to niko nece ni da osjeti 🙂

Zabac-pg
Gost
Zabac-pg

Skuvace nas kao zabu

kerkez
Gost
kerkez

Kao PDV. 17 pa 19 , pa 21 a onda slijedi 23 pa 25 …. Ovce su za šišanje .

Piroska
Gost
Piroska

Ovaj narod moze jos mnogo da trpi, samo stezite kais. Da vidite sto je nova ELITA , kako ih nazva ovaj Markovic koji se igra igre PRESTOL :))))))

pdv
Gost
pdv

Sve se prodalo i unistilo pa se na silu krca budzet!! Racunate koliko je ukupno posiljki a ne sta znaci pojedincu. Ne umijete nista drugo smislut sem pljackat narod sa novim nametima i porezima. Nije, VELI, popularno. ISH

PJETRO
Gost
PJETRO

Sto nas uporedjujete sa zemljama iz okruzenja, vazda kazete da smo mi predvodnica u regionu tako ne poredeite nas onda, ili samo poredite kad su ovako mufte zakoni. Recite kako je sa zemljama iz zapadne evrope. SPALILA SE SVA KAKVI SMO.

Ex-Glasac
Gost
Ex-Glasac

Dzaba im je sad i da je vrate na 150, moga glasa na izborima vise gledati nece sigurno. A, sumnjam da sam jedini.

realno
Gost
realno

Tipican nacin uvodjenja novih nameta: Zelis da oporezujes uvezenu robu preko 100e, objavis granicu na 22eura, narod se malo pobuni, ti kao popustis i uvedes granicu na 75 eura, narod srecan, vlast srecna, i sve je super. Svaki put ista stvar, i svaki put upali lagano.

Wednesday
Gost
Wednesday

Dabogda crkli !!!

Bageri
Gost
Bageri

Zasto ne oporezujete vlasnike butika prepunih kineske fals robe nego hocete mene da oporezujete koji cu da kupim majicu ili patike preko interneta tri puta kvalitetnije i jeftinije od ovoga sto mi lokalni banditi nude?

metuzalem
Gost
metuzalem

U Italiju je pdv 22% a prosječna plata 1500e,pa vidjite sto mozemo mi kupit sa tri put manjom platom!Ne mozemo ni od Kineza skupit neku sitnicu da narucimo!

FERRARA ITALIJA
Gost
FERRARA ITALIJA

U italiju možeš da svercujes. ……8.50 CENTI je satnica. …….to je najveća plata u fabriku. ……sa tim sto je deset posto jeftinije ako ne i pedeset posto limenka soka trideset centi. ………☻

metuzalem
Gost
metuzalem

Cijenu od 22e su prepisali iz Evropskog zakona konkretno od Italijana,ali kod njih barem ima sto da se kupi i to po povoljnijim cijenama nego kod nas na Tusku pjacu!No nasi jadovi kvazi ekonomski i pravni strucnjaci samo prepisuju tudje zakone!Ostavite ovaj zakon kakav je jer nemamo drugog izbora ni uslova za kupovinu!

Send this to a friend