Ekonomija

Mihailović: Rast crnogorske ekonomije premašiće očekivanja

Božo Mihailović

Rast ekonomije u tekućoj godini biće znatno veći od 2,8 odsto, koliko je Vlada prognozirala. Neće biti koliki je bio u prošloj godini, ali hoće mnogo veći od zvaničnih prognoza, očekujem oko četiri odsto. Apsolutno sam siguran da će se pozitivni trendovi nastaviti i u tekućoj godini. Svi pokazatelji upućuju na to, kazao je u intervjuu Pobjedi Božo Mihailović, profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore i predsjednik Saveza ekonomista Crne Gore.

“Taj rast treba da se zasniva na investicijama u poljoprivredi, energetici, turizmu i u kompletnom realnom sekrtoru. Crna Gora će i u tekućoj godini biti atraktivna investiciona destinacija. Za 11 mjeseci prošle godine investiciona aktivnost je bila 1,1 milijardu oko 20 odsto BDP, što je izuzetno visoko. Pozdravljam i visoki kapitalni budžet za tekuću godinu jer će on biti pokretačka snaga. Istina, naša ekonomija bilježi visoku spoljnotrgovinsku aktivnost 12,2 odsto je izuzetno visok rast uz sve probleme koje imamo u ovom segmentu. No, u ekonomiji se stvari ne dešavaju preko noći jer je ona određeni tok kontinuitet, poput rijeke”, kaže Mihailović.

Javni dug je, ocjenjuje, značajan problem naše ekonomije i društva i može biti veliko opterećenje.

“Do 31. septembra prošle godine bio je 3,093 milijardi eura bez depozita ili 67 odsto BDP, a sa depozitima 2,7 milijardi ili 59 odsto. Unutrašnji dug je 460 miliona eura. Staro ekonomsko pravilo je da dug ne mora da znači veliki problem, ali je ključno pitanje zašto se zadužuje”, smatra Mihailović, te dodaje da je važno što se zaduživanje u prošloj godini nije koristilo za tekuću potrošnju nego za investicije kapitalne projekte i za razduživanje države pod povoljnijim uslovima.

Osvrnuo se i na strategiju privrednog razvoja, navodeći da su u njoj pobrojani ključni segmenti na koje Crna Gora treba da se orjentiše-poljoprivreda, energetika, turizam, donekle industrija-ali ona bi trebalo uvijek da se preispituje.

“Apostrofiram industriju i to srednju i malu, ne veliku. Posebno obnovljive izvore energije solarnu, energiju vjetra. Moramo da se orjentišemo ka povećanju realne ekonomije jer je ona jedina stabilna ekonomija. Sve drugo je pod uticajem raznih faktora političkih i drugih, a realna ekonomija najmanje. U strategiji su pored sektora veoma važni domaći resursi i domaća pamet koji se moraju mnogo više koristiti”, poručio je Mihailović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kuvar
Gost
Kuvar

Profo jel knjiga i dalje 25e sa potpisom i mogucnosti koriscenja na prvi kolokvijum ?

Tiho i oblačno
Gost
Tiho i oblačno

Sunce i vjeter će da nas iščupaju!

ratko
Gost
ratko

direktor cuvenog Fonda za razvoj.Imao je u svom portfoliju 2/3 imovine CG i sve nestalo za kratko vrijeme. Toliko o ovim kancelarijskim sveznalicama..

Ekonom
Gost
Ekonom

Pomagao mu je Veselin Vukotić! I još poneki.
Sve moj do moga.

Leopold I
Gost
Leopold I

Da vas malo podučim “profesore”. Nekakav rast o kome trućate nije jednako razvoj niti povećanje standarda. Ta novostvorena vriejdnost koja se bazira na skupim ino kreditima se preliva u uski krug ljudi bliskih režimu preko budžeta. “Benefite” ne osjeća gradjanin ove države, već mu je dodjeljena uloga žiranta koji će vraćati te kredite kroz veće poreze i manje plate.

Fcfpg
Gost
Fcfpg

Posle afere sa DK mora malo propaganda da se usmjeri. Zato se i angazuju ovo “strucnjaci” da nam kazu kako je sve u redu. Da , da.

Poštena cg
Gost
Poštena cg

Zaduzivanje i ništa više ali za njih odlično jer to će narod vraćati dok će se oni napuniti i zivjet kao bubreg u loju

Jovanka
Gost
Jovanka

Oce li sva ocekivanja premasit ili samo ona najoptimisticnija?

Leopold I
Gost
Leopold I

Hahaha. Legendo

Prc CG
Gost
Prc CG

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Mihailovicu pa ne zakopčavamo se mi na ledja,o kakvom rstu osim o rastu cifre kojom se zadužujemo može da se govori u ovoj banana državi????

Plagistar
Gost
Plagistar

Bijedno. Citav zivot sluga kao profesor. Evo sluga kao I penzioner.

Mikison
Gost
Mikison

Djao ponio i rakiju i onoga sto ti je natocio !!!

Oktagon
Gost
Oktagon

Klasični spin profesore. Nemojte da zamlaćujete čitaoce, jer taj rast o kome govorite se bazira na kreditima u auto put koji nema nikakve komercijalne vrijednosti, dok se ostatak koristi za penzije i plate lezilebovića iz drzavne administracije (birača dps). Dakle, budžetska potrošnja. Nikakve nove vrijednosti tu nema, nikakve osnove za opstanak naše prsle ekonomije koja je pred bankrotom. To je… Više »

Migo 97500 eur
Gost
Migo 97500 eur

Koje ja benefite od toga imam kao gradjanin,minimalac najmanji u okruženju,krizni porez nemate namjeru ukidat,struja skače svako malo,vi da želite bolje ovom narodu breduzeli bi nesto.
Samo pljackate narod,stoko jedna.

SrdjanHN
Gost
SrdjanHN

hahahahahahhahhaa

LSCG
Gost
LSCG

Ptofesor Marketinga jedine markentiske kampanje koje po kojima je osta upamcen je septembar i oktobar prvih 10 min na predavanje prodaja svoje knjige i Sira iz Pipera.

Roki
Gost
Roki

Hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha

Zbog naroda
Gost
Zbog naroda

Posto je sve premasilo ocekivanja sad da vas pitam Da li ste culi za Srdjana na TV TOM LJUDSKOM BICU JE POTREBAN NOVAC ZA LIJECENJE U BELGIJI POTREBNO MU JE ZA LIJECENJE U BG SADA GOSPODO DRAGA POCNITE OD TIH EURA DA RAZMISLJATE DA SE POMOGNE OVOM MLADOM COVJEKU Napominjem da ne poznajem Srdjana..Iz medija sam sazna za njega i… Više »

Send this to a friend