Ekonomija

Milatović: 2021. biće godina ekonomskog oporavka

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović kazao je da će ova godina biti godina ekonomskog oporavka, što će jednim dijelom zavisiti i od kretanja pandemije. U Jutarnjem programu TVCG saopštio je da očekuje kako će predstojeća turistička sezona biti bolja od prethodne, jer teško da može biti neuspješnija.

Situacija, kako kaže, nije laka.

“Ono što mi planiramo za ovu godinu je ekonomski oporavak. On će zavisiti jednim dijelom od kretanja pandemije, ne samo u Crnoj Gori, nego i u svijetu. Naša ekonomija je zavisna od prometa u turizmu. Prošle godine taj promet je bio 12 procenata od onog što smo ostvarili u 2019”, rekao je Milatović.

Očekuje, kaže, da će turistička sezona biti uspješnija od 2020, jer ne može, kaže on, biti neuspješnija.

Govoreći o najavljenom totalnom zaključavanju zemlje, Milatović kaže da smo sada u boljoj poziciji za tu opciju u odnosu na novembar prošle godine, kada za to nije bilo novca.

“Trenutno smo u situaciji da možemo da razmišljamo o tome. U boljoj smo situaciji u odnosu na novembar, kad o tome nijesmo uopšte mogli da razmišljamo o tome. Diskusije na Vladi o tome prošle sedmice su bile jako teške, upravo tada se došlo do konsenzusa je da ono što fali Crnoj Gori poštovanje mjera”, istakao je Milatović.

Nepoštovanje mjera i od strane Vlade će, kako je rekao, morati da se ispravi u narednom periodu.

U trenutku kad su preuzeli zemlju, kaže da su preuzeli situaciju koja je sasvim sigurno, kako navodi, bila jedna od najtežih u Evropi.

“Prošla godina je zabilježila pad od više od 15 procenata, koji je bio najviši u Evropi. Državni trezor je bio skoro prazan. Fiskalni deficit je bio na nivou od skoro 11 posto. To je značilo da mi skoro pa nijesmo mogli da isplatimo plate i penzije u odnosu na novac koji smo našli u trezoru”, rekao je Milatović u Jutarnjem programu TVCG.

Stoga su on i ministar finansija Milojko Spajić uložili napor i odradili ono što je jedino bilo moguće – izašli na tržište kapitala i obezbijedili novac koji je omogućio isplatu plata i penzija, servisiranje dugova, te rezervu za neizvjesnu 2021. godinu.

Da se nijesu zadužili, pojašnjava, morali bi da potpišu aranžman s MMF-om, koji bi zahtjevao smanjenje plata u državnom sektoru, smanjenje penzija…

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
marko
Gost
marko

Mnogo si mi ti iskusan da znas sta je oporavak .

Mitar
Gost
Mitar

Pa e,e . Dobro, to vidimo, sto jos?

crnogorac
Gost
crnogorac

Kako mislite da ce biti godina oporavka kad nijedna drzavna institucija nista ne radi od kad ste sjeli u fotelje, bez sto ceslja papire predhodne Vlade.

pcelica@maja
Gost
pcelica@maja

Bravo genije! Kaze – bice turisticka sezona 2021 uspjesnija, jer ne moze biti neuspjesnija od 2020. E, takva im je svaka expertska rabota!

dr.ecc
Gost
dr.ecc

Ministre ovo je potpuno neutemeljena izjava! Već prva dva mjeseca ove godine potvrdila su nastavak ekonomske katastrofe u cijelom svijetu, dakle i kod nas. Epidemiološka situacija garantuje već sada izjestan krah turističke sezone.
Morate biti konkretni i reći na kojim činjenicama i planovima zasnivate izjavu o oporavku privrede ???

Bnjj
Gost
Bnjj

Otvorite fabrike

Tash
Gost
Tash

Na čemu se zasniva taj ekonomski oporavak?! Turuzam!? Ništa novo, ideje, strategije..? Samo kopirate ideje dps-a, ali nemate kapaciteta ni njih da realizujete.

Mikeli
Gost
Mikeli

Ako i ove godine ne bude turisticke sezone i budete zatvarali sa Srbijom, mozete slobodno da ocekujete porast kriminala nevidjenog do sad.

Klif
Gost
Klif

Dobar si na priču, ali samo na priču. Vi ste nesposobni zadrugu da vodite a kamoli državu.
Bojim se da ce nas uvaliti u probleme iz kojih se necemo moci izvuci.

Milko
Gost
Milko

Obecanje ludom radovanju !!!

Ana Obradovic
Gost
Ana Obradovic

ajde ti kralju povecaj plate I platite prekovremene sate pa cemo lako za ostalo

Kika
Gost
Kika

Oporavak koje države, odje nema oporavka neko potpuna katastrofa vidimo to svi.

Danjo
Gost
Danjo

O cemu pricas ti druze?
Sto je sa nama sto smo zatvoreni butici,frizerski,kozmeticki,gradjevinski centri,cvijecare sto nemamo nikakve subvencije? Kako mislis da se mi oporavimo ? Ovo ce bit godina ekonomske propasti moj prika i to svi znamo

Urađeno.
Gost
Urađeno.

On i nekolicina iz vlade su se već ekonomski oporavili.

Srecko
Gost
Srecko

E moj ministre i ti si neki expert ? Jesi li to gledao u pasulj pa iznosis takve makro ekonomske pokazatelje o provrednom rastu za tekuci period?

Maja V.
Gost
Maja V.

Pusta obecanja.

MirkoL.
Gost
MirkoL.

Da li ovaj civjek zna sta prica? Mart a zemlja bez budzeta. Otpustaju ljude na dnevnom nivou. Revansizam satire svaku nadu gradjanima. Populisticka prica bez pokrica. Cemer.

BBBB
Gost
BBBB

Pa vidi se bas radite na ekonomskom oporavku,eksperti…..stidite se sto postojite

Katalonka
Gost
Katalonka

Po izvjestaju Monstata u Crnoj Gori u decembru 2020 u odnosu na decemar 2019 god manja zaposljenih 39.000 sto je katastrofalan podatak.Dakle sa oko 201000 zaposlenih broj je spao na 162.000.zaposljenih.

Festadjun
Gost
Festadjun

Jel moguće da ovo jedan ministar priča, jao jao nafrkli smo

Barka
Gost
Barka

Hahahahaha

Blokada-komenta
Gost
Blokada-komenta

Oporavak građana Srbije i Rusije, na račun građana CG?

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Istinu zboriš dobri čovječe, no da vam ne zapane za grlo ovoliko “istine” ?

Katunjanin.
Gost
Katunjanin.

Da nije ovaj mislio na svoj oporavak?
Drugoga pod ovom vlašću nema!

Mr.bean212
Gost
Mr.bean212

Fino smo krenuli oporavkom

Send this to a friend