Ekonomija

Milatović i Spajić u posjeti Briselu: Predstaviće program Evropa sad

Milatović i Spajić

Delegacija Vlade Crne Gore, predvođena ministrima ekonomskog razvoja i finansija i socijalnog staranja, Jakovom Milatovićem i Milojkom Spajićem, boraviće od 8. novembra 2021. godine u zvaničnoj posjeti Briselu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomskog razvoja, tokom posjete uslijediće susreti sa predstavnicima evropskih institucija, komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem, komesarima za ekonomiju Paolom Đentilonijem, radna mjesta i socijalna prava Nikolasom Šmitom i drugim zvaničnicima.

“Svaki od susreta važni su za sagledavanje trenutnog stanja u Crnoj Gori, kao i intenzivnijeg rada na procesu pristupanja Crne Gore EU. Na sastancima sa predstavnicima zemalja članica EU, koji su dio Radne grupe za proširenje i pregovore o pristupanju Savjeta EU (COELA) biće predstavljen program EVROPA SAD kao jedna od ključnih reformi koja bi građanima već od januara mogla da donese poboljšanje kvaliteta života, a time omogući preduslove za napredak u svim drugim oblastima, posebno vladavini prava”, navodi se u saopštenju.

Takođe, dodaju, ministri Milatović i Spajić sastaće se i sa predstavnicima NATO-a što je jasan pokazatelj posvećenosti evroatlantskim integracijama, kao najvažnijeg spoljnopolitičkog kursa Crne Gore koji ova Vlada slijedi od samog početka.

“Ponosan sam na ljude kojima sam okružen, a koji su svojim napornim radom stvorili rezultate vrijedne divljenja. Došlo je vrijeme da sa evropskim zvaničnicima razgovaramo o tome kako Crna Gora postaje Evropa sad! i kako smo uspjeli da oživimo ekonomsku aktivnost. Nekad je teško shvatiti ogroman značaj promjena u trenutku kada se one dešavaju, ali ovo je vrijeme kada zajedno sa građanima Crne Gore oblikujemo budućnost. Sve ovo su istorijski momenti o kojima ćemo nekad pričati kao o temeljima snažnog razvoja naše zemlje”, istakao je Milatović.

“Odlazak u Brisel je za nas značajan dio procesa napretka pregovora sa EU, a od toga zavisi ekonomska i politička pozicija Crne Gore u svijetu. Ne idemo samo da se pohvalimo odličnim rezultatima koje smo postigli, već ćemo sa programom EVROPA SAD govoriti o jednoj potpuno novoj dimenziji života građana u Crnoj Gori. Uz uspješne ocjene iz Brisela, i smislenije pristupanje poglavljima o pristupanju EU investitori će se nadmetati za naše potencijale”, kazao je Spajić.

Posjeta Briselu, kako navode iz MEK-a, predstavlja dobru priliku za razmjenu mišljenja u dijelu postignutih rezultata Crne Gore, o Izvještaju EK o ostvarenom napretku i o cjelokupnoj finansijkoj situaciji.

Takođe, govoriće se i o mehanizmima koji su doveli do evidentnog ekonomskog oporavka, i načinima intenziviranja reformi koje će Crnu Goru približiti Evropi.

Send this to a friend