Ekonomija

Milatović: Odlične reakcije i veliko interesovanje za nove investicije od strane naših partnera iz Turske

Turski privrednici pokazali su veliko interesovanje za nove investicije u Crnu Goru koju vide kao atraktivnu destinaciju, konstatovano u toku sastanka delegacije Ministarstva ekonomskog razvoja sa turskim zvaničnicima.

Kako su saopštili iz tog resora, tokom prvog dana posjete delegacija se sastala sa predsjednikom Odbora za međunarodne ekonomske odnose Turske Nail Olpakom(DEIK) i  kopredsjedavajućim Privrednim savjetom Turska – Crna Gora u okviru DEIK-a Naserom Alimom, kao i sa ministrom turizma i kulture Mehmetom Nurijem Ersojem.

Milatović je istakao da Turska i Crna Gora dijele slično geografsko područje i sličan kulturološki mentalitet te da su to dva ključna osnova za dobre ekonomske odnose koji se mogu dodatno unaprijediti.

“Republika Turska jedan je od najvažnijih investitora u našoj zemlji, sa više od 25 odsto stranih firmi koje posluju u Crnoj Gori, što postavlja Tursku kao jednu od deset zemalja koje najviše ulažu u našu zemlju. Turski investitori su prisutni u nekim jako značajnim crnogorskim preduzećima, a takođe imamo i veliki broj malih turskih privrednika koji su odabrali Crnu Goru kao pogodnu lokaciju za otpočinjanje svog biznisa. Njima, a i svim budućim investitorima želim da poručim da je Crna Gora sigurna, ozbiljna i zasigurno dobra investiciona destinacija sa veoma povoljnom poslovnom klimom, stabilnim javnim finansijama, te da su svi investitori dobrodošli u Crnu Goru”, kazao je Milatović.

On je naglasio da aktuelna Vlada od samog početka svog mandata preduzima značajne aktivnosti na poboljšanju poslovnog okruženja Crne Gore i želi da ostvari značajan napredak u sprovođenju ekonomskih reformi dominantno usmjerenih ka politici privlačenja direktnih stranih investicija.

“Turska je naš važan ekonomski partner i posebno mi je drago što imam priliku da razgovaram sa turskim privrednicima i predočim im sve investicione mogućnosti, novu biznis viziju i potencijal koji Crna Gora ima kada je u pitanju budućnost za sve turske investitore. Energetika, poljoprivreda, turizam, inovacije su samo su neke od sfera u kojima Crna Gora može biti interesantna biznis prilika za turske kompanije,” zaključio je Milatović.

Poslovni ambijent u Crnoj Gori i uslove investiranja je predstavnicima DEIK-a detaljno na turskom jeziku predstavila generalna direktorica Direktorata za unapređenje konkurentnosti Olivera Vukajlović.

“Potencijali koje Crna Gora ima su veliki, a unaprijeđeni poslovni ambijent omogućava investitorima njihovu valorizaciju kroz ulaganje u različite grane privrede,“ kazala je Vukajlović.

Tokom izlaganja ona je privrednicima predstavila poreske i druge olakšice za poslovanje u Crnoj Gori, kao i dodatne podsticaje za investicije koji se u kontinuitetu kreiraju i proširuju kako bi pružili još veće benefite.

“Turski privrednici su pokazali veliko interesovanje za nove investicije u Crnu Goru koju vide kao atraktivnu destinaciju, te istakli da ih raduje što Vlada unapređuje poslovni ambijent i čini ga još povoljnijim”, zaključuje se u saopštenju.

Send this to a friend