Ekonomija

Milatović zabranio rad poslovnica Montenegro Airlinesa

Jakov Milatović

Ministarstvo ekonomskog razvoja ukinulo je Montenegro Airlines (MA) u stečaju licencu za djelatnost turističke agencije i zabranilo rad poslovnica u Podgorici, Budvi, Tivtu i na podgoričkom aerodromu, saznaje Pobjeda.

Rad poslovnica zabranjen je od 25. novembra, čime je stečajnoj upravi MA onemogućena prodaja karata drugih avio-kompanija, aranžmana turističkih agencija, transfer putnika… što je bio jedan od glavnih izvora prihoda kompanije od uvođenja stečaja.

Licenca je ukinuta jer MA u stečaju nije dostavio Ministarstvu dokaz o jemstvu za produženje dozvole. Radi dobijanja i održavanja licence, turistička agencija mora da obezbijedi jemstvo od najmanje 15.000 eura za svaku poslovnicu, ako organizuje putovanja, odnosno 7.000 ako je posrednik. Međutim, kada jemstvo istekne, naknada se određuje kao procenat ukupnih prihoda iz zvaničnog bilansa stanja i uspjeha za prethodnu godinu, dok Ministarstvo propisuje način aktiviranja jemstva i utvrđivanja njegovog iznosa.

“S obzirom da stranka nije dostavila novi dokaz o jemstvu u roku od 30 dana prije isteka važenja jemstva, te da je upoznata sa posljedicama propuštanja, to je primjenom odredbi Zakona o upravnom postupku, a u vezi sa članom 22 Zakona o turizmu i ugostiteljstvu, odlučeno kao u dispozitivu rješenja”, navodi se u rješenjima koje je Ministarstvo dostavilo stečajnoj upravi.

Nepoznat procenat

U stečajnoj upravi MA Pobjedi su kazali da nijesu dostavili jemstvo jer prethodno rukovodstvo MA nije sačinilo bilanse stanja i uspjeha za prošlu godinu. Tvrde i da Ministarstvo, na čijem je čelu Jakov Milatović, nije donijelo podzakonski akt koji uređuje aktiviranje i utvrđivanje jemstva.

“I da su bilansi izrađeni nepoznat je procenat koji treba primijeniti na ukupne prihode prethodne godine, jer taj propis Ministarstva ne postoji. Ministarstvo je trebalo da donese ovo rješenje još u junu, pa nije poznato što se čeka. Država koja na sva usta govori o turističkoj privredi i radnim mjestima, zabranjuje turističke aktivnosti i prodaju karata i ostavlja ljude bez posla zbog svojih propusta”, istakli su u stečajnoj upravi MA.

Osim što će bez posla ostati pet radnika u poslovnicama MA, problem je sa zakupljenim prostorijama, jer inventar nije pravljen po projektu i nije ga moguće dislocirati.

MA je licencu turističke agencije dobio 25. juna 2018. godine, a obnavljanje ga je do prizemljenja flote u prosjeku koštalo po 400 eura. U stečajnoj upravi kažu da bi sada plaćali 50 eura, s obzirom na smanjeni promet.

Traže propis

Stečajni upravnik MA Saša Zejak juče je o oduzimanju licenci obavijestio predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića, dok je Ministarstvu uputio zahtjev da mu se dostavi podzakonski akt kojim se propisuje utvrđivanje jemstva.

“Zbog nedefinisanog procenta prihoda iz prethodne godine nijesmo bili u mogućnosti da dostavimo novo jemstvo, u skladu sa propisom Ministarstva, dok nas Ministarstvo nije ni na koji način kontaktiralo u pogledu procentualnog iznosa jemstva”, naveo je Zejak u zahtjevu.

Protiv ovog rješenja nije dozvoljenja žalba, već se može pokrenuti postupak pred Upravnim sudom.

Nema borda, nema izvještaja

Finansijski izvještaji MA za prošlu godinu nijesu usvojeni zbog rasformiranja odbora direktora, nakon što su tri od pet članova podnijeli ostavke, o čemu je 24. marta bivši v.d. direktora MA Nikola Vukelić obavijestio Upravu prihoda.

“Nakon podnešenih ostavki članova Odbora direktora krajem 2020. godine, nijedna sjednica Odbora direktora nije organizovana. Vanredna Skupština akcionara je u skladu sa Zakonom o privrednim društvima zakazana dva puta i nijedna nije održana, a samim tim nije ni imenovan novi sastav Odbora direktora. Takođe, godišnji popis imovine i obaveza nije sproveden do kraja, čime se nijesu ni stekli uslovi za njegovo usvajanje”, naveo je tada Vukelić.

27

avatar
1000
23
4
0
 
27
BOKELJ👆nenad.mneLazarPgCgkontikimme
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
BOKELJ👆
Gost
BOKELJ👆

Ovaj kad ga vidis znas da nezna nista,kako kavo malo dijete,potpuno neozbiljan

Lazar
Gost
Lazar

Sve lipovske firme treba ugasiti, dosta su ostetili gradjane, dokle vise

PgCg
Gost
PgCg

Ova Vlada je ozbiljno organizovana banda koja po svaku cijenu zeli krah Crne Gore i svega crnogorskog, i to sto je prije miguce. Otpor crnogorci. Otpor.

kontikimme
Gost
kontikimme

sta su ovi eksperti otvorili!!!! Samo zatvaraju.

Imapanema
Gost
Imapanema

Kad dodje stecaj ove vlade, ima da zovu ovog upravnika da ih spasava. Nije mi jasno da drzava unistava drzavne resurse.

Sloboda
Gost
Sloboda

Sad ce Jakov da obavjesti javnost da je ovom eksperstkom odlukom u stvari zaposleno preko 5 hiljada ljudi. Slijedi tabelica koju sam smislja i pravi.

Tamara
Gost
Tamara

Da se nisi malo previše zaletio, Džejkobe? Ne čini li ti se da je dosta!???

PgTitograd
Gost
PgTitograd

Ovo je poslednji trzaj vlade cg. Bolje im vodi firmu jedan upravnik nego svi eksperti zajedno.

CD marko
Gost
CD marko

Frontalno napadaju firmu, koja nikome ne pravi probleme. Ljudi samo hoce da rade.

Opet
Gost
Opet

Potpuno si i pravu zatvaraj sve što možeš kad ti nemožemo stat na kraj

djoker
Gost
djoker

tako je Jakove💪💪💪💪

The doctor
Gost
The doctor

Ko je kriv za ovo sve da nisam ja krivi su ovi dje vole cg krapovici itd

Saša
Gost
Saša

Svi izdajnice nase zemlje ce odgovarati i naravno zavrsiti na smetlistu, đe im je i mjesto

Valter
Gost
Valter

Mlakov zabranio…hhajajaj

Bogdan
Gost
Bogdan

Ovo još malo mogu, a posle svi zajedno u ToMontenegro pa što dalje iz Crne Gore

Zoram
Gost
Zoram

Zatvori i aluminijski tako da neradi nista i da zivimo od kredita do kredita

Darija
Gost
Darija

Kad he kraj ovom tumaranju i propadanju ?

Banja V.
Gost
Banja V.

Ali je zato zenu odmah zaposlio u CEGIS.

Mrki
Gost
Mrki

Bila je i prije zaposlena tamo. Ne vjerujte svemu sto procitate

nenad.mne
Gost
nenad.mne

Pa zar nije mogla samo vazduh da diše? Znači bivši su i litijašima davali posao?

Stara Garda
Gost
Stara Garda

Kakav revansizam.Mi smo sami sebe najveći neprijatelji

narod
Gost
narod

Ovi Srbi na vlasti hoće da unište sve crnogorsko! E šta doživje moja Crna Goro

Savac
Gost
Savac

Sve crnogorsko pod hitno treba unistiti. E necete kako ste naumili!

Putnik
Gost
Putnik

Citas li ti tekst uopste ili samo naslov?I sam MA tvrdi da nijesu ponudili jemstvo (sto zakonski moraju), zbog izostanka informacija od strane bivse uprave. Strasno ko se ovdje sve javlja za komentare!!!

Beranac
Gost
Beranac

Pa ja bi se sam ugasio da mi ovaj tip nesto zabrani

Demosten
Gost
Demosten

Ako mislite da Ministar nije u pravu, eto vam Sud…

nikola1
Gost
nikola1

Idemo na sud.Sud presudi da je MA u pravu radnici bez posla ,ostanu bez poslovnog prostora klijenata kraj nema nazad .Što onda ? Hoće li štetu namiriti ovaj žutokjunac?

Send this to a friend