Ekonomija

Milijarde potrošene uludo-vozovi spori i bezobrazno skupi

Mreža brzih željeznica u Evropi je spora, skupa i neefikasna, navodi se u izvještaju koji je ove nedjelje objavio Evropski revizorski sud, piše euobserver.

U izvještaju se navodi da brzi vozovi vrlo rijetko putuju brzinama kojima bi na papiru trebali voziti-štaviše, voze na samo 45 odsto svojih mogućnosti, a na samo dvije linije koje su bile uključene u istraživanje brzina je prelazila 200 km/h u prosjeku, prenosi Novac.hr.

Na baš nijednoj liniji vozovi nijesu vozili prosječnom brzinom većom od 250 km/h, što je naročito porazno kad se uzme u obzir da bi na nekima prosječna brzina od 300 km/h trebalo da bude uobičajena.

Za potrebe izvještaja istražile su se brzine na željezničkim linijama u šest država članica EU, ukupne dužine 5.000 kilometara.

Osim rijetko oštrih kritika na postojeće linije iznosi se stav kako države članice ne mogu dosjeći zacrtani cilj EU o 31.000 kilometara brzih željeznica do 2030. što je razumljivo ako se zna da je krajem prošle godine bilo tek oko 9.100 kilometara brzih željeznica, s još 1.700 km u izgradnji.

“Odluke o gradnji brze željeznice vrlo često su bazirane u politici, a ne na cost-benefit analizama”, navodi se u izvještaju.

Kao primjer neefikasnosti navedena je brza željeznička linija između Štutgarta i MInhena duga 267 km-inicijalno predviđeni trošak bio je 1,8 milijardi eura, a na kraju je linija koštala čak 13,3 milijarde eura, uz to da radovi još nijesu završeni.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kenan H
Gost
Kenan H

Naši dok ne ubiju još 100 ljudi neće da se uozbilje…

Cile
Gost
Cile

Imamo i direktora zeljeznickog prevoza PENZIONERA ,mozda su zato spori ,sta mislite ???

brko mali
Gost
brko mali

mi nemamo problema, nasi voze su vise pokvareni nego sto voze

ZPCG
Gost
ZPCG

Naši ne prelaze 60 km/h, a u Evropi se žale što ne idu preko 250 km/h. ˝Putuj Evropo, nemoj više čekati na nas!˝:))

xyz
Gost
xyz

Ali mi zato imamo brze i jeftine vozove

Send this to a friend