Ekonomija

Minimalna penzija biće 145 eura

Ilustracija

Predložene izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji su ispregovarali sindikati sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja, daju povoljnije mogućnosti za odlazak zaposlenih u penziju i trebalo bi ih, kako je saopšteno, što prije usvojiti.

Generalni sekretar Saveza sindikata (SSCG), Duško Zarubica, kazao je da su predstavnici dvije sindikalne centale i Ministarstva rada poslije teških pregovora uspjeli da dođu do kompromisa oko određenih rješenja, pišu Vikend novine.

On je poručio da sindikalne organizacije traže da se predložene izmjene i dopune što prije razmatraju na sjednici Vlade, upute Skupštini i usvoje po hitnom postupku.

Izmjenama je dogovoreno da osiguranik stiče pravo na starosnu penziju kad muškarac navrši 66 godina, a žene 64, uz najmanje 15 godina staža osiguranja. Takođe, osiguranik stiče pravo na penziju kada navrši 40 godina staža osiguranja i 61 godinu života.

“Dogovoreno je da se jedna četvrtina najnepovoljnijih godina ne uzima u obzir pri izračunavanju visine penzije i da minimalna penzija bude 145 eura, umjesto dosadašnjih 125 eura”, rekao je Zarubica.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata (USSCG), Srđa Keković kazao je da jedan od ključnih benefita po kojem je smanjena starosna granica sa 67 godina na 66 za muškarce i 64 za žene, što je dogovoreno da se odmah primjenjuje čim zakon stupi na snagu.

“Drugi ključni momenat je da se jedna četvrtina najlošijih godina izuzima, što stupa na snagu 1. januara 2020. godine, jer će kroz nju biti nešto veće penzije u obračunu, pa da ne bi opteretili budžet u ovoj godini”, rekao je Keković.

Takođe, kada je riječ o minimalnoj penziji, i ta norma stupa na snagu 1. januara.

Keković je naveo da će, kada zakon uđe u skupštinsku proceduru, pokušati zajedno da djeluju preko poslaničkih klubova amandmanski na tekst zakona.

“Ono za šta mislimo da će nam se izaći u susret su uslovi za odlazak u penziju po povlašćenim uslovima rudara, što oni imaju u zakonu. Međutim, zbog potrebe pooštravanja nekih kritetijuma i dovođenja u istu ravan svih budućih penzionera predloženo je da se ova norma ukine sa 31. decembrom naredne godine”, rekao je Keković.

On je dodao da se drugi pravni institut koji nije trebalo ukidati odnosi na pravo rodtelja koji imaju djecu sa teškim smetnjama u razvoju, da pođu u penziju ranije po povlašćenim uslovima.

“Ti roditelji imaju mogućnost da sa 20 godina staža podnesu zahtjev i ostvare penziju, pri čemu se predlaže ukidanje te norme sa 31. decembrom naredne godine, što je nehumano”, smatra Keković.

On je naveo da su u razgovorima sa predlagačem dogovorili da zakon stupa na snagu u roku od osam dana od objavljivanja u Službenom listu, što znači da od tada svako zainterosovan ima pravo da podnese zahtjev Fondu PIO i ostvari pravo na penziju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
stecajac
Gost
stecajac

dozivotni sindikalci ostetili radnike sa beneficijama i diskriminisani smo nas u metalskoj industriji nema 300 radnika kombinat i zeljezara ako EU trazi 3 % beneficija zasto mi nismo tu ali zbog previse policije mi izvisismo i ko doceka imace 145 eura

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Velika

Vjkk
Gost
Vjkk

Hvala tebi Mile. Mi Milogorci ne znamo sta bi bez tebe

Jjjj
Gost
Jjjj

Daj Boze da docekamo to da VI zivite od 145€ mjesecno!

Roro
Gost
Roro

Masa!Previše je ljudi!Na dobro se brzo navići!Vraćite to nazad

Bnjj
Gost
Bnjj

Mnogo mala penzija treba da bude minimalna 250e i min Plata 350e

Mile
Gost
Mile

Od kojih para? Nije Crna Gora Njemacka

Penzionerka
Gost
Penzionerka

Koliko su na Primorje povećali cijene:Voli,Ideja,Laković,od prije neki dan,sve na 15% i više?O tome ni rječi.Možda smo matematiku zaboravili.

Dejan
Gost
Dejan

Sramota i bruka!?

Ms.Z
Gost
Ms.Z

Nije ni bruka ni sramota,u crnjoj gori se lijepo zivi,cim sjedite u kucama,i to vam je puno.

Bnjj
Gost
Bnjj

Ms. Z tvoj post je sramotan

Gusa
Gost
Gusa

Ja neznam ko ce poci u penziju od generacije 75 pa na gore, kada nismo imali dje da se zaposlimo,kada su sve firme zatvorili. Zato, mogu da povecaju penzije vece jel za koju godinu nece davati puno penzija. Ali bi volio da njima dam 200€ penzija, pa da vidim kako ce da prezive taj jedan mjesec, jel pola penzionera drzi… Više »

.....
Gost
.....

20 eura vise ! Raskos , brate

MaliGuru
Gost
MaliGuru

Fale se da su spustili granicu na 66 godina… prije toga je podigli… ko prezivi od ovoga svaka mu cast

Nikola
Gost
Nikola

Moze li se za nju kupit 2 m kanapa za vjesanje jer sa tom penzijom ne mogu pretec ni 10 dana

Ivan
Gost
Ivan

Hahahaha, ti si brat

Mufta
Gost
Mufta

Jad i tuga svakog iole razymnog covjeka, da reality bytes…… nego pusti to sto cemo sa crkvom narode napaceni, sto. Tudja crkva u nasoj zemlji, aaaaooo…..dobro je bijeli leb 30-40 centi pretecemo nekako!?

Gvu
Gost
Gvu

Sta predlazes, da se vratimo Srbiji je li? S dinarima umjesto eura ce nam bit bolje?

Stari
Gost
Stari

Cim neko pocne kritikovati ovaj jad od penzija i plata odmah se neko nadje da zvace Srbiju.
Ostavite se Srbije to je druga drzava daj da vidimo kako cemo mi odje zivjeti tj prezivljavati.

Car
Gost
Car

Gvu, u Srbiju se svakako više nikada vratiti nećete, nego gledajte kako da podignete penzije bar na 147,14 do 148,52 evra.

Send this to a friend