Ekonomija

Minimalna potrošačka korpa u avgustu iznosila 638,70 eura

Ilustracija

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za avgust 2018. godine iznosila je 638,70 eura, od čega su izdaci za hranu i bezalkoholna pića iznosili 263,70 eura, a izdaci za neprehrambene proizvode i usluge 375 eura, saopšteno je iz MONSTAT-a.

Navodi se da je u odnosu na prethodni mjesec ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe u avgustu zabilježila rast od 0,1 odsto.

“Izdaci za hranu i bezalkoholna pića u avgustu u odnosu na jul zabilježili su rast od 0,3 odsto, dok su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge zabilježili pad od 0,1 odsto”, ističu u MONSTAT-u.

Minimalna potrošačka korpa se odnosi na potrošnju domaćinstva koja uključuje hranu i neprehrambene proizvode i usluge, kojom se omogućava održavanje života i radne sposobnosti članova domaćinstva, a u skladu sa minimalnim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Priručnika za ishranu Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država 2010. godine (USDA Food Guide 2010) o minimalnoj vrijednosti kalorijskog unosa hrane u iznosu od 2 211 Kcal, dnevno, po osobi.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe je zasnovana na podacima Ankete o potrošnji domaćinstava i preporukama Svjetske banke.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe za četvoročlano domaćinstvo čine minimalni mjesečni izdaci koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića i neprehrambene proizvode i usluge. Za izračunavanje minimalnih izdataka koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića koriste se prosječne cijene u tekućem mjesecu i mjesečne količine u kilogramima za četvoročlano domaćinstvo. Za izračunavanje vrijednosti korpe
neprehrambenih proizvoda i usluga koriste se indeksi potrošačkih cijena (CPI).

Posljednji objavljeni podatak se smatra preliminarnim i postaje konačan, u definisanom roku, predviđenim Kalendarom objavljivanja statističkih podataka.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend