Ekonomija

Minimalna potrošačka korpa u avgustu iznosila 638,70 eura

Ilustracija

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za avgust 2018. godine iznosila je 638,70 eura, od čega su izdaci za hranu i bezalkoholna pića iznosili 263,70 eura, a izdaci za neprehrambene proizvode i usluge 375 eura, saopšteno je iz MONSTAT-a.

Navodi se da je u odnosu na prethodni mjesec ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe u avgustu zabilježila rast od 0,1 odsto.

“Izdaci za hranu i bezalkoholna pića u avgustu u odnosu na jul zabilježili su rast od 0,3 odsto, dok su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge zabilježili pad od 0,1 odsto”, ističu u MONSTAT-u.

Minimalna potrošačka korpa se odnosi na potrošnju domaćinstva koja uključuje hranu i neprehrambene proizvode i usluge, kojom se omogućava održavanje života i radne sposobnosti članova domaćinstva, a u skladu sa minimalnim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Priručnika za ishranu Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država 2010. godine (USDA Food Guide 2010) o minimalnoj vrijednosti kalorijskog unosa hrane u iznosu od 2 211 Kcal, dnevno, po osobi.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe je zasnovana na podacima Ankete o potrošnji domaćinstava i preporukama Svjetske banke.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe za četvoročlano domaćinstvo čine minimalni mjesečni izdaci koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića i neprehrambene proizvode i usluge. Za izračunavanje minimalnih izdataka koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića koriste se prosječne cijene u tekućem mjesecu i mjesečne količine u kilogramima za četvoročlano domaćinstvo. Za izračunavanje vrijednosti korpe
neprehrambenih proizvoda i usluga koriste se indeksi potrošačkih cijena (CPI).

Posljednji objavljeni podatak se smatra preliminarnim i postaje konačan, u definisanom roku, predviđenim Kalendarom objavljivanja statističkih podataka.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
NONEIM
Gost
NONEIM

Dajte plate makar po ovoj mjesecnoj korpi.Ko moze normalno da se hrani kad platis stan…struju…djeci ujutro dorucak u skolu…mali broj stanovnistva ima sto mu je potrbno osim na primorje porodice pomoraca

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

3 eura mjesečno za ribu. Četvoročlana porodica. Bruka.

Dug3,1milijarda
Gost
Dug3,1milijarda

Skočio sam malo, sad sam 3,23milijarde! Eviva!

Merai
Gost
Merai

Kakvi smo mi jadnici….

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Mnogo, ogulite ovu stoku, za drugo nije!

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Може то још да се смањи.

Send this to a friend