Ekonomija

Minimalna potrošačka korpa u avgustu iznosila 642,20 eura

Ilustracija

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe u Crnoj Gori za avgust ove godine iznosila je 642,20 eura, saopštio je MONSTAT.

Od ukupne vrijednosti minimalne potrošačke korpe, izdaci za hranu i bezalkoholna pića su iznosili 271,50 eura, a izdaci za neprehrambene proizvode i usluge 370,70 eura.

“Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe u avgustu u odnosu na jul zabilježila je rast od 0,1 odsto”, navode u MONSTAT-u.

Izdaci za hranu i bezalkoholna pića u avgustu u odnosu na prethodni mjesec zabilježili su rast od 0,2 odsto, dok su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge ostali na istom nivou.

Kako se izračunava vrijednost minimalne potrošačke korpe

Minimalna potrošačka korpa se odnosi na potrošnju domaćinstva koja uključuje hranu i neprehrambene proizvode i usluge, kojom se omogućava održavanje života i radne sposobnosti članova domaćinstva, a u skladu sa minimalnim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Priručnika za ishranu Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država 2010. godine (USDA Food Guide 2010) o minimalnoj vrijednosti kalorijskog unosa hrane u iznosu od 2 211 Kcal, dnevno, po osobi.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe je zasnovana na podacima Ankete o potrošnji domaćinstava i preporukama Svjetske banke.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe za četvoročlano domaćinstvo čine minimalni mjesečni izdaci koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića i neprehrambene proizvode i usluge. Za izračunavanje minimalnih izdataka koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića koriste se prosječne cijene u tekućem mjesecu i mjesečne količine u kilogramima za četvoročlano domaćinstvo. Za izračunavanje vrijednosti korpe neprehrambenih proizvoda i usluga koriste se indeksi potrošačkih cijena (CPI).

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
DAAKA SU-57
Gost
DAAKA SU-57

Hvala MONSTATU sto je ,kao i uvijek ,tacan i precizan u proracunima. sto bi mi bez njih???
TO JE ONAJ ISTI MONSTAT STO IZRACUNAVA PROSJECNE CIJENE KVADRATNOG METRA STANA ,
NA OSNOVU TIH PODATAKA VAM SE OBRACUNAVA STOPA POREZA NA NEKRETNINE !!OCIJENITE SAMI ,
KO VAM O GLAVI RADI !!!!

freeMNE
Gost
freeMNE

Na primorju je u avgustu bila još 30% veća od ovog iznosa

boris
Gost
boris

sto kukate? sami ste ovo trazili!! poklopite se usima i jedite sira i ljeba!

Nena
Gost
Nena

A k9 vadi taj prosjek. Ja nemam 200 eura mjesecno. Pola u dazbine . A potrosacku korpu ovu koja je mogu da sanjam. A koliko je ivakvih poput mene.

papiric
Gost
papiric

dobar izbor namirnica, onaj pravi za prezivljavanje, ne daj boze da treba da kupim malo vise ribe i platim 6 eura ribu, kuku nama…

RealniCrnogorac
Gost
RealniCrnogorac

A prosjecna plata 500e, onaj ko i ne zna matematiku moze povezat…

Joly
Gost
Joly

Na papiru, inace su po 300,350 eura

Smijurija
Gost
Smijurija

Prosječna plata je oko 350,00 eura, realno (ne računaj funkcionere koji podižu prosjek već običn og radnika)

Send this to a friend