Ekonomija

Minimalna potrošačka korpa u januaru iznosila 647 eura

ilustracija

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za januar 2020. godine iznosila je 647 eura. Od ukupne vrijednosti minimalne potrošačke korpe, izdaci za hranu i bezalkoholna pića su iznosili 271,50 eura, dok su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge 375,50 eura, saopšteno je iz MONSTAT-a.

Statističari navode da je ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe u januaru 2020. godine, u odnosu na decembar 2019. godine,
zabilježila je rast od 0,05 odsto.

Izdaci za hranu i bezalkoholna pića u januaru ove u odnosu na decembar 2019. godine, zabilježili su rast od 0,1 odsto, dok su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge, u odnosu na decembar 2019. godine, ostali na istom nivou.

Kako se izračunava vrijednost mininalne potrošačke korpe

Minimalna potrošačka korpa se odnosi na potrošnju domaćinstva koja uključuje hranu i neprehrambene proizvode i usluge, kojom se omogućava održavanje života i radne sposobnosti članova domaćinstva, a u skladu sa minimalnim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Priručnika za ishranu Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država 2010. godine (USDA Food Guide 2010) o minimalnoj vrijednosti kalorijskog unosa hrane u iznosu od 2211 Kcal, dnevno, po osobi.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe je zasnovana na podacima Ankete o potrošnji domaćinstava i preporukama Svjetske banke.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe za četvoročlano domaćinstvo čine minimalni mjesečni izdaci koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića i neprehrambene proizvode i usluge. Za izračunavanje minimalnih izdataka koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića koriste se prosječne cijene u tekućem mjesecu i mjesečne količine u kilogramima za četvoročlano domaćinstvo. Za izračunavanje vrijednosti korpe neprehrambenih proizvoda i usluga koriste se indeksi potrošačkih cijena (CPI)

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bokelj
Gost
Bokelj

650 e korpa ali po osobi da jedes kao covjek u 21. vijeku a ne kao da si u Somaliji, 3 eura za ribu za mjesec dana.

Pjer
Gost
Pjer

Kako je zaraditi junace

000000
Gost
000000

Samo za hranu,a da jedes sve sto treba za normalan zivot,i pri tom da pazis sto kupujes treba ti 1000 e.Dje je sve ostalo…?Mozete nam brojat kalorije,ali cinjenica je da je vecina zeljna mnogo toga,a i gladna.Mjesecno bar 2000 hiljade trebaju za normalan porodican i srecan zivot.Dok to ne bude prosjek mi smo jad i bijeda pa racunajte po kome… Više »

PrincOdKonika
Gost
PrincOdKonika

Kada bi za korpu stvarno trebali 647 eur, 90% bi nas pocrkalo od gladi.

Nikola
Gost
Nikola

Treba li i dalje 3.8 eura za ribu za cetvoroclanu porodicu i 12.5 eura za med, dzem i secer, sve za mjesec dana. E pa sram vas bilo

Sms
Gost
Sms

Procitajte pravilnik sta se sve podrazumijeva pod potrosacku korpu pa onda lupajte,makar minimum edukacije..ali jezik brzi od pameti vecini.

papiric
Gost
papiric

eto, 650 minimum da prezivis, meni plata 400, i posle se moji cude sto necu da se zenim

Nikola
Gost
Nikola

650 je ono da zivis na rubu egzistencije

Pjer
Gost
Pjer

Zeni se momce
Dje je manje para vise je djece i radosti
Vjeruj mi

Bokelj
Gost
Bokelj

650 e ali po osobi za mjesec dana da jedes kao covjek.

Daky
Gost
Daky

Ima da se zenis i da nas zoves na svadbu ovi iz Monstata prave svadbe za dzabe 100eura za 300 ljudi. Dzabe brate

Send this to a friend