Ekonomija

Ministarstvo ekonomije: Nemamo pravo da struju činimo socijalnom kategorijom

Nemamo pravo kao društvo da električnu energiju činimo socijalnom kategorijom, vještački je subvencionirajući čak i za one potrošače koji nijesu u stanju socijalne potrebe, poručeno je iz Ministarstva ekonomije.

Iz resora na čijem čelu je Dragica Sekulić reagovali su na tvrdnje Mreže za afirmaciju nevladinog sektora MANS, koja je saopštila da bi svođenje na potrošnju od 300 kilovata mjesečno, tokom hladnih zimskih mjeseci značilo da članovi domaćinstva većinu dana moraju da provedu van stana ili pod ćebetom u stanu, jer bi radijator mogli da uključe samo dva sata dnevno.

“Građani Crne Gore, koji se griju preko električnih grijalica i radijatora, smrzli bi se zimi ukoliko bi pokušali da mjesečno troše 300 kilovata struje, za koje Vlada kaže da su dovoljni za domaćinstvo”, tvrde u MANS-u.

U Ministarstvu ekonomije istuču da je apsolutno netačno da “ko namjerava da struju plaća po nižoj tarifi i troši do 300kWh mjesečno moraće da se odrekne brojnih električnih uređaja…”

“Novom odredbom Uredbe o naknadi za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i visokoefikasne kogeneracije, prvih 300kW će svi potrošači plaćati po staroj cijeni, bez obzira na ukupnu konačnu potrošnju. Nema obaveze odricanja od bilo kakvog komfora. Potrošnja od 300kWh mjesečno, za koju se u Crnoj Gori plaća račun od oko 30 eura, prema zvaničnim podacima Eurostata, predstavlja sredinu prosječnog mjesečnog opsega potrošnje električne energije u domaćinstavima na nivou Evrope”, naglašavaju u Ministarstvu ekonomije.

Navode primjer da prema istraživanju zvaničnih britanskih institucija (Department for Environment, Food and Rural Affairs i Department of Energy and Climate Change), potrošnja električne energije prosječnog britanskog domaćinstva iznosi 3,638kWh godišnje odnosno 303kWh mjesečno.

“Ova potrošnja obuhvata zadovoljenje prosječnog britanskog komfora i obuhvata sve potrebe savremenog domaćinstva za električnom energijom. Uz dužno poštovanje računice MANS-a, radi se o značajno referentnijem izvoru podataka”, ocjenjuju u Ministarstvu ekonomije.

Pojašnjavaju da se prilikom određivanja praga od 300kWh, vodilo i računa o činjenici da se dobar dio domaćinstava u centralnom i južnom dijelu Crne Gore grije korišćenjem električne energije, što ukupnu mjesečnu potrošnju tokom nekoliko zimskih mjeseci značajno uvećava.

“Međutim, poređenjem dodatnog troška po ovom osnovu, sa troškom koji bi domaćinstva svakako imala korišćenjem drugih energenata (drvo, pelet) konstatovano je da se električna energija i dalje nalazi na listi jeftinijih izvora grijanja, iako to nije uobičajena praksa razvijenih društava. Uporedni podaci pokazuju da, čak i u sistemima sa razvijenim gradskim grijanjem, u našem neposrednom susjedstvu, ovaj trošak za stan od 50 kvadrata iznosi oko 50 eura mjesečno, tokom cijele godine, odnosno preko 100 eura mjesečno svedeno na zimsku sezonu. Podsjećanja radi, račun za električnu energiju preko 120 eura u Crnoj Gori plaća tek svako četrdeseto domaćinstvo”, kažu u ovom Vladinom resoru.

U Ministarstvu dalje navode da je prilično jasno da poređenje sa najrazvijenijim društvima i prilagođavanje politika socijalno najosjetljivijim, a ne najglasnijim kategorijama stanovništva, ne vodi u prošli vijek.

“Nemamo pravo kao društvo da električnu energiju činimo socijalnom kategorijom, vještački je subvencionirajući čak i za one potrošače koji nijesu u stanju socijalne potrebe. Aktuelno rješenje prilagođeno je potrošnji oko 60 odsto mjernih mjesta iz kategorije domaćintsava, od čega 80 odsto na sjeveru Crne Gore. Uvažavajući čak i argument da u ovom procentu postoji značajan broj povremeno posjednutih stambenih jedinica, dodatnom analizom dolazi se do podatka da oko stalno posjednutih 40 odsto domaćinstava troši do 300kWh sati mjesečno, što je u potpunosti u skladiu sa pretpostavkom iz navedenih istraživanja i poklapa se sa očekivanim brojem domaćinstava koja se ne griju korišćenjem električne energije”, ističu u Ministarstvu ekonomije i dodaju da su upravo ova domaćinstva, mahom u gradovima na sjeveru i ruralnim krajevima širom zemlje, bila su predmet njihove posebne pažnje.

Vlada će, kako su najavili, nastaviti da pomaže plaćanje računa za utrošenu električnu energiju svima kojima je to neophodno, a kojih je trenutno oko 17.000 u Crnoj Gori.

“Ali isto tako, odgovornim kreiranjem politike nastaviće da podstiče racionalno korišćenje energije i energetsku efikasnost. Samo na taj način imamo šansu da svoje navike i načn života približimo željenom standardu razvijenih evropskih zemalja. Novim rješenjem ispravljena je višegodišnja anomalija, zbog koje su potrošači koji troše manje, jer ne mogu da priušte više ili su energetski efikasniji, plaćaju skuplji kilovatsat od onih koji troše više. Uvođenjem praga na 300kWh postignuto je upravo suprotno – da na računu od 30 eura kilovatsat bude najjeftiniji, ali i da račun korisnika koji potroši 50 eura sadži jeftiniji kilovatsat od onoga koji potroši 100 ili 150 eura mjesečno. Na ovaj način se suštinska potreba svakog razvijenog društva da pažljivo troši raspoloživu energiju, ne prenosi na osnovne potrebe, ali svakako stimuliše racionalniji odnos potrošača koji najviše troše”, zaključuju u Ministarstvu ekonomije.

Napomomenuli su da je Ministarstvo u predhodnom periodu iniciralo komunikaciju sa nevladinim sektorom po ovom pitanju, kako je i konstatovano u tekstu MANS-a, i da i dalje ostaju na raspolaganju za dalju otvorenu diskusiju na ovu temu a posebno za svaki vid stručne rasprave, koja je u prethodnom periodu izostala.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
aki
Gost
aki

Sram vas bilo!

Danka
Gost
Danka

Sram vas bilo. Ni ljekovi, ni struja ni gorivo – ništa vama nije socijalna kategorija. A narod je u 80% slučajeva socijalni slučaj.

Pique
Gost
Pique

Pitanje 1. na cem se grije i koliko troši mjesečno za grijanje Dragica Sekulic
Neka uzme telefon slika racun i objavi na instagram

oooo
Gost
oooo

Kakva je ovo masinerija za pljackanje naroda na svakom koraku. Treba im odat pocast za organizaciju. Treba skupit desetak ljudi obicnih gradjana da se prisjete svih nameta sto su uvedeni u zadnjih 30 god i to javno saopstit. Mnogi to zaboravljaju.

Dejo 10 mln
Gost
Dejo 10 mln

Mladene pomogao si mi za kartu. Daću ti jos jednu šansu.

JaviSe
Gost
JaviSe

Kakvi su ovo nesposobni mamlazi. Podaci iz britanije. Oni tamo kuvaju, griju i peku sve na plin. Imaju toplane. Kuku kvazi strucnjaka koji nisu u stanju koristiti nase uslove i potrosnju za procjene.

Iznogud
Gost
Iznogud

Ne moraju se nervirati ovaj mjesec nema sile da prebacimo 300kw, jer smo opet ostali bez struje. 21 vijek blago nama s njim

Esko Konik
Gost
Esko Konik

Narode, koji si iz samodoprinosa gradio i termo i hidro elektrane , u Titovo vrijeme i koje su narodne, doslo je vrijeme da to treba sve okrevit, a to je skupo, znate li koliko samo moleri kostaju, materijal nagrdjen, jupol preskup. Mora struja poskupiti da bi se pokrili ti troskovi . A gorivo, znate li koliko je automobila bilo prije… Više »

Peka
Gost
Peka

Svi ovi komentari negativni ispod su naručeni iz rusije sa ciljem da sruše demokratski izabranu vlas u Crnoj Gori! E viva vero Montenegro! E viva Italija!

Mark
Gost
Mark

PROSLE GODINE JE IZVEZENO STRUJE U VRIJEDNOSTI 51 MILION € IZ CRNE GORE MINISTARKO .CEMU POSKUPLJENJA ONDA KAD JE IMA VISKA ?!CEMU GLUPIRANJE O 300 KW KAD JE TO ILUZIJA ,CEMU VI SLUZITE ?!ZASTO POSTOJITE VI I VLADA ?! DA DONOSITE BENEFITE VAMA.ZNATE LI VI DA VAM JE NEKI DRUGI NAROD IZ EVROPE UMJESTO CRNOGORACA NE BISTE OSTALI NA VLASTI… Više »

JaviSe
Gost
JaviSe

Da bi vise izvezli i pokrili gubitke budzeta.

Alfa 2
Gost
Alfa 2

Onda nama ili Englezima nesto nije u redu sa strujomerima….

Tako
Gost
Tako

I ne morate da je pravite socijalnom kategorijom samo normalno i realno da EPCG formira cijene.Bez napumpavanja svake stavke na račun.Jer da tako plate obračunavate u CG bi svi milioneri bili.

Dejo 10 mln
Gost
Dejo 10 mln

Već su prevedene akcije na mene i majku ukupno 260 000 eura ja i majka. Majka mi je rekla da će njene da mi prepiše. 130 000 ja 130 000 majka.

ND
Gost
ND

Kad uzmemo u obzir sve što radite sa strujom,mogu Vam reći samo jedno:”STIDITE SE”!

Sanctum
Gost
Sanctum

Nemoj ih oštetiti 😂😂😂

Dejo 10 mln
Gost
Dejo 10 mln

Rekao mi je očuh da kupuje lokal za mene đe će da se pravi tržni centar umjesto robne kuće u bar.

Musa
Gost
Musa

A treba li socijala da popunjava budzete cedusa, cgesa, epcga i nesposobnog menadzmenta? Nije socijala kad rjecne tokove koji bi trebali biti osnova turistickog razvitka sjevera dajete tajkunima?!

Iznogud
Gost
Iznogud

Treba ih u januaru zatvoriti u neku prosječnu kuću dje ne dihtuje sve kako treba, i ograničit na 300kw da se samo ugasi kad ih potroše. A ne otvarati im da izadju do kraja mjeseca. Nebi se otkravili do ljeta

Dejo 10 mln
Gost
Dejo 10 mln

Kupio mi je očuh za 1 300 000 akcije u ckomercijalnu banku. Mene i majki je dao po deset posto. Akcija je bila mislim oko 161 euro.

Nevjernik
Gost
Nevjernik

Laz je velika uvodjenje ovih tarifa,pljacka naroda je na sceni. Zasto ne kazete pravi rqzlog? Nedostatak struje nije,izvozite je. Ili placate dugove kilovatima,a onda jos dodatno opterecujete osiromaseni narod jer je i to malo. Pristizu kamate,pojedeni i popijeni krediti,promasene garancije,pljackaska privatizacija,itd. Hej narode željan života,probudi se.!!!!! Pobuni se. Prezaduzili su drzavu svojim neznanjem,pljackom. Svi politicari su krivi,samo cijede i pale.… Više »

Ja sam to
Gost
Ja sam to

Dolazi li ovo fašizam

Provokator
Gost
Provokator

Nema nidje bolje da se zivi nego sto je u CG.
Nego radite nesto i ne kukajte.
Navikli da kradete struju ne placate… Sad vam ovo smeta. Kolika je struja u Hrv, Britaniji … Budite zadovoljni i cutite.
Nemoj niko da je otisao na protest, nego svi uz rtcg jer oni jedni govore istinu.. Ponekad pink.

QuQu
Gost
QuQu

Dakle ispravno nema šta… Povećati cijenu struje da oni što nemaju, a kojih je dosta, da je troše pomalo i to skuplje, a oni što imaju da je troše bez prekida ali jeftinije. “Kažnjavanje” visoke potrošnje se sprovodi politikom većih cijena za one koji više troše a ne ovako. Dakle, socijalizacijom cijene troška domaćinstva se ide samo na ruku manjini… Više »

Tehno
Gost
Tehno

Uz tu razliku sto Britancima pise na satu da su potrosili onoliko koliko jesu, a ne onoliko koliko im napise neko iz elektroprivrede. Samo polako, bice zatvora za sve koji su dodavali kilovat sate. Optuznica ce biti ogromna.

Bokelj
Gost
Bokelj

E vala da Bog da vam u subotu na protest izadje 100.000 gradjana i da sklone ove nesposobne i korumpirane eksperte,ovo je cist lopovluk!

Roro
Gost
Roro

Bokelju,što ti bi?

Misko
Gost
Misko

Ovo nema nidje da placamo gubitke na mrezi i blazarinu i na to jos pdv,e za to jednostavno je rijesenje nikada vise DPS i tacka!

Trol
Gost
Trol

A to sto senu britaniji kuva, grije bojler i kuca na gas macku o rep

Mark
Gost
Mark

Tako je i uporedjuju nas sa njihovom prosjecnom potrosnjom

Hans
Gost
Hans

Nemate vi pravo da uvodite ove lopovske takse na gubitke, takse na podsticanje matraka. Neka obnovljive izvore energije placa onaj ko ce da ubira prihode.

Ljuma
Gost
Ljuma

Zašto se ministarstvo bazira na potrošnju električne.energije u Britaniji,oni imaju centralna grijanja na gas,mi smo unazadjeni svim resursima koje oni posjeduju,zato bez usporedbe sa bilo kim.mi za nas oni za njih,oni imaju kolonizacije i dobiti od njih,a mi smo konolizacija pola Evrope i nasih vladara.

Bananamen
Gost
Bananamen

A kako li se nose sa racunima ovi veliki lanci marketa?

Ccc
Gost
Ccc

Ne žale se ni oni ni hoteli😉

LSCG
Gost
LSCG

E mučite, sram Vas bilo po ‘iljadu puta. Nema kakve namete nijeste ubačili u račun za struju, samo fali još da Vam plaćamo babine i svadbe i to bi bilo to. Kad vidim da Vi pravite prośeke, znam odma’ da slijedi naučna fantastika, jer to bi jedino Spilbergu palo na pamet i Vama. Pola direka oće da pa’ne, ljuljaju se… Više »

-Muljavi-
Gost
-Muljavi-

Sad bi valjalo da nam Milaš izadje pred novinare i kao onomad kad nam je objasnio za gorivo,da nam saopšti da je struja u stvari isto luxuz.

Komsija
Gost
Komsija

Ako zelite da pomognete gradjanima pa sve sto treba da uradite jeste da maknete par stavki sa racuna, naplata gubitaka na mrezi? naplacujes mi nesto sto nije moja greska niti sam to koristio…. naplata koriscenja mreze…. koliko potrosite toliko je i ovo, pa maknite ovu stavku, jer po ovome znaci ja placam vama za infrastrukturu i posle nedje ocekujem da… Više »

Eto tako
Gost
Eto tako

klima 12-ica ako radi 10 sati dnevno za mjesec dana potroši 360kw ,samo ona,a dje je ostalo.Nego ste navikli da obmanjujete pa samo nastavite.

Najj
Gost
Najj

Od 16 stanara u mom ulazu,nijedan nema račun ispod 30(300kvh)€.Svi za grijanje koristimo drva.Postali smo noćne ptice,mašine za veš i suđe se uključuju po noći,kuva se ponoćni ručak,usisava se.Vjerovatno kad se sastavi 16 praznih stanova sa nama dobije se prosjek ove projektovane potrošnje.Na pr.imam prijatelja koji ima stan a živi u Njemačkoj.Račun mu je 0€ zato što mu je struja… Više »

Kotor
Gost
Kotor

Stan mi ima 80 kvadrata i nikad jos mi se nije desilo da mi racun dodje ispod 45 eura. Ljeti bude oko 50 do 60. Uglavnom tokom zime se krece od 90 novembar i mart pa do 120 januar i decembar. Stvarno ne znam ko moze potrositi ispod 30 eura struje mijesecno. Sramota je za drzavu da su najvece akcize… Više »

Milena
Gost
Milena

A recimo neko ko zivi u 40 lvadrata a ne u 80…

Komsija
Gost
Komsija

Ne znam dje vi kopate ove informacije i slicno ili se pravite ludi za licne podatke jer ste u poziciji da platitie ma koji racun imali, ali evo iz svog primjera sa maksimalnim pazenjem da se trosi vise niza tarifa i da se ne drzi svijetlo nonstop i da se pali bojler samo preko veceri, da se vise ulozi u… Više »

Mosun
Gost
Mosun

Pa fino pise bez grijanja. Vidis, ti s grijanjem ne prebacis 45 i to zimi. Jos kad dodje priljece ti si na konja covjece…

Čapur
Gost
Čapur

Najpoznatija smo pravna zemlja, daleko

CRNOGORAC
Gost
CRNOGORAC

Gospođo Sekulić, da ima građana ova država, da imaju dostojno potomstvo naši preci, istog trena bi se skupili, pošli ispred vaše kule, dvora ili vile u kojoj živite i pratili u smjenama potrošnju vaše električne energije, pa čim bi prešla 300 kw – cap! Isključili struju, isjekli kablove i ne bi dozvolili da vam je uključe do kraja mjeseca. I… Više »

Radapciger
Gost
Radapciger

E onda je moj komsiluk svako cetrdeseto domacinstvo jer nikome ispod 180e nije stiglo! Sram vas bilo,najskuplju struju u Evropi placamo,a snabdinevanje strujom nam je na nivou Zanzibara,stubovi nisu mijenjani od Titovog vremena!!!

titogradjanin
Gost
titogradjanin

Za našu četvoročlanu familiju mjesečno treba izdvojiti za struju u zimskom periodu najmanje 100€ i to da se koriste uredjaji A+++ klase za potrošnju ko živi u Podgoricu i na primorje,prosječna plata 490€,potrošačka korpa za četvoročlanu familiju je minimum 600€!Četvoročlana familija pod uslovom da dvoje imaju prosječnu platu i plaćaju sve dažbine i dvoje male djece kako da preživi do… Više »

Delboj
Gost
Delboj

Struja jeste socijalna kategorija, pogotovo sto placamo sve sto ne bi trebalo da placamo da je komercijalna, tako da … Moracete.

titogradjanin
Gost
titogradjanin

Ministrice ekonomije Sekulić,dje vi živite?Na koju granu drveta?Jer čovjek koji živi u 2019 godinu i ovako nešto da lupa i priča gluposti je stvarno za prezret!potrošnja električne energije prosječnog britanskog domaćinstva iznosi 3,638kWh godišnje odnosno 303kWh mjesečno. “Ova potrošnja obuhvata zadovoljenje prosječnog britanskog komfora i obuhvata sve potrebe savremenog domaćinstva za električnom energijom. Uz dužno poštovanje računice MANS-a, radi se… Više »

Cepanica
Gost
Cepanica

I sto si htio da kazes ? Hoces li besplatno grijanje ? Mislis da britanci ne placaju grijanje !? Nema nidje u evropi da je grijanje na struju jeftinije od neke druge vrste grijanja, to je samo slucaj u crnoj gori !.

Neko ko zna
Gost
Neko ko zna

Pa kada nećemo da je činimo socijalnom kategorijom, da je učinimo luksuznom kategorijom. Vlada CG je sramota nas građana!

Realan
Gost
Realan

Neka slika Dragica Sekulic njen racun od struje pa da vidimo uklapa li se ona u 300kw.

Realan
Gost
Realan

Grijemo se na drva cetvoroclana smo familija grijemo samo dnevnu sobu ne koristimo elektricnu grijalicu ili klimu uopste, masina za ves se pali oko 20puta mjesecno bojler je stalno upaljen ne gasimo ga svaka sijalica u kuci je stedna.Zadnje 5 godina nije nikad racun za struju nije dosao ispod 60e ,zakljucak prosjecni racun od 30e je bajka mozda je to… Više »

Mlinarec
Gost
Mlinarec

Jos ti je nesto ukljuceno, imas li onaj mali protocni bojler, a sto ti je bojler stalno ukljucen, nedje nesto nijesi uzeo u obzir, tako kako si opisao ne mozes potrosit preko trista kilovatsati.

JaviSe
Gost
JaviSe

Danas smo djedu iskljucili aparate i pridruzili se nacionalnom pokretu stednje.
P. S. Prodajem bojler i 5 slabo koristenih sijalica.

Zex
Gost
Zex

Porediti,potrošnju struje kod nas i u zemljama EU ,posebno na zapadu je totalna budalaština.Dok je kod njih uredno i precizno snadbijevanje el eng, kod nas struja nestaje više puta u toku samo jednog dana.Na primjer u Danskoj se ne pamti kada je nestala struja zadnji put,a računi se moraju platit,ali su srazmjerni sa primanjima građana .Dok kod nas lopovluk ,građani… Više »

Lipovo
Gost
Lipovo

Nijeste VI ,,struju uchinjeli socijalnom kategorijom,, vecc odnos Drzzave prema gradjanima. Nema porasta plata, nema porasta penzija, nema privrede, nema up late poreza I doprinosi na ld, Inache se uplaccuju na 200€, formirana su dva stalezza, mala grupica izuzetno bogatih I ogromna veccina siromassnih, uz ogromne privilegije stranachkih pripadnika iz svih partija. A po or samo raste…….

Ivan
Gost
Ivan

Nikwko! Struja je Lux😂

Djuro Prč
Gost
Djuro Prč

Prosjecna plata u Elektroprivredi je 600€ pa ti narode vidi.

Walter
Gost
Walter

Ne mogu shvatiti da u EPCG imaju nenormalno visoke plate a nas ograničavaju na 300 Kwh kako ne bismo osujetili poskupljenje. Kao da struja nije bila i do sada skupa. Smanjite gospodo plate u EPCG. Pokažite solidarnost prema ugroženim kategorijama.
Idemo u Deltu i Gintas da se grijemo.
Svaka čast.

Ne znam
Gost
Ne znam

Donese li Eurostat statisticki prikaz da prosjecna crnogorska porodica moze prezivjet mjesec u prosjeku sa po 2e dnevno?

Veljko
Gost
Veljko

Kazu da struja nije socijalna kategorija nego komercijalna. S obzirom da je struja komercijalna kategorija – onda neka EPCG/CEDIS plaćaju mjesečno zakup vlasnicima imanja za svaku trafostanicu, stub, dalekovod sa koridorom.

Musa
Gost
Musa

A ne ne, tada lincuju ljude i prozivaju ih kako zbog njih ostali nemaju struju. Ne pada im na pamet da regulisu obaveze prema privatnicima na cijoj zemlji je infrastruktura.

JaviSe
Gost
JaviSe

Fale pare za budzet?

Selendra
Gost
Selendra

I opet demagogija na temelju promasene statistike. Ako je prosjecna plata 500+€ i ako 60% domacinstava trosi manje od 300kWh i ako je 2€ dovoljno za prehranit se i ako je gorivo jeftinije no u Luksemburgu, moze struja da poskupi. A strasna vam je dedukcija, nosevi okidjeni!

komentator
Gost
komentator

Uzeli ste los reper – Veliku Britaniju, gdje je pokrivenost gasom izuzetno velika kao i u vecini razvijenih drzava EU. Gas koriste za kuvanje, grijanje i toplu vodu Zbog toga bi za CG trebalo uzeti prosjek 500 kWh po domacinstvu za plavi paket, nerealno je za nas stupanj razvoja da trosimo samo 300 kWh. Statistika EPCG je netacna, uzimaju u… Više »

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Bravo za komentar! To je nepobitna cinjenica.

suvozac
Gost
suvozac

Samo ako EP uvede brojila sa dvosmjernim mjerenjima imate pravo na ovakav stav.Svi bi mi invesrirali u obnovljive izvore energije,pa kad duva vjetar ja EP da dajem srtuju,kad je suncano ja dajem struju,e kad meni treba ja preuzimam i placam,dotad micite mi ovog monopolskog djavola jer njima 5e/kWh je malo

Vlajko
Gost
Vlajko

Suvozace pa to ti je omoguceno novim brojilima ..To mozes da uradis cak i zakonom je definisano ..vec u NK ima jedan potorosac koji to radi par godine tj razmjenjuje energiju sa distribucijom (CEIDS) ..Vrlo lako no moras znati malo vise od pisanja komentara ..

Gaeta
Gost
Gaeta

Da li građani Crne Gore dobro vide kakvi nas stručnjaci predstavljaju i ko su nam ministri. Kakve statistike prave i vrijeđaju intelegenciju građanima ! Veliko je pitanje da li ima onih koji se griju na čvrsto gorivo i da mogu da ukalkulišu potrošnju do 300kWh . A šta reći za statistiku kojom upoređuju potrošnju u V.Britaniji .Pa dobro bi bilo… Više »

podgorica
Gost
podgorica

Grijemo se na drva, samo dnevni boravak, a racun 67e

Prč
Gost
Prč

Oce li me primiti g. Ministarka. Grijem se na drva, kuvam na plin. 3 clana, 5sijalicnih grla, tv, bojler, frizider i vesmasina koja se pali 6 puta mjesecno naravno nedeljom ili poslije 23h. Instalacija proverena i komisije se ne kace pa je racun izreda preko 300kw.neka nas onda nauce eksperti iz energetike i finansija kako ospod 300kw a da normalno… Više »

gost
Gost
gost

Izoluj stan, zatvaraj vrata, ne grij sve sobe po cio dan, bojler nek grije samo poslije 23h, ako si u mogucnosti kupi el. uredjaje A++ ili A+++. Za one koji se griju na klimu, nek instaliraju invertersku umjesto obicne, i temperatura zimi nek je podesena na 21 stepen a ljeti na 27. Ja tako stedim, i samo u januaru znam… Više »

ron.de.jeremy
Gost
ron.de.jeremy

Cijela nacija – izolacija.

Gaeta
Gost
Gaeta

Onda tvoje brojilo nije ispravno.Trebalo bi da se izvrši kontrola istog. Može da ti ne ulaziš u stan i ne koristiš el.uređaje i kao samac prešao bi tu čarobnu brojku 300kwh.

Blaki
Gost
Blaki

Sa čijeg brojila kradeš…

Gost
Gost
Gost

Bravo.

JaviSe
Gost
JaviSe

Subota

Ablek
Gost
Ablek

Eo trcim

JaviSe
Gost
JaviSe

Normalnim korakom molim

Podgorica
Gost
Podgorica

Prvo sto dolazi sa evropom su evropske cijene, pa teek ako se zarade evropske plate. Struja kao i ostala roba iz uvoza, skupa. Samo ne bi trebalo da se placaju gubici na mrezi, ne placamo ni gubitke u samoposlugama koje imaju prodavci. Jedino dje gradjani placaju neorganizivanost i kradju je struja i voda. Na tome treba radit. Nije ministarstvo krivo… Više »

tuga
Gost
tuga

da, niko nije kriv! Bojim se da pacamo i gubitke u samoposlugama kroz cijene, nego nisu odvojena stavka! Ali svakako sve trebamo da placamo jer smo izdrzljivi!

Kuk
Gost
Kuk

Placas kroz cijenu proizvoda nego ti nije prikazan taj gibitak taksativno. Sta cini cijenu proizvoda u marketu su svakako sam proizvod, transport, ambalaza, carina, troskovi za iznamljivanje poslovnog prostora, troskovi radne snage, troskovi amortizacije, troskovi za elektricnu energiju, za vodu, za odvoz smeća, za odrzavanje, za reklamu, takođe i zarada distributera, zarada prodavca, kao i naravno trosak za kaliranje. Trgovina… Više »

tuga
Gost
tuga

Tugo tuzna, a kakvi smo i trebate ovako da pisete, radite, sprdate se sa narodom i sve sto ide uz to….mi i Velika Britanija ahahahhaha, vazda su vam reperi bili adekvatne drzave i standardi, a da ne pricam o kvalitetu vodjenja domacinstva koje se zove Crna Gora! U ovolikoj drzavi samo treba biti dobar domacin, da svim clanovima porodice bude… Više »

marius
Gost
marius

Uvijek me frustrira ovako dugacak tekst, jer se filozofski pokusava objasnit nesto ,sto je daleko od istine, a mora se prihvatit ka realnost koja nam urnise novcanike. Meni je situacija potpuno kristalno jasna, Ljeti mi je racun za struju oko 30 , 40 eura, a zimi u rasponu od 80 do 120. Ako ljeti i mogu placat struju, zimi je… Više »

rrr
Gost
rrr

Ko zadnji izadje iz ove zemlje nek ugasi svjetlo…………..

ron.de.jeremy
Gost
ron.de.jeremy

Je li štedna?

brkoo
Gost
brkoo

Ovo je narod gradio i elektroprivreda je narodna.
Racionalizujte radna mjesta, maknite uhljebe, ukinite nadoknadu za OIE i ukinite gubitke.
Nije problem plaćanja potrošenog.

Lola
Gost
Lola

E jadni li smo ka što smo. A pogledajte analizu šta možemo za prvi paket kod epcg. Sat vremena šporet, dva sata tv, dva sata radijator itd. E dabogda vi tako živeli.

Dejan
Gost
Dejan

Struja?
Meni je struja najniza stavka na racunu!!
Sto cemo sa ovim drugim stavkama, one nas deru!!!
OIE…. TROSKOVI RAZNORAZNI, do skora ste nas krali na ELEKTRIFIKACIJU SELA, a sad na OIE i ostale stavke!!

Jovanka
Gost
Jovanka

Struja i gorivo su luksuz, vode se moze sad za sad svaki dan…Idemo dalje.

anonimus
Gost
anonimus

polako joše

Jovanka
Gost
Jovanka

Polakote sto bi reka Katnic dok radi na sebe, kontemplira o Crvenim Kmerima i okopava luk, a sve to stize ponosito noseci titulu najboljeg pravnika u drzavi i bivseg oficira talentovanog za taktiku koju koristi za kreiranje osnovane sumnje dje je laicko oko ne vidi.

Sto mi on pade na pamet ako znam sad ne makla se…

Bokelj
Gost
Bokelj

i 2,06 e dnevno za hleba pardon hranu.

Rifat
Gost
Rifat

Ja sam prosa prosli mjesec ispod 30kwh bez problema a leden je bio februar. Obucem se dobro zapalim vatru i to je to.

kakodane
Gost
kakodane

Zamisli postoje pismeni i kulturni ljudi za razliku od tebe koji su oduševljenje vatrom prevazišli prije oko 10.000 godina. Njima trebaju mediji koji su digitalni i čitaju se na struju. Treba im muzika za koju se koriste zvučnici. Ne čudi me što ste vi glasači DPS-a na nivou pećinskog čovjeka, to je očigledno čim progovorite.

Bokelj
Gost
Bokelj

Pa kako bi drugacije glasali DPS da nesto znaju. Nisu dalje od Bioca bili.

anonimus
Gost
anonimus

Ne činite vi struju socijalnom kategorijom nego građane nažalost

dzonatan
Gost
dzonatan

Jedino što se britanci na gas griju kraljevi..

Send this to a friend