Ekonomija

Ministarstvo ekonomskog razvoja priprema Crnu Goru za najveću svjetsku izložbu Expo 2020 Dubai

Ministarstvo ekonomskog razvoja imenovano je kao odgovorno nacionalno tijelo za realizaciju učešća Crne Gore na Svjetskoj izložbi Expo 2020 Dubai koja će se održati od 1.oktobra 2021. godine do 31. marta 2022. godine. Tema izložbe je “Connecting Minds, Creating Future” a sadržaj izložbe će biti organizovan u okviru tri podteme: Mogućnost, Mobilnost i Održivost. Paviljon Crne Gore (oko 200m2) nalaziće se u okviru tematskog distrikta „Održivost“  i biće otvoren za posjetioce 12 sati svakoga dana tokom 180 dana trajanja izložbe, od 10 do 22 časova.

Ministar Jakov Milatović predsjedavao je konstitutivnom sjednicom Organizacionog odbora za učešće Crne Gore, čiji je zadatak da koordinira rad na ovom projektu kao i da usmjerava  aktivnosti na pripremi i realizaciji predstavljanja naše zemlje na događaju od velike važnosti za njenu promociju. Vlada Crne Gore je za komesara izložbe izabrala princa Nikolu Petrovića.

“Pred našim timom za organizaciju nastupa u Dubaiju nalazi se težak i odgovoran zadatak da se naša zemlja predstavi na najbolji mogući način. U tom cilju ću u što kraćem roku posjetiti UAE kako bih se uvjerio da pripreme teku prema planiranom roku i na način kakav dolikuje našoj zemlji“, kazao je Milatović.

Kako je dodoa, ključna poruka izložbe u našem paviljonu je upravo značaj očuvanja balansa između prirode i čovjeka, uz nastojanje da maksimalno valorizujemo crnogorski ekonomski i investicioni potencijal čuvajući nacionalno prirodno blago.

Expo ima i značajno nasljeđe u oblasti arhitekture i dizajna. Jedan od najikoničnijih simbola Expa je Ajfelov toranj, koji je izgrađen kao ulazna kapija na Expu 1889. godine. Okuplja brojne svjetski poznate organizacione kompanije koje kroz posebno dizajniranje paviljone, izložbene centre,  tradicionalne i nadograđene štandove vrše  promociju brojnih projekata iz različitih oblasti. Ove godine na sajmu učestvuje preko 192 države svijeta.

Procjenjuje se da će Expo imati preko 25 miliona posjeta. Jedan od pet posjetilaca, dakle, 20 odsto od ukupnog broja, dolazi iz biznis sektora. Među njima, najzastupljeniji će biti predstavnici poslovne zajednice iz Kine, Indije i Ujedinjenog Kraljevstva.

“Cijeneći izuzetno dobre odnose Crne Gore i UAE, naša zemlja je posvećena snažnom i značajnom prisustvu na Sajmu”, navode u oovm resoru.

Send this to a friend