Ekonomija

Ministarstvo: Nije odgođena fiskalizacija, nastavljaju se razgovori sa advokatima

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja saopštilo je da, zajedno sa Upravom prihoda i carina, demantuje današnje navode predsjednika Advokatske komore Crne Gore Zdravka Begovića, jer nije istina da je na sastanku zauzet stav da će se primjena Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga odložiti na period od šest mjeseci, odnosno do 1. januara 2022. godine.

<<<Fiskalizacija advokatskih usluga najvjerovatnije tek od naredne godine<<<

Iz Ministarstva su istakli da su se državni sekretar Janko Odović i vršilac dužnosti direktora Uprave prihoda i carina Aleksandar Damjanović sastali sa Begovićem i predstavnicima advokata, Draženom Medojevićem i Andrejem Raspopovićem, a da je državna sekretarka Mila Kasalica, zbog obaveza u Skupštini Crne Gore, bila opravdano odsutna.

“Tokom sastanka, predstavnici Ministarstva finansija i socijalnog staranja, kao i resorne Uprave, su pružili odgovore na sva pitanja i nepoznanice u vezi sa primjenom tehnoloških rješenja elektronske fiskalizacije, kao i ukazali da je određeni broj njihovih kolega advokata već u potpunosti primijenio novi sistem evidencije prometa – što potvrđuje da je navedeno zakonsko rješenje primjenjivo na advokaturu. Zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga nastavlja da se primjenjuje u skladu sa definisanom zakonskom dinamikom”, navode u Ministarstvu.

Taj resor i Uprava prihoda i carina ponovo naglašavaju da će sve kapacitete staviti na raspolaganje advokaturi u cilju primjene tehnoloških rješenja Zakona.

“Prema evidenciji resorne Uprave, 688 poreskih obveznika koji obavljaju advokatske i ostale pravne poslove imaju ukupne neizmirene obaveze u iznosu od 5,4 miliona eura. Od toga, 127 poreskih obveznika ima poreske obaveze preko 10.000 eura, a najveći iznos pojedinačne neizmirene poreske obaveze, u ovom trenutku iznosi preko 150.000 eura. Osobe koja obavljaju advokatske i ostale pravne poslove predstavljaju veoma važnu kategoriju poreskih obveznika, kod kojih postoji prostor i potreba za povećanjem stepena poreske discipline”, dodaju u Ministarstvu.

Stoga, naglašavaju, Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, sa nadležnom Upravom, nastavlja da sarađuje sa svim djelatnostima u Crnoj Gori, s ciljem pune primjene Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga.

“Današnje saopštenje Advokatske komore dovodi u pitanje njihove dobre namjere, uzimajući u obzir da su vrata ovog Ministarstva otvorena za konstruktivan dijalog u vezi sa primjenom Zakona. Za narednu sedmicu je dogovoren nastavak današnjeg sastanka, a u vezi sa primjenom tehnoloških rješenja Zakona. U ime Vlade Crne Gore, Ministarstvo finansija i socijalnog staranja poziva nosioce vladavine prava u Crnoj Gori da poštuju taj najvažniji demokratski princip, što će se iskazati punom fiskalizacijom od advokatske profesije”, zaključuju u tom Vladinom resoru.

Send this to a friend