Ekonomija

Ministarstvo planira drugu tranšu obveznica

Ilustracija

Nakon emisije prve tranše domaćih obveznica, koja je realizovana krajem aprila mjeseca, Ministarstvo finansija planira da realizuje drugu tranšu, i to 27. i 28. maja tekuće godine.

Podsjećanja radi, Ministarstvo finansija je tokom prve emisije, objavilo poziv za prodaju obveznica u vrijednosti od 190 miliona eura.

“Emitovane su dvije serije obveznica, i to od 140 i 50 miliona eura, koje su na period od pet i sedam godina, dok je kamatna stopa iznosila tri odnosno 3.5 odsto”, podsjećaju u Ministarstvu.

U prvoj emisiji, od petogodišnje emisije je realizovano oko 25 miliona eura, dok je sedmogodišnja emisija otkupljena u punom iznosu.

“Potražnja za sedmogodišnjom emisijom bila je veća nego sama ponuda, pa je na kraju, cijena po kojoj su akcije prodate bila i veća od nominalne, zbog čega je Država prihodovala 150 hiljada eura. Shodno tome, možemo reći da je emisija obveznice od sedam godina završena već u prvoj tranši, tako da ona neće više biti emitovana”, saopštili su iz Ministartsva.

Imajući u vidu navedeno, Ministarstvo finansija planira nastavak realizacije petogodišnje obveznice.

“Biće emitovan preostali iznos u visini od oko 115 miliona eura, na period od pet godina, uz kamatnu stopu od tri odsto”, objašnajvaju u Ministarstvu.

Takođe, kao i u prvoj emisiji, obveznice će biti dostupne svim fizičkim i pravnim, domaćim i stranim licima.

“U vezi sa tim, pozivamo sva zainteresovana lica da uzmu učešća u emisiji obveznica. Akcije se mogu kupiti preko ovlašćenih brokera ili putem kastodi odeljenja kod komercijalnih banaka, a uplate je moguće vršiti kako u zemlji, tako i u inostranstvu”, poručuju u Ministarstvu.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

Bankrot, sistem koji sam jede sebe on se mora jednom urušit kad ga napušte stanovnici

Send this to a friend