Ekonomija

Ministarstvo priprema kredite sa niskom kamatom

Darko Radunović

Ministar finansija Darko Radunović kazao je juče da treći paket mjera podrške još nije gotov, ali da je osmišljen odnos sa komercijalnim bankama koji bi obezbijedio kredite privredi po niskoj kamati, dobroj ročnosti i grejs periodom.

“Želimo da stvorimo pretpostavke da preko komercijalnih banaka krenemo sa dobrim bankarskim prozvodima koji će imati dobru ročnost, dobar grejs period i imati povoljnu kamatnu stopu”, rekao je Radunović, dodajući da će cijeli postupak biti transparentan.

Kako je objasnio, banke čuvaju ogromne depozite i treba pronaći način kako ih usmjeriti sa računa na aktivnosti kojima će se stvoriti pretpostavke za podršku razvojnim projekatima.

On je naveo da će banka morati da izdvoji isti iznos novca za privredu, pod istim uslovima, kao i Vlada.

“Očekujemo da potpišemo sporazum da onoliko koliko mi budemo ostavili kod neke komercijalne banke, da toliko sredstava najmanje mora i ta banka obezbijediti. Ako kod jedne banke ostavimo 20 miliona i ona će obezbijediti 20 miliona. Tražimo istu ročnost koju i mi obezbjeđujemo. Znači, prema privredi bismo izašli sa kreditnom podrškom u iznosu od 40 miliona, sa kamatom koju takođe moramo dogovoriti”, precizirao je Radunović, dodajaći da će prednost za kredite imati djelatnosti koje stvaraju nove vrijednosti.

Ministar je istakao da treći paket, koji je definisan izmjenama budžeta, predviđa i podršku opštinama.

“U petak su završeni razgovori sa svim predsjednicima opština. Tražili smo od njih da poštuju pravila da se ne dijele plate bez poreza i doprinosa, pa ćemo nalaziti rješenja kako da se pomažemo, da stvorimo uslove da im se dozvoli dodatno zaduženje, ali u skladu sa zakonom”, kazao je Radunović.

Uvrštena je i mogućnost zaduženja kod Banke za razvoj Savjeta Evrope u iznosu do 70 miliona eura.

“Sredstva će biti plasirana privredi kroz povoljne aranžmane posredstvom Investiciono-razvojnog fonda i komercijalnih banaka”, objasnio je Radunović, navodeći da je paketom predviđena i mogućnost izdavanja garancije državi do 50 miliona za kreditni aranžman između međunarodnih finansijskih institucija i komercijlanih banaka za potrebe povoljnog finanisranja privrede i razvojnih projekata.

Za subvencije mikro, malim i srednjim preduzećima planirano je deset miliona, dok će za subvencije u okviru budžeta Ministarstva ekonomije biti izdvojeno tri miliona eura i dodanih pet miliona u okviru tekuće budžetske rezerve.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
DPS
Gost
DPS

Potrebna je pomoc i građanima

Nagual
Gost
Nagual

To je prelijepo gospodine.. založiš u banku državnih 20 miliona i oni te tvoje pare davaju trećim licima pod kamatu

Simo Lutovac
Gost
Simo Lutovac

Za koga da mi je znat ..

Duka bazuka
Gost
Duka bazuka

Da nećete , nedaj bože , i gradjanima obezbijedit kakve povoljnije kamate , dako bi im se rate smanjile ???

Zabrinuti
Gost
Zabrinuti

Nema od toga ništa, kad ide preko banaka. Pare će dobiti oni koji ih već imaju.

Send this to a friend