Ekonomija

Ministarstvo saobraćaja: Izjava Košute u najmanju ruku neprimjerena

Luka Bar

Nakon jučerašnje izjave predsjednika kompanije Ocean Montenegro i predsjednika Konfindustrije u Crnoj Gori Erika Košute (Cossutte), koji tvrdi da će o odluci Vlade da uvede drugog koncesionara za pružanje lučke usluge- pilotski servis obavijestiti ne samo italijansku javnost, već sve relevantne međunarodne institucije i poslovne zajednice u EU zemljama, reagovalo je Ministarstvo saobraćaja i pomorstva koje ističe  da je cijeli postpak bio zakonski i transparentan. Ocjnenjuju da je ovakva izjava u najmanju ruku neprimjerena.

<<<Košuta: Koncesija u privatnom, a ne javnom interesu<<<

<<<Netačne informacije o pilotskom servisu<<<

“Kako se već u javnosti, vjerujemo dovoljno, čulo u posljednje vrijeme o tome da ne stoje navodi da je ovakva praksa suprotna evropskoj praksi, te da i u najvećim svjetskim lukama takođe više pravnih lica pruža lučke usluge, to ćemo se u našem odgovoru fokusirati na nacionalno zakonodavstvo, koje smo podrazumijeva se dužni u potpunosti da poštujemo. Međutim, obaveza poštovanja nacionalnog zakonodavstva nije samo obaveza Koncedenta, nego je i obaveza Koncesionara”, napominju u Ministarstvusaobraćaja i pomorstva.

Ističu da stav predstavnika Ocean Montenegra neće komentarisati na način da ulaze u medijsku debatu sa privrednim društvom koje ima svojstvo Koncesionara u Crnoj Gori.

“Vjerujemo da bi se postojeći Koncesionar, da jeste zaista došlo do kršenja predmetnog Ugovora i obaveza koje je Vlada potpisivanjem istog preuzela, umjesto čestih istupa u javnosti na ovu temu, služio pravnim mehanizmima koje ima na raspolaganju”, navode u resoru Osmana Nurkovića.

Ističu da Vlada na ovaj način pokazuje da niko nije privilegovan i da se nikome, pa makar bio i strani investitor, neće omogućiti uživanje ekskluzivnih prava koja nije nikada ni stekao Ugovorom, niti u skladu sa zakonskom procedurom.

“Za kredibilne investitore ovakva poruka, uvjereni smo, neće biti problematična. Takođe, kredibilni investitori i pored konkurencije opstaju na tržištu, jer ih preporučuje kvalitet usluge koju pružaju”, piše u saopštenju Ministarstva saobraćaja.

Vjeruju da će i sama crnogorska javnost primijetiti da je nedavna ovakva izjava odgovornog lica u privrednom društvu koje sa Vladom Crne Gore ima zaključen Ugovor o koncesiji, u najmanju ruku neprimjerena.

“Ustvrditi da je ministar u Vladi jedne zemlje u kojoj privredno društvo nesmetano posluje svih proteklih godina, obmanuo Vladu čiji je član i da je iznio netačne podatke, te da su se na ovaj način stekli uslovi za uvođenje drugih koncesionara, zaista krajnje neuobičajen, neposlovan i nediplomatski postupak predstavnika Koncesionara.  Podrazumijeva se, naravno, da nijedan član Vlade ne bi iznosio netačne podatke ili pokušavao da na taj način, kako se navodi, “obmane” Vladu. Podsjetimo, ministar saobraćaja i pomorstva je takođe član Vlade, što znači da bi “obmanuo” i samoga sebe i snosio eventualnu odgovornost za odluku za koju je glasao, a za koju bi znao u tom slučaju da je donešena na osnovu netačnih podataka”, naglašavaju u tom Vladinom resoru.

Poručuju da od eventualnog pokretanja međunarodne arbitraže Koncedent ne treba strahovati, budući da su uvjereni da je sva argumentacija u odnosu na primjenu ovog Ugovora o koncesiji na strani Koncedenta.

“Štaviše, arbitražni postupak bio bi dobra prilika da se u potpunosti sagledaju i sve okolnosti koje su uslovile zaključivanje Ugovora o koncesiji “Pomorski poslovi” doo Bar sa aktuelnim Koncesionarom, kao i okolnosti koje bi se odnosile na eventualni raskid ovog koncesionog ugovora”, zaključuju u Ministarstvu saobraćaja.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Baranin
Gost
Baranin

3000 eura bankovne garancije , to nije dovoljno ni za berbu borovnica u Gusinju

Lipovo
Gost
Lipovo

Pa nijesu sve kossute Zakonom zassticcene.

doo
Gost
doo

Sto je muka?ova baranka vise ne ispunjuje ocekivanja

Send this to a friend