Ekonomija

Mitropolija: Poreska uprava dezinformiše javnost

Hram Hristovog Vaskrsenja Podgorica

Direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša je iznio čitav niz neprovjerenih i neutvrđenih podataka, saopštili su danas iz Mitropolije crnogorsko-primorske, ističući da su se njihovi predstavnici odazvali pozivu Poreske uprave radi utvrđivanja tačnog stanja u vezi sa poreskim obavezama i da problem nije nastao zbog neodgovornosti MCP i sveštenstva, nego zbog tehničke nemogućnosti Poreske uprave da utvrđuje poreske obaveze za sveštena lica i vjerske službenike.

<<<Mugoša: Poreski dug MCP je višemilionski, ako ga ne izmiri slijedi prinudna naplata<<<

Saopštenje Mitropolije prenosimo u cjelosti.

Mitropolija Crnogorsko-Primorska sa žaljenjem konstatuje da se i Poreska uprava Crne Gore uključila u dezinformisanje javnosti u okviru hajke koja se vodi protiv Crkve. Direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša je iznio čitav niz neprovjerenih i neutvrđenih podataka, koji, imajući u vidu vrijeme i način na koji su saopšteni, ni malo ne doprinose istini i smirivanju opšte situacije u crnogorskom društvu, u kojoj se nalazimo ne krivicom Crkve.

Obavještavamo javnost da su se predstavnici Mitropolije, po blagoslovu Mitropolita g. Amfilohija, 11. februara ove godine odazvali pozivu Poreske uprave radi utvrđivanja tačnog stanja u vezi poreskih obaveza na ime penzijskog, invalidskog i zdravstvenog osiguranja parohijskih sveštenika.

Poreska uprava je raspolagala podatkom da se u tom pogledu duguje 339.000 evra, a na sastanku je utvrđeno da je riječ o netačnoj sumi. Takođe, utvrđeno je i jednoglasno konstatovano da se problem javio ne zbog neodgovornosti Mitropolije i sveštenstva da izvršavaju svoje obaveze, nego zbog tehničke nemogućnosti Poreske uprave da utvrđuje poreske obaveze za sveštena lica i vjerske službenike od 2011. g.

Sveštenička služba je, shodno zakonskim propisima, mimo svake logike svrstana u tzv. samostalne djelatnosti, tako da se zaduženja za sveštena lica ne mogu voditi na Mitropoliju, već se uplate i razduženja vrše na sveštena lica i njihove lične matične brojeve, a Poreska uprava, mimo zakonskih propisa, i dalje za iste zadužuje Mitropoliju.

Konstatovano je i to da su predstavnici Mitropolije još 2016. godine, a što je potvrđeno i na sastanku od 11. februara ove godine, izrazili spremnost da se ovo pitanje konačno riješi u skladu sa zakonskim propisima. Na poslednjem je sastanku dogovoreno i to da se, u slučaju javnih saopštenja, samokritično ukaže na objektivne okolnosti koje se isključivo tiču Poreske uprave koja, mora se priznati, nije radila svoj posao iz razloga tehničke prirode, a za šta krivicu nikako ne može snositi Mitropolija, niti bilo koja druga vjerska zajednica, koje su sve u istom problemu.

S tim u vezi, dogovoreno je da se isprave sve greške i da se u javnost izađe sa tačnim podacima. Posebno ukazujemo na to da Mitropolija, kao ni druge vjerske zajednice, shodno važećem Pravilniku, nisu dužni da podnose IOPPD obrasce za sveštenike i vjerske službenike.

„Višemilionski dug” je izmišljen samo radi hajke protiv Crkve. Žalosno je, ali istinito da Mugoša javnosti nije iznio podatke o procjenama Poreske uprave o dugovanjima za ostale vjerske zajednice, o čemu je na sastanku upravo on govorio, pomenuvši samoinicijativno i ekspilicitno jednu vjersku zajednicu, čije ime mi, iz poštovanja, nećemo pominjati.

Sve to govori da nije u pitanju izbjegavanje poreskih obaveza od strane Crkve nego o sistemskom problemu za koji odgovornost isključivo snosi državna vlast. Bilo bi pošteno da Mugoša pokaže pravosnažna rješenja (koja ne postoje) iz kojih bi se vidjelo da je Crkva izbjegavala svoje obaveze. Pitanje je za Mugošu – zbog čega resor na čijem je čelu, makar od kada je on na njegovom čelu, nije vršio svoje zakonske nadležnosti? I sada bi, zbog toga, plijenio imovinu Mitropolije, navevši u svom saopštenju, između ostalog, ni više ni manje nego zavještano zemljište Manastira Gradišta u Buljarici!?! Baš interesantno! Pitamo se da li nam ovo pobrojavanje imovine otkriva jedan od bitnih razloga zbog kojih je sporni zakon o slobodi vjeroispovijesti donesen?

I ovom prilikom ukazujemo na to da se Mitropolija ne nalazi izvan, a ni iznad pravnog poretka i da je svoje obaveze, nakon donijetih rešenja, uredno izmirivala. Ne postoji nijedno pravosnažno rešenje Poreske uprave koje Mitropolija nije izvršila, ali nije dužna da ispunjava nečije proizvoljne zahtjeve po nepostojećim rešenjima. Dovoljno je samo da navedemo da Mitropolija godinama plaća tzv. ulazni PDV prilikom uvoza vjerskih proizvoda u Crnu Goru, koji joj se uopšte ne vraća.

Direktoru Poreske uprave prvo zahvaljujemo što je u svom obraćanju javnosti jasno kazao da je Mitropolija pred državnim organima registrovana, saopštivši da: „Poreska uprava prati regularnost poslovanja svih vjerskih zajednica registrovanih u Crnoj Gori…” On je ovom izjavom nedvosmisleno demantovao kako predstavnike Vlade Crne Gore tako i najviše državne zvaničnike, koji su neistinu da Mitropolija nije pravosnažno registrovana ne jednom zlonamjerno iznijeli u medijima.

Istovremeno g. Mugoši poručujemo da smo spremni da čitavu stvar oko, po njegovim riječima, „niskog nivoa poštovanja poreskih propisa od strane Mitropolije crnogorsko-primorske”, razjasnimo pred televizijskim kamerama kako bismo dobili priliku da u tansparentnom dijalogu pred građane Crne Gore iznesemo istinu i pokažemo doprinos Mitropolije budžetu Crne Gore putem plaćanja poreza, ali i probleme sa kojima se godinama suočava Poreska uprava za koje danas, mimo svake logike, okrivljuje Crkvu i vjerske zajednice.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Spsektastop
Gost
Spsektastop

Otekli su dobro od posta sektasi

Ajatolah Riki
Gost
Ajatolah Riki

Gasite vatru benzinom Riki!

FENIKS
Gost
FENIKS

PLATI POREZ!

4 C
Gost
4 C

Imate oko 2500 sveštenika, monaha i monahinja od kojih bar 80 % nije iz Crne Gore. Koliko njih je prijavljeno shodno zakonu o strancima i zakonu o radu i koliko njih ima dozvolu za rad i boravak ? Kako su ušli u državu i da li legalno borave i rade u njoj ? Na koji način i kako ih plaćate… Više »

KNJAZ DANILO
Gost
KNJAZ DANILO

hahaha kakva demagogija.. ni jednom ne pomenuse kuce, hotele, prodavnice, stanove, zgrade silne koje anfilohije pravi.. sve mu milo i vlast ne valjaju a ovu zgradu pored stadiona veca od i od stadiona je radjena partnerski sa milovim kumom ivanovicem tj volvoksom!! u herceg novi se pravi zgrada i hotel sa cedom popovicem optuzenim za niz manipulacija itd itd..

ja i još neko
Gost
ja i još neko

Tek Vama ništavne vjerujem.
Poslednji trzaji crkve koja misli da je iznad države!

nick
Gost
nick

Koliko imate vi u SPC popova koji su na platu? 33? Placate doprinose za 33 zaposljena u SPC u CG?

Pravnik
Gost
Pravnik

Objavite popovi ukupan broj stanova koji ste podijelili popovima, monahinja i drugim licoma. Objavite koliko zaragjujete od hotela, konaka i motela. Objavite kolko imate firmi sa kojima okrećete novce i gradjevinske operative. Kad je mogla Vlada i vi ce te morati. A poreska Uprava pravo u inspekciju. Dosta je bilo pljačke ovoga naroda koju na litijama pripisujete drugoma, a vi… Više »

Amfi
Gost
Amfi

Kakva bre hajka ??? Pa čovjek Kate na hotel i stsnove kakvi svestenici !

VLADO KONJ
Gost
VLADO KONJ

NEK JE VJECNA CRNA GORA !!!

Trece Oko
Gost
Trece Oko

Plaćajući porez investirate u Crnu Goru !!!

Poookoša
Gost
Poookoša

Pa vidjelo se da manipuliše,… jer je mucao, stenjao, čitao napisano ispred,… Pa neka odgovara za neistinite informacije, klevete,…

ProMontenegro
Gost
ProMontenegro

Nema problema, mi imamo papire koliko dugujete, za razliku od vas koji nemate papire za sta tvrdite da je vase (a ukradeno) .. tako ne sumnjam da ce PU da iznese sve papire! 🙂
Sretno vi bilo SPC 🙂 🙂

CCCCCC
Gost
CCCCCC

Kriminalci!!!!

Mrgud
Gost
Mrgud

Vlada Crne Gore je objavila spisak stanova koje je dodijelila funkcionerima. Sad bi gradjani trebali znati po spisku stanove koje je dodijelila mitropolija popovima, monahinjama plus što se radi u konacima , koji služe za odmor i pripreme ovijem litijašima domaćim i izvanjcima. Plus stanovi u izgradnji pa porezi i prirezi.
Crkva je stvarno država u državi. Ovo je nedopštivo.

Miki
Gost
Miki

Ja lično znam da ovi iz poreske znaju dobro da računaju.

Mitrofan
Gost
Mitrofan

Ozbiljna institucija… Aksios

SamoJA
Gost
SamoJA

Sto bi ste da ne placate porez e ne moze nego kao i ja sto ga platim tako svako drugi ….a ne kao pop sto je bacao novac u vis i vikao boze uzmi sto je tvoje a sto padne to je moje

nick
Gost
nick

ajde recite koliko dugujete na ime poreza na imovinu i koliko za vodu

Cinik🇮🇱
Gost
Cinik🇮🇱

Nekako se dug za promet nekretninama, izdavanje zemljišta, prihodima od hotela izgubi u prevodu?

Цар🇷🇺Романов
Gost
Цар🇷🇺Романов

“Obavještavamo javnost da su se predstavnici Mitropolije, po blagoslovu Mitropolita g. Amfilohija, 11. februara ove godine odazvali pozivu Poreske uprave radi utvrđivanja tačnog stanja u vezi poreskih obaveza na ime penzijskog, invalidskog i zdravstvenog osiguranja parohijskih sveštenika.”

Значи позове их нека институција, а они у колико не добију “благослов” Ристов немају намјеру да испоштују закон, ваља што су нам то разјаснили.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Је ли могуће да ти ово није јасно?!

Techno Pop
Gost
Techno Pop

Ima li u MCP d.o.o. slobodnih radnih mjesta?

NEPISMENI
Gost
NEPISMENI

ima po ugovoru radno mjesto litijaš

Posmatrač
Gost
Posmatrač

Platićete ko i svi mi

Baka
Gost
Baka

Ko prva familija sto je i sto ce

Urah
Gost
Urah

Nije bas tako. MCP se namjerno ne registruje kao pravno lice da bi izbjegli placanje poreza, usitnjavanjem poreskih obaveza na pojedinacne svestenike sto je ne samo nasoj poreskoj upravi tesko za ispratiti, nego svakoj. Nece da placaju ni porez drzavi, a oce njome da upravljaju. Sada je bar potpuno jasno zasto se ne registruju i da je samo prazna demagogija… Više »

VLADO KONJ
Gost
VLADO KONJ

A de der kad toliko znas , mozes li mi malo pojasniti aferu ” LIMENKA “

Jarac
Gost
Jarac

Misliš na limenku na planini Rumiji?
I ja se pitam. Kažu da i tamo ima ležaj da se namjernik odmori pogotovo u paru.

Lakovjerni
Gost
Lakovjerni

Sve ok, sve vas vjerujemo, nego, litate li sjutra?

Balsa
Gost
Balsa

Bice tacno 312.472 vjernika

Neka, neka
Gost
Neka, neka

Neka litaju, neka litaju, umlriće se od litanja.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Не брини обезбједићемо ти објед, лаковјерни друже.

LSCG
Gost
LSCG

Litaju..

Aproksimativno
Gost
Aproksimativno

Bolje da se ne blamirate vise nego se registrujte i potpisite temeljni ugovor! Podnesite zahtev za provjeru ustavnosti pa sve do Strazbura! Drugog vam puta nema!

Piksi
Gost
Piksi

MCP ne prica istinu narodu!

Kotozna
Gost
Kotozna

Prica. Ti lupas

mrkela
Gost
mrkela

Popovi na crno ili plaćaju Srbiji .

Libero7
Gost
Libero7

Evo se vi i carevic jednako ponasate uzorpirate imovinu i ne priznajete da ste uzorpirali.evo carevic blokira kruzni tok u budvu ne priznaje da je uzorpirao nego on je oplemenio tu zemlju

Bijelo Polje
Gost
Bijelo Polje

Ljudiiii!! Zasto Mitropolija krije imovinu?!

Baba vanga
Gost
Baba vanga

Svice poraz vragu

eu kolonija
Gost
eu kolonija

kažu da sud u strazburu se mora proširivati. hoće jedan departman da naprave samo za crnu goru

VLADO KONJ
Gost
VLADO KONJ

LJUDI ZASTO NAS OBMANJUJU IZ PORESKE UPRAVE …. ZASTOOOOOOOOOOOOOO ?!!

Piksi
Gost
Piksi

Ne placi duso no placajte porez

RS3
Gost
RS3

Pravo si ime odabrao.

Cedomir0
Gost
Cedomir0

Kmeee, kmeee

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

zasto ne objavite sto sve posjeduje srpska crkva u crnoj gori koliko ima popova koliko je stranaca koliko je prijavljenih i koliko poreza ste platili …..zapamtite da ste vi gradjani ove drzave i imate ista prava i obaveze kao svi gradjani cg ….

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Па ни из НВО ЦПЦ нису дали тачан податак о броју “свештеника” већ мираш рече20-25.

Send this to a friend