Ekonomija

Mitrović: Mora se staviti tačka na nekontrolisanu eksploataciju šljunka iz korita Morače

Mora se staviti tačka na nekontrolisanu, divlju i neodgovornu eksploataciju šljunka iz korita Morače. Ovo je ozbiljan problem koji može ugroziti snabdijevanje crnogorskog Primorja vodom za piće, a izdašnost izvorišta i kvalitet vode ne smijemo dovoditi u pitanje, saopštio je  ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović.

On je danas zajedno sa mještanima Grbavaca obišao vodoizvorište Bolje sestre, kao i problematične lokacije u neposrednoj blizini brda Miranglavica, gdje se godinama unazad vrši nelegalna
eksploatacija pijeska i​ šljunka.

I predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić obišao je lokalitet Miranglavice i izvorišta Bolje sestre i tom prilikom razmijenio mišljenje sa ministrom Mitrovićem o značaju Morače i pomenutog vodoizvorišta.

Kako je naglasio Mitrović, vodoizvorište Bolje sestre spada u 150 najznačajnijih tačaka karsta u svijetu.

“Neophodno je, bez odlaganja, zaštititi Moraču i Bolje sestre, jer je minimalna izdašnost vodoizvorišta smanjena nekoliko puta u odnosu na minimume koji su biljezeni u periodu 2010-2019”, izjavio je Mitrović.

Ministar je posjetio i crpnu stanicu Regionalnog vodovoda za Bolje sestre i  razgovarao i sa direktorom Regionalnog vodovoda Goranom Jevrićem.

Sa ministrom i građanima, vodoizvorište su obišli i državni sekretar za ekologiju Danilo Mrdak, predstavnici Ministarstva poljoprivrede,​ Uprave za vode i Hidrometeorološkog zavoda.

Send this to a friend