Ekonomija

Mitrović sa Damjanovićem: Svako novo povećanje poreskih opterećanja, dodatno bi ugrozilo efekte poslovanja najvećeg broja preduzeća

Foto: UPCG

Predsjednik Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) Predrag Mitrović održao je sastanak sa ministrom finansija Aleksandrom Damjanovićem. Osvrnuvši se na složenu globalnu ekonomsku krizu, koja, kako je saopšteno iz UPCG, neminovno utiče i na crnogorsku ekonomiju, sastanak je bio prilika da se razgovara o mogućim rješenjima za probleme sa kojima se privrednici suočavaju.

“Trenutno stanje biznis ambijenta u Crnoj Gori ne ide u prilog otvaranju novih radnih mjesta i ukupnoj održivosti preduzeća – posebno malih i srednjih. Veliki broj fiskalnih i parafiskalnih nameta, njihova nepredvidivost, te (ne)opravdanost postojanja pojednih od njih, kao i iznosi u kojima su utvrđeni, jedan je od osnovnih problema kojima je UPCG posvećena godinama unazad. Neophodno je konačno pristupiti ozbiljnoj analizi praktično svakog parafiskaliteta pojedinačno. Svako novo povećanje postojećih poreskih opterećanja i uvođenja novih nameta za poslodavce, posebno u vremenu krize, dodatno bi ugrozilo efekte poslovanja najvećeg broja preduzeća”, ističe se u saopštenju.

Sagovornici su saglasni da nelegalno i neregistrovano obavljanje privredne aktivnosti, i dalje predstavlja jedan od značajnijih problema razvoja realnog sektora, zbog nelojalne konkurencije i prelivanja fiskalnog opterećenja na formalni sektor.

“Neplaćanje poreskih obaveza, nesmetan rad i „nevidljivost“ za inspekcijske organe subjekata koji posluju neregistrovani, šalje sliku prećutne saglasnosti državnih organa na takvo poslovanje i budi veliko i opravdano nezadovoljstvo urednih poreskih obaveznika, što se mora što hitnije mijenjati. U tom smislu zaključak je da se moraju intenzivirati aktivnosti svih nadležnih organa u cilju preduzimanja normativnih, procesnih i konkretnih aktivnosti svih nadležnih organa na svođenje sive ekonomije na najmanju moguću mjeru”, knavode iz UPCG.

Sve navedeno, kako su kazali, utiče na konkurentnost crnogorske privrede, kako na unutrašnjem tržištu, a naročito “ne doprinosi tome da naša privreda spremno dočeka realizaciju procesa međunarodnih integracija kojima težimo”.

“Na sastanku je razgovarano i o modalitetima i intenziviranju saradnje, te je akcenat stavljen na zajedničkom djelovanju, koje mora ići u pravcu unapređenja poslovnog ambijenta i smanjenja biznis barijera. Obostrano je zaključeno da je potreban otvoren, širok i konstruktivni dijalog, koji će ići u korist održivosti preduzeća i očuvanja radnih mjesta”, saopšteno je iz UPCG.

Sastanku održanom u prostorijama UPCG prisustvovali su i potpredsjednici UPCG Slobodan Mikavica i Slaviša Šćekić i generalna sekretarka Suzana Radulović.

Send this to a friend