Ekonomija

MMF: Potrošači da snose teret viših cijena struje kako bi štedjeli energiju

Ilustracija
Ilustracija

Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je evropske vlade da ne intervenišu širokom finansijskom podrškom zbog energetske krize u regionu i da umjesto toga treba da dopuste da potrošači snose teret viših cijena kako bi se podstakli da štede energiju.

MMF smatra da države treba da zaštite najugroženija domaćinstva ciljanom podrškom, ali napominje da će postojeće politike, koje imaju za cilj da zaštite sve potrošače od rastućih cijena, ugroziti evropske ekonomije, pri čemu su mnoge već na ivici recesije, i obeshrabriti energetsku tranziciju, piše CNBC.

„Vlade ne mogu da spriječe gubitak realnog nacionalnog dohotka koji proizilazi od udara tržišnih poremećaja. One bi trebalo da dozvole da povećanje cijena goriva potpuno pređe na krajnje korisnike, kako bi podstakle uštedu energije i prelazak sa fosilnih goriva“, navodi se u blogu evropskog ogranka MMF-a, prenosi Tanjug.

Do sada su evropski kreatori politike uvodili sveobuhvatne kontrole cijena, subvencije i smanjenje poreza, kako bi ublažili udar rastućih cijena energije koje su uzletjele širom kontinenta usljed rusko-ukrajinskog rata.

MMF upozorava da je takva sveobuhvatna podrška kratkovida, da to neke vlade košta procijenjenih 1,5 odsto bruto domaćeg proizvoda ove godine, pri čemu ta mjera doprinosi daljem bujanju potražnje, a samim tim i naduvavanju cijena.

„Potiskivanje prelaska na maloprodajne cijene jednostavno odlaže potrebno prilagođavanje energetskom šoku putem smanjenja podsticaja za domaćinstva i preduzeća, koje bi podstaklo štednju energiju i povećalo efikasnost. Ta politika održava globalnu potražnju za energijom i više cijene nego što bi inače bile“, navodi se u izvještaju.

Umjesto toga, MMF predlaže da kreatori politike odlučno pređu sa široko zasnovanih mjera olakšica na ciljane politike pomoći, podržavajući prije svega siromašnija domaćinstva koja su najranjivija na rast cijena i koja su najmanje u stanju da se nose sa njima.

Potpuno kompenzovanje rasta troškova života za 20 odsto domaćinstava s najnižim prihodima koštalo bi vlade relativnog smanjenja BDP-a za 0,4 odsto u prosjeku za cijelu ovu godinu.

“Kada bi to učinile za 40 odsto domaćinstava s najnižim prihodima, koštalo bi ih 0,9 odsto BDP-a”, dodaje se u analizi MMF-a.

Dalje se ocjenjuje da je “prikladno” da vlade podrže neka, inače poslovno održiva preduzeća, tokom kratkotrajnog skoka cijena, na primjer, ako se Evropa suoči sa potpunim prekidom dotoka gasa iz Rusije.

Međutim, dodaje se da je, budući da se očekuje da će cijene ostati povišene nekoliko godina, dugotrajna ukupna podrška preduzećima „generalno nezdrava“.

Komentari MMF-a dolaze u trenutku kada evropske zemlje traže načine da smanje potrošnju energije i oslanjanje na rusku naftu i gas.

S druge strane, energetski giganti nastavljaju da ubiraju visoke profite od rasta cijena, pri čemu je British Petroleum obavijestio u utorak o najvećoj kvartalnoj dobiti u posljednjih 14 godina.

20

avatar
1000
17
3
0
 
14
delbojOkle6Cd cgGrađanin CG60 BLD D
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cd cg
Gost
Cd cg

MMF je veliko zlo i treba ga ukinuti.

Građanin CG
Gost
Građanin CG

Užas, predložiće ovi stručnjaci što skidaju kajmak državama širom svijeta i taksu na čist vazduh za ekološke države.
Sad je valjda jasno svima zašto Teslu nijesu željeli…

60 BLD D
Gost
60 BLD D

0cekivano

Licno
Gost
Licno

To je MMF vidio od Crne Gore, mi vec placamo gubitke u mrezi.

delboj
Gost
delboj

Samo žeži. Kad mozemo ulje placati 2,50 eura, mozemo i struju 250. Evropa sad!

Okle6
Gost
Okle6

Evropa sad 😂😂😂, a sto je ovo. Kolko rece da imas godina?

delboj
Gost
delboj

Sto ti je tu netacno Porfi

Fractal
Gost
Fractal

Ali Crna Gora izvozi struju.. mi nemamo potrebu za uvozom, tako da ove njihove preporuke ne vaze za nas

Okle6
Gost
Okle6

Vaze baka jer cijena kw/h raste kao i banane pa ces je vise placat, kapiramo li sto?

10 H plata D
Gost
10 H plata D

Iznenadio si nas.

10% kamata D
Gost
10% kamata D

Strašno isuviše.

10 filijala cgD
Gost
10 filijala cgD

Strašno.

Miko
Gost
Miko

Naravno da građani treba da plaćaju,a vi veliki će te da pravite krize tamo dje je nema,zamislite u svijetu nafte I gasa koliko oćeš a mi imamo gasnu krizu,cijene unebesa.

2 MIL Klijenata
Gost
2 MIL Klijenata

Kakav izgovor.

Techno Pop
Gost
Techno Pop

Vlada li MMF Crnom Gorom i ko su zapravo oni?

Nevenka
Gost
Nevenka

Kako ste pažljivi.Hvala, ali već smo podstaknuti, jer jedva plaćamo i po ovim cijenama sa mizernim platama i penzijama. Samo tovarite na sirotinju da plaća vaš luksuz.

Jelena
Gost
Jelena

Sprdate li se to vi da nama…?

BokanJ
Gost
BokanJ

U pravu su u CG mora da poskupi struja barem20% do 30%.Sve ostalo je demagogija I presipanje iz supljega u prazno.

Lepi
Gost
Lepi

Fašizam.

BlagiNk
Gost
BlagiNk

E pa moj MMF-u zaboravite pridruzivanje

Send this to a friend