Ekonomija

Monenegro Biznis Alijansa: Primjena novog modela fiskalizacije podrazumijeva znatne troškove za sve kompanije

Montenegro Biznis Alijansa je od samog početka ukazivala na moguće probleme implementacije Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga. Podsjećaju da su s članovima MBA, pripremili Prijedlog Alternativnog rješenja na Nacrt zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga. MBA i dalje ostaje uvjerena da bi bilo mnogo praktičnije i povoljnije za sve da je usvojeno alternativno rješenje koje su predlagali, saopšteno je danas iz te organizacije.

“No, što je tu je, sada treba povesti računa o tome da primjenu ovog zakona učinimo realnijom i prihvatljivijom za biznis. Primjena novog modela fiskalizacije podrazumijeva znatne troškove za sve kompanije. Većina poreskih obveznika će morati da investira u nove ili unapređenje postojećih uređaja, uvođenje interneta na svakom prodajnom mjestu i sve drugo što prati predložene promjene ovog tipa”, dodaju u saopštenju.

Da li je pravo vrijeme početi sa novim modelom fiskalizacije, pitaju, kada se ne samo crnogorska već i svjetska ekonomija skoro godinu dana bori sa COVIDOM 19, a samim tim trpi ogromne posljedice, gdje nažalost većina privrednika jedva uspijeva da pokrije sve postojeće obaveze.

“Svaki dodatni trošak u ovom periodu, a uvođenje fiskalizacije jeste trošak za sve privrednike, predstavljalo bi dodatni problem posebno za mikro, mala i srednja preduzeća. Posebno sada, kada treba da razmišlljamo kako da održimo našu privredu i kako da sačuvamo naša preduzeća, uvode im se novi nameti i problemi. Da li to želimo da uradimo privredi? Imajući u vidu da imamo najveći broj mikro, malih i srednjih preduzeća, svaka promjena predstavlja novi izazov za poslovanje zato i te kako moramo biti oprezni. Jer mi rezervni privatni sektor nemamo i zato učinimo da postojećem omogućimo najbolje uslove za razvoj i napredak”, zaključuju u saopštenju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zora
Gost
Zora

Sad kada je kriza po mene bedmisleno koliko je malih
preduzetnika sto jedva kraj sa krajem sastavljaju jos da se opterete sa ovim troskovima padaju na teret drzave.

Brano
Gost
Brano

Sad govorite o tome kad se bliži vrijeme da se počne sa primjenom? Može li makar jedna stvar da se primijeni kod nas, koja sprječava krađu države, a da ne naiđe na otpor. Ljudi, krajnje je vrijeme da se uvede red, makar da se počne od bilo čega.

Send this to a friend