Ekonomija

Montecargo: Netačni navodi o rapodjeli sredstava za stambene potrebe zaposlenih

Ilustracija

Zbog neistinitih navoda koji su plasirani u medijima, kompanija Montecargo danas je saopštila da je na sjednici Odbora direktora razmatran izvještaj Komisije o raspodjeli sredstava za stambene potrebe i da je ocijenjeno da je komisija postupala u skladu sa Pravilnikom. Ističu da prikupljena sredstva nisu utrošena za rješavanje stambenih potreba izvršnog direktora i pojedinih članova Odbora direktora, da izvršni direktor nije uticao na rad komisije, te da su netačne tvrdnje o stranačkoj obojenosti tog postupka.

Saopštenje prenosimo u cjelosti.

Na sjednici Odbora direktora AD Montecargo, koja je održana 26. avgusta 2019. godine, između ostalog, razmatran je izvještaj Komisije o raspodjeli sredstava za stambene potrebe u iznosu od 200 hiljada eura.

Svi prisutni članovi Odbora su se saglasili da je komisija uspješno realizovala povjereni zadatak, u skladu sa odredbama važećeg Pravilnika o rješavanju stambenih potreba zaposlenih, a da su pristigli prigovori zaposlenih na rad Komisije odbačeni u cjelosti.

Naime, prigovori su se u večini slučajeva odnosili na pritužbe zaposlenih zbog visine dodijeljenih iznosa sredstava, a ni u jednom slučaju nije navedena povreda Pravilnika u radu Komisije, što bi činilo osnov za prihvatanje prigovora.

Imajući u vidu osjetljivosti teme, Odbor direktora će se konačno izjasniti po ovom pitanju na septembarskoj sjednici kada zasijedanje bude u kompletnom sastavu, jer je na navedenoj sjednici opravdano bio odsutan jedan član odbora koji se trenutno nalazi van Crne Gore.

Zbog učestalih neistinitih i neargumentovanih navoda u medijima po ovom pitanju, koje plasira Milo Adžić, predsjednik jednog od dva reprezentativna sindikata, Služba za odnose sa javnošću AD Montecargo je u obavezi da upozna širu javnost sa sljedećim činjenicama:

1. Upravo je Milo Adžić bio najveći zagovornik da se postojeća raspodjela sredstava izvrši po važećem Pravilniku o rješavanju stambenih potreba zaposlenih;

2. Prilikom formiranja Komisije prihvaćen je u cjelosti prijedlog Mila Adžića o imenovanju predsjednika Komisije, kao i člana Komisije iz članstva sindikata;

3. Prilikom formiranja komisije na sjednici Odbora direktora iz februara 2019.godine, Milo Adžić je odbio ponuđeno mjesto člana komisije uz jasno obrazloženje da ovaj put želi da kritikuje rad Komisije, a ne da učestvuje u njenom radu;

4. Činjenica je da je upravo Milo Adžić u tom periodu obmanuo javnost, dajući neistinitu izjavu jednom dnevnom listu u Crnoj Gori, da će se u tom trenutku prikupljena sredstva na stambenom fondu utrošiti za rješavanje stambenih potreba izvršnog direktora i pojedinih članova Odbora direktora, što je demantovano samim postupkom raspodjele sredstava za zaposlene.

5. Činjenica je da Milo Adžić na sjednici Odbora direktora od 26. avgusta tekuće godine u široj elaboraciji o ovom pitanju, nije ponudio ni jedan valjan dokaz o povredi Pravilnika, odnosno radu Komisije za rješavanje stambenih potreba zaposlenih;

6. Takođe, činjenica je da je Milo Adžić neistinito informisao javnost o navodnom uticaju izvršnog direktora na rad komisije, što je zapisnički konstatovano i demantovano na zajedničkom sastanku od 7. avgusta tekuće godine kada su svi članovi komisije zajednički istakli da su imali potreban stepen autonomije u svom radu, navodeći da izvršni direktor nije vršio nikakav uticaj na rad komisije, osim što je sa potpunim pravom sugerisao da članovi komisije obavezno izađu na teren, odnosno da se na licu mjesta uvjere u kakvim uslovima trenutno žive zaposleni koji su aplicirali za dodjelu stambenih sredstava.

7. U praksi se pokazalo sasvim suprotno, tako da su Milo Adžić i nekolicina njegovoh istomišljenika iz redova zaposlenih pokušali da po njihovim riječima u formi „spontanog okupljanja“ izvrše direktan pritisak na rad komisije u fazi donošenja njihovih odluka po podnesenim prigovorima.

8. Pored toga, apsolutno je neistinita i neargumentovana tvrdnja Mila Adžića koju je takođe plasirao u javnost putem medija o navodnoj stranačkoj obojenosti ovog postupka, jer je vidljivo da stranačka pripadnost zaposlenih nije bila od nikakvog uticaja prilikom raspodjele sredstava.

Send this to a friend