Ekonomija

Montenegroberza: Indeksi i promet porasli

Montenegroberza

Indeksi i promet na Montenegroberzi porasli su u sedmici koju su obilježile vijesti u vezi Elektroprivrede (EPCG), iako se akcijama te kompanije nije trgovalo.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija na Montenegroberzi, MNSE10, ojačao je jedan odsto na 867,83 poena, a MONEX 0,7 odsto na 11.138,46 boda.

Promet, koji je realizovan kroz 123 transakcije, iznosio je 268,4 hiljada eura i bio je četiri puta veći od prošlosedmičnog.

Akcijama EPCG se nije trgovalo i one su ostale na cijeni od 3,21 eura.

Sedmicu je obilježila vijest da je Viši sud, na zahtjev Specijalnog tužilaštva, blokirao akcije A2A u EPCG zbog postupka koji se vodi protiv menadžmenta te kompanije.

Menadžment A2A je, naime, ponudio Vladi da otkupi njihovih 41,7 odsto akcija za 250 miliona eura, uz otplatu na sedam godina. To je sastavni dio ugovora o menadžmentu između Vlade i A2A, koji je istekao u junu.

Početkom juna, odmah pošto je A2A dala tu ponudu, četvorica italijanskih direktora u A2A podnijeli su ostavke. Riječ je o izvršnom direktoru Toninu Magliu, finansijskom direktoru Giancarlu Sancu, rukovodiocu proizvodnja Fulviu Ivu Gvidu i pomoćniku direktora za upravljanje energijom Robertu Poci.

Potpredsjednik Vlade, Milutin Simović, kazao je da se tom odlukom ne dovodi u pitanje realizacija put opcije.

Odbor direktora EPCG je na redovnoj sjednici ove sedmice prihvatio ostavke Maglia i još tri izvršna rukovodioca u EPCG i za izvršnog direktora EPCG imenovao Igora Noveljića, koji će stupiti na dužnost 3.avgusta.

Porasle su akcije Ulcinjske rivijere 16,4 odsto na 8,5 eura, Solane “Bajo Sekulić” deset odsto na 1,54, Rudnika uglja dva odsto na 4,59 i Jugopetrola 1,3 odsto na 11,5 eura.

Poskupile su i dionice Zetatransa 4,5 odsto na 57,47 centi, Luke Bar 3,4 odsto na 30, Željezničke infrastrukture 3,2 odsto na 1,6 i Crnogorskog elektroprenosnog sistema 1,3 odsto na 66,99 centi.

Pale su akcije Plantaža 3,2 odsto na 15 centi.

Rektor na Univerzitetu Donja Gorica, Veselin Vukotić, izabran je ove sedmice za predsjednika Odbora direktora te kompanije. Za zamjenika predsjednika izabran je direktor Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO), Dušan Perović.

Odbor direktora Plantaža, osim Vukotića i Perovića, čine redovni profesor na Ekonomskom fakultetu u Podgorici, Božo Mihailović, dugogodišnji izvršni direktor Plantaža u penziji, Đorđije Rajković, direktor marketinga Plantaža u penziji, Anica Hajduković, izvršni direktor Marina Bar, Radovan Orlandić i izvršni direktor za komercijalne poslove Societe Generale banke Montenegro, Radule Raonić.

Cijene akcija nijesu mijenjali Crnogorski Telekom, Hotelska grupa Budvanska rivijera i Štamparija “Obod” koje su ostale na dva eura, šest i 1,1 eura.

Dionica Port of Adria je oslabila neznatno na 13 centi.

Fond Trend je ojačao blago na 8,71 cent.

Sedmicu je obilježila i vijest da je primjenom Zakona o reprogramu poreskog duga obezbijeđeno više od deset miliona EUR prihoda u budžetu.

„Naplata budžetskih prihoda ide odličnom dinamikom, prihodi su za više miliona EUR veći, kako od planiranih za ovu, tako i od ostvarenih prošle godine, što je rezultat predanog rada nadležnih službi na terenu, ali i novih zakonskih rješenja“, ocijenjeno je na sastanku premijera Duška Markovića sa predstavnicima Poreske, Uprave carina i Uprave za inspekcijske poslove.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dejo
Gost
Dejo

Prof. Božo Mihajlović je promašio kretanje akcija kada je prognozirao njihovu sudbinu prije par godina. Kao npr situciju sa akcijama Trend fonda.

Send this to a friend