Ekonomija

Monteput jeftiniji od CRBC-a, napajaće auto-put strujom

Radovi na auto-putu

Vlada je, nakon razgovora sa predstavnicima kineske kompanije CRBC, koja je glavni izvođač radova na prioritetnoj dionici auto-puta Bar-Boljare, ipak odlučila da se napajanje električnom energijom dionice od Smokovca do Mateševa realizuje preko preduzeća Monteput, saopštio je Pobjedi izvršni direktor ove kompanije Jonuz Mujević. Za tu namjenu Monteput će se zadužiti 31,6 miliona eura, na što je saglasnost dala Vlada. Mujevićje naveo da su u toku pregovori sa potencijalnim kreditorima o uslovima kreditiranja.

“Napajanje auto-puta električnom energijom spada u naknadne radove i oni nijesu ugovoreni sa kineskom kompanijom CRBC. Vođeni su pregovori da i ove radove izvodi CRBC kao naknadne, međutim zbog racionalizacije izgradnje ovog dijela projekta, Vlada je odlučila da se ova investicija realizuje preko Monteputa, imajući u vidu prije svega odredbe Zakona o energetic”,i kazao je Mujević.

Objasnio je da su Crnogorski elektroprenosni sistem i Crnogorski elektrodistributivni sistem u obavezi da u skladu sa Zakonom o energetici, a imajući u vidu da je infrastruktura od značaja za razvoj države, izdaju saglasnost i otkupe infrastrukturu nakon izgradnje, a u skladu sa ugovorenim uslovima otkupa. On je dodao da je priprema ugovora u toku.

Mujević je naveo da je finansijskim planom Monteputa, na koji je prošle sedmice Vlada dala saglasnost, planirano kreditno zaduženje od 31,6 miliona eura. Ta sredstva će biti upotrijebljena za napajanje auto-puta električnom energijom.

“Nije planirano zaduženje u većem iznosu od 31,6 miliona eura. U toku su pregovori sa potencijalnim kreditorima o uslovima kreditiranja. U ovom momentu nemamo ugovoren kreditni aranžman. Kreditor će biti izabran nakon definisanja uslova kreditiranja, pri čemu se vodi računa o izboru najpovoljnijeg kreditora, u smislu pojeftinjenja konačne investicije”, rekao je Mujević.

Ministarstvo saobraćaja uputilo je krajem prošle godine zahtjev Ministarstvu održivog razvoja za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju priključnih dalekovoda i trafostanica za prioritetnu dionicu auto-puta.

Prema riječima Mujevića, u ovoj godini se očekuje i završetak projekta geotehničkog istraživanja i idejni projekat dionice auto-puta Andirijevica-Berane-Boljare.

On je saopštio i da je u toku izrada idejnog projekta trase brze saobraćajnice duž Crnogorskog primorja, u sklopu kojeg se razmatra i pitanje saobraćajnog prelaza preko Bokokotorskog zaliva. Prema njegovim riječima, postoje tri varijantna rješenja.

“Jedno od rješenja je tunelsko, a dva su rješenja data sa mostovskim prelazima, za sva ta rješenja će biti urađena i troškovna analiza”, izjavio je Mujević.

On je dodao da će se nakon usvajanja ovog projekta pristupiti izradi saobraćajnih rješenja preko Bokokotorskog zaliva, koje podrazumijevaju izradu studije uticaja na životnu sredinu za izgradnju tog prelaza.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
sto da kazem
Gost
sto da kazem

koji MONTEPUT, treba da podigne kredit da bi angazovao izvodjaca radova a on uzeo proviziju i nista drugo

1040 MLN eura
Gost
1040 MLN eura

Most preko boje je najbolje rešenje kakav tunel ispod mora da se podavimo.

Otac Duško
Gost
Otac Duško

Sta se još zaboravilo na ovom projektu.Mozda koji most,tunel,vijadukt,asvalt?Kakav je ovo projekat neozbiljnih i tupavih stranackih kreatura,jedino svoj dzep nijesu zaboravili u ovoj raboti.Pih

Prč
Gost
Prč

Zaduzite se u atlas banku

Jovo
Gost
Jovo

31,6 mil jeli to iznos za struju na kompetnom auto putu ili samo za ovu dionicu. Mislim da je pametniji tunel od mosta na Verige.

Ziranti za Mila
Gost
Ziranti za Mila

Millions eura kilometrar rasvjete. 1000 eura metar. Dzabe brat bratu

Osa
Gost
Osa

Šta mislite da se malo promijeni ova vlast, a ? Dobri su oni, nego čisto onako, da im ne dosadi fotelja. Bojim se navućiće se na te velike plate pa će posle da kriziraju, pa liječenje zavisnosti, pa nam eto dodatnog troška… Pa još ako se zaboravi neka stavka u liječenju opet dodatni troškovi… Vi vidite ali mislim ČISTO RADI… Više »

Stara varoš
Gost
Stara varoš

Kako znaju da ce Monteput biti jeftiniji od Kineza, kada Monteput, a ni vlada, ne zna ni od koga, ni pod kojim uslovima ce dobiti sredsta, odnosno kredit?

alo
Gost
alo

pitali su tajnovidca

Osa
Gost
Osa

Bravo za Vladu ! Baš se domaćinski odnosite prema budžetu ! Prvo u ugovoru nije petlja, dodaćemo 25 milona. Sad ĆEMO dodati još tridesetak miliončića za struju. Sledeće? PA DA, ŠTA ĆE STRUJA NEGO ZA RASVJETU – JOŠ KOJI MILIONČIĆ…. NE BI ME ZAČUDILO DA ASFALTIRANJE NE BUDE UKLJUČENO U CIJENU… MISLIM… NEMA LOGIKE….

Lipovo
Gost
Lipovo

Zna li se, osim Brajovicca, ko je sve zaboravan, ili je sve ovo svjesno radjeno, da se ,,vlasi ne sjete,,

aooooo
Gost
aooooo

Kako napisaste da je infrastruktura od znacaja za razvoj drzave onda drzavi nisu bile bitne telekomunikacije i njihova infrastruktura.

Jelena
Gost
Jelena

Cita li iko ljudi taj Ugovor koji je javni dokument? Sigurno ne a pisu gluposti i neistine. U ugovoru fino pise da investitor obezbjedjuje elektricnu emergiju. Nista nije zaboravljeno nema naknadnih radova papir u ruke pa citajte i onda pisite ne sludjujte narod.

Gojko
Gost
Gojko

Monteput koji 3 km u donju goricu pravi godinu dana i vide? Ulicu na starom aerodromu od 700 metara 10 mjeseci? Drzavo kad je bal nek bal, dajte kinezima i to jer ce sa ovim auto put dobit napajanje 2036.

Sova
Gost
Sova

Bravo za sve koji su ti dali plus. Dogodi se da čovjek pobrka Monteput i Tehnoput, ali… 6:0 je mnogo.

Gojko
Gost
Gojko

Ee bogami su u pravu. Izvinjenje narodu pravi sam pink m

Ilinois
Gost
Ilinois

Nije Monteput, nego Tehnoput, moj Gojko …….

Goran CT
Gost
Goran CT

Samo bih volio da vidim sad sve one koji su pisali da autoput neće kasniti. Maj 2019 je na pragu a oni tek biraju banku koja će dati kredit. Ide tender 2-3 mjeseca, pa izbor izvođača (mjesec ako ne bude žalbi), a gradnja mora trajati minimum godinu… Vidimo se krajem 2020 tj. pred izbore da sijeku vrpcu.

Bravo
Gost
Bravo

A dje je signalizacija toide jos naknadno koji meleon da se omaste brci

Kwh
Gost
Kwh

Zamolio bih nekog ko je malo upućeniji da mi objasni kako to napajanje električnom energijom može spadati pod naknadnim radovima jer moja logika, očigledno, ne funkcioniše jutros…

Jelena
Gost
Jelena

Nijesu naknadni radovi sve lijepo pise u ugovoru ko hoce da cita. No nece lakse je ovako laprdati.

Bnjjj
Gost
Bnjjj

Nevjerivatno je da se zaborave petlje i voda i struja to je strasno,pa ovaj autoput je kao Skadar na Bojani bog zna koliko ce na kraju kostat sad je skoro milijardu

Insajder
Gost
Insajder

odakle ti zakljucak da je struja zaboravljena? mislim da nisi dobro pratio na casovima. ovo nema veze sa zaboravljenom petljom.

realni!
Gost
realni!

a nijesu zaboravili jadan ne bio…nego da bi manje kostalo,,,hoce tender da dobiju firme iz CG sto je i normalno…

srnjjj
Gost
srnjjj

a ti znaš šta je zaboravljeno a šta nije, ajde vrati se u krevet maleni.

Send this to a friend