Ekonomija

Mreža u Ulcinju spremna za sezonu

ilustracija

Ekipe Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) pred zimu i ljeto intenziviraju aktivnosti na pripremi mreže za drugačije vremenske uslove i povećan broj korisnika. Brojne aktivnosti obilježile su period od početka godine kako bi mreža na primorju spremno dočekala ovogodišnju turističku sezonu. Reporter Dnevnih novina nedavno je posjetio ekipu CEDISa u Vladimiru i zatekao ih u radovima na rekonstrukciji dalekovoda Šas.

“Ugrabili smo da pred sezonu odradimo dio ogranka od trafostanice ‘Šas ekonomija’ do trafostanice ‘Đonze’, gdje ćemo zamijeniti sve potporne izolatore na stubovima. Završavamo oko 15 stubova, a to podrazumijeva zamjenu 45 novih potpornih silikonskih izolatora”, kazao je Zoran Vučetić, šef Službe održavanja Regiona 4.

Na dalekovodu su tih dana radile ekipe iz Vladimira a pridružile su im se i kolege iz Ulcinja, Bara i Ostrosa. Zamijenjen je novi željezno-rešetkasti stub na dalekovodu Šas, a radnici su iskoristili to što je dalekovod bio bez napona da raščiste i završe prosijecanje trase.

“Napravili smo ovu veću akciju kako bi se što više uradilo pred sezonu i tako mreža bila spremna za povećani broj korisnika. Svakako, cijeli i jul i avgust ćemo raditi i biti tu za sve sto bude potrebno. Imaće posla na niskonaponskoj mreži, na stubnim trafostanicama i ostalom. Za ekipe održavanja Regiona 4 nema stajanja nikada”, naglašava Vučetić.

Kada su u pitanju Ada i dio Štoja, predstavnici CEDIS-a kažu da se dosta se toga pred sezonu uradilo kako bi se preduprijedile eventualne poteškoce zbog dodatnog opterećenja mreže u toku ljeta. Trenutno se na niskonaponskoj mreži “Ćirovići” radi na rasterećenju mreže.

“Nelegalna gradnja nam je prouzrokovala velike probleme prethodnih godina jer su se u ljetnjim mjesecima objekti punili ogromnim brojem turista, a mreža nije projektovana za toliko opterećenje. U sezoni su uništavani osigurači i ostali djelovi trafostanica od opterećenja”, priča Vučetić.

Kako bi tome stali na kraj, u CEDIS-u su prošle godine odlučili da u toj trafostanici ugrade novi niskonaponski blok sa 12 izlaza.

“Takođe, iskoristili smo situaciju dok nema turista da položimo još dva kabla, pa sada spremni dočekujemo sezonu u tom dijelu ulcinjske opštine koji je i bio najproblematičniji tokom ljeta. I u Đeranama, na Velikoj plaži, smo isto uradili i rasteretili mrežu, naročito na izlazu Kućević, gdje se nalaze problematični nelegalni objekti. Mislim da smo sve uradili valjano i da se tu više nećemo vraćati ovoga ljeta”, zaključio je Vučetić.

Potrošnja električne energije u Ulcinju ljeti je izuzetno visoka, a dugogodišnja nelegalna gradnja i izostanak detaljnih prostornih planova blokirali su razvijanje i osavremenjavanje distributivne mreže u najjužnijem crnogorskom gradu. Posljednje dvije godine CEDIS je napravio značajan korak naprijed u pravcu poboljšanja naponskih prilika.

Osim redovnih i planiranih aktivnosti na održavanju energetskih objekata, u kompaniji podsjećaju da je neminovno angažovanje radnika održavanja i u situacijama kada usljed problema na mreži nastaju kvarovi koje ekipe moraju otkloniti. Ekipe održavanja su nezamjenjiva pomoć i sektoru za investicije prilikom izgradnje novih objekata i njihovog uključivanja u elektroenergetski sistem.

Send this to a friend