Ekonomija

M:tel plaća devet centi manje zbog ulaganja

Vlada je predložila Ustavnom sudu da ne prihvati inicijativu za pokretanje postupka ocjene ustavnosti njene odluke o korišćenju pružnog pojasa, odnosno visini mjesečne naknade za korišćenje optičkih telekomunikacionih vodova u pružnom pojasu jer je ocijenjeno da je u skladu sa Ustavom. Telekom je u inicijativi Ustavnom sudu naveo da on korišćenje plaća 20 centi po metru čime je, kako tvrde, narušena konkurencija.

“Direktni konkurent na tržištu m:tel za istu uslugu plaća naknadu u iznosu od 11 centi po dužnom metru. Time je popust priznat m:telu koji nije uložio u infrastrukturu, već je akvizicijom preuzeo privredno društvo (“Fibernet) koje je uložilo u infrastrukturu, koja je predmet naknade za korišćenje pružnog pojasa. Takođe, popust nije priznat Crnogorskom Telekomu koji je uložio u infrastrukturu, koja je predmet naknade za korišćenje pružnog pojasa, 1999. godine postavljanjem kablova u pružnom pojasu, kao izričitih državnih potreba u datom trenutku”, tvrde iz Telekoma.

Oni su u inicijativi ocijenili da je ta odluka nezakonita i da su njene odredbe u suprotnosti sa osnovnim načelima prava zaštite konkurencije, odnosno sa Zakonom o zaštiti konkurencije. Tvrde i da odluka isključuje transparentnost time što daje mogućnost Željezničkoj infrastrukturi da diskreciono koriguje visinu naknade, u ovom slučaju za m:tel. U Vladi su ocijenili da Crnogorski Telekom nije u pravu, jer se kroz razliku u naknadi m:telu vraća uloženo, nakon čega će i on plaćati cijenu od 20 centi. Odlukom je, kako objašnjavaju u Vladinom dokumentu koji je usvojen prije pet dana, utvrđeno da se naknada za postavljanje optičkih kablova za pravna lica koja su uložila u infrastrukturu utvrđuje sporazumom između te firme i Željezničke infrastrukture.

“m:tel je pravni sljedbenik firme Fibernet koja je, na osnovu ugovora o zajedničkom ulaganju, zaključenog 2008. sa Željezničkom infrastrukturom, investirala u nabavku i postavljanje optičkog i energetskog kabla duž pruge Vrbnica-Bar. Fibernet je izgradio optičku mrežu koju čine 144 optička vlakna i energetski kabl, pri čemu je 50 odsto vlakana i 100 posto energetskog kabla dao u trajno vlasništvo ŽI. Ukupna investicija je iznosila 7.341.638 eura, a vrijednost imovine koja je pripala ŽICG je 4.136.852 eura. Imajući u vidu navedeno, za m:tel obračunava se mjesečna naknadu od 11 centi po dužnom metru zbog prethodnih ulaganja, za određeni period, odnosno do isplate investicije. Nakon toga će se naknada obračunavati kao i ostalim operaterima”, navodi Vlada u obrazloženju, te ističe da je konfiguracija terena na kom se nalazi pruga, odnosno mreža, veoma složena i jedna od najtežih u Evropi.

Send this to a friend