Ekonomija

Mugoša: Svašta je seljak preživio, preživjeće i Stijovića i njegove saradnike

Budimir Mugoša

Seljaci su iznijeli i ratove i pandemije i elementarne nepogode, preživjećemo i ministra Stijovića i njegove saradnike, poručuje u razgovoru za Dnevne novine farmer iz Podgorice, bivši ministar poljoprivrede i član Predsjedništva SDP-a Budimir Mugoša.

Ministar poljoprivrede je jasno saopštio da nema što da razgovara sa farmerima, jer ne može da izađe u susret vašim zahtjevima koje, uzgred, smatra nerealnim, čak izražava sumnju u razloge protesta…

MUGOŠA: Ministar je na taj način pokazao svoj odnos prema ljudima od čijeg rada živi, a takođe i elementarno nepoznavanje resora koji vodi. Elementarno pošteno bi bilo da nas je primio na razgovor i da nam u oči kaže to što misli, a ne da se krije iza svojih podređenih i iza nevještih saopštenja. Za to nije imao hrabrosti ni poštenja. Sa druge strane, nije tačno da nema mogućnosti da pomogne jer država za ovakve situacije ima sredstva iz budžetskih rezervi i ne postoje zakonski problemi da se ona upotrijebe u ovom slučaju. Ne mogu da vjerujem da u ovoj zemlji postoji iko ko išta zna u ovoj oblasti da ne vidi problem i situaciju u kojoj se našao najvažniji i najbolji dio crnogorske poljoprivrede i privrede uopšte.

Bilo bi dobro da gospodin ministar saopšti jedan argument, jednu stručnu analizu koja pokazuje da naši zahtjevi nijesu realni.

Kada nemate argumente onda se najlakše kriti iza politikatnstva, bahatosti, moći pozicije na kojoj se nalazi. Da on ima egzistencijalnih problema kao mi, da duguje za hranu, struju, rentu za livade, na veresiju uzet repromaterijal, shvatio bi naše razloge.

Njemu nije nikada bilo bolje, a nama nikada gore.

Stijović kaže da “stočari nijesu ugroženi toliko da će morati da prodaju stoku, već je problem što im je malo smanjena zarada”. Koliko je to “malo”?

MUGOŠA: Tačno je da imamo zarade da prehranimo stoku, ali nemamo zarade da prehranimo porodice. Ni prije krize nije bila sjajna situacija, “malo smo plivali, a malo ronili”, sada smo duboko pod vodom i ne možemo uhvatiti vazduh. Tačno je da imamo nešto zarade, govorim u svoje ime, ja proizvedem oko 6.000 kg mlijeka mjesečno kada platim koncentrovanu hranu i tekuće troškove mogu zaraditi 300 eura. Dakle, kalkulacije na godišnjem nivou pri sadašnjoj cijeni svih inputa govore da ne mogu zaraditi više od euro dnevno po kravi. E za taj novac neću da radim ovako težak posao i ne mogu prehraniti porodicu. Ministar mora shvatiti da niko ko je izašao iz ovoga posla nije se vratio i ne smije se kockati sa ovim sektorom.

Kako komentarišete poruke da i poljoprivrednici moraju da snose teret krize?

MUGOŠA: Seljaci podnose tereti kada ima i kada nema krize, to je sektor koji ovoj državi najviše daje, a najmanje dobija. Seljaci su iznijeli i ratove i pandemije i elementarne nepogode, preživjećemo i ministra Stijovića i njegove saradnike.

Da li se Stijović ikada sreo sa stočarima? Ko je do sada razgovarao sa vama?

MUGOŠA: Jeste, sreo se sa našim predstavnicima, sa mnom nije. Ali ti razgovori su bili prije nego smo mi tražili pomoć. Od kada smo uputili naše zahtjeve ministar je to shvatio kao atak na njegovu fotelju i on se nje čvrsto drži, a na razgovore šalje nekompententne ljude koji nemaju nikakvo ovlašćenje da pregovaraju, već samo da kao kuriri donesu ministrov decidan stav da pomoć ne da, kao da su to njegova sredstva.

Ministarstvo poljoprivrede kaže da farmerima daju 11 centi za mlijeko, da to košta oko tri miliona na godišnjem nivou, a da vaši zahtjevi od pet centi predstavljaju trošak od 3,6 miliona na godišnjem nivou. Ovdje se nešto ne slaže…

MUGOŠA: To je jedna u nizu prevara koju plasira sadašnji, a isto je radio i prethodni ministar. Pravo na premiju imaju farmeri koji predaju više od 400 litara mlijeka. Po tom osnovu otpadne veliki broj farmera. Od 400 do 5.000 litara mjesečno možemo ostvariti premiju od pet centi za prvu klasu i pet centi za ekstra klasu. Ove premije ne dobijaju svi i ne za sve mlijeko, jer veliki broj farmera koji nema adekvatne uslove za mužu teško može ostvariti osnovnu premiju, a još teže premiju za ekstra klasu.

Jedan cent bonusa za one koji predaju više od 5.000 kg mlijeka takođe čine mali procenat ukupnog mlijeka. Prema tome, taj populizam da daju svakome 11 centi je velika neistina.

Šta pokazuju vaše kalkulacije?

MUGOŠA: Naše kalkulacije govore da je potrebno oko 1,5 do dva miliona eura, jer su premije u mljekarstvu do sada bile tri miliona. Za ovu godinu je predviđeno nešto manje od četiri miliona. Da bismo izbili ministru njegove argumente i netačnu kalkulaciju mi smo na posljednjem protestu preformulisali zahtjev da nam isplate 50 odsto dodatnih premija što je manje od dva miliona. Nešto im matematika ne ide dobro.

SDP je pokrenuo pitanje smjene Stijovića. Što mu sve zamjerate?

MUGOŠA: Broj stranica vašeg lista je mali da prihvati sve što mu zamjeramo. Prije svega, nepostojanje bilo kakve vizije razvoja crnogorske poljoprivrede, nepostojanje strategije, sektorske analize, nije usvojen niti jedan zakon ili podzakonski akt osim agrobudžeta. Apsolutno neadekvatan odgovor na krizu u kojoj smo se našli.

Uz sve to imamo bahato ponašanje prema ljudima koji žive od svog rada i od čijeg rada žive drugi. Njima su više puta upućene uvredljive poruke. Takođe, i kadrovska u Ministarstvu poljoprivrede rješenja su diskutabilna. Na mjestu državnog sekretara imamo voćara, drugi državni sekretar je advokat, direktor Direktorata za poljoprivredu je pripravnik, na mjestu načelnika za savjetodavne poslove u stočarstvu je inženjer prehrambene tehnologije… Da li je to meritokratija. Da ne govorimo da su svi najbliži saradnici iz Berana i Andrijevice, slučajno vjerovatno!

A tek kasno usvajanje agrobudžeta…

MUGOŠA: Neusvajanje agrobudžeta sedam mjeseci bi svakog odgovornog čovjeka natjeralo da podnese ostavku jer ljudi koji žive od poljoprivrede pretrpjeli su ogromne štete, kao i država u cjelini, a gospodinu ministru super. Neka mu je sa srećom!

Šta će biti Vaši sljedeći potezi? Od čega to zavisi?

MUGOŠA: Ministar je pribjegao lukavoj i nepoštenoj taktici da odugovlači sa odgovorom i zavlači nas kako bismo ušli u sezonu košenja i poljoprivrednih radova i na taj način smanjio broj učesnika protesta i da bi se dobilo na vremenu da agituju kod poljoprivrednika da ne izlaze na proteste, ubjeđujući ih da su to politički protesti i sl. Mi ćemo sačekati da nas pozove na razgovor ministar Spajić kako je obećao, nadam se prije odmora. Ja sam siguran kada od mene lično čuju argumente i kalkulacije da će doći do rješenja ovog problema.

U slučaju da do dogovora ne dođe, mi ćemo od jeseni onganizovati ozbiljne i onganizovane proteste po uzoru na kolege iz Evropske unije. Ipak vjerujem u razgovor i dogovor sa ozbiljnim i razumnim ljudima, kakav gospodin Stijović očigledno nije.

Send this to a friend