Ekonomija

Mujović: Dogovorom do rješenja za Bilećko jezero, arbitraža je skupa, Nikišiću godišnja naknada između 600 i 700 hiljada eura

Saša Mujović/ Foto: Vlada CG
Saša Mujović/ Foto: Vlada CG

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović pokrenuo je sa mrtve tačke pitanje Biećkog jezera, a za CdM najavljuje konkretne korake. Formiranje Radne grupe sa eminentnim stručnjacima, koja će raditi na ovom pitanju kako bi Crnoj Gori pripala određena naknada za korišćenje akumulacija ovog jezera, što Crnoj Gori, kako naglašava, dozvoljavaju brojne deklaracije, pravila i međunarodne konvencije.

Međutim, stvari nijesu tako jednostavne. Mujović se zalaže za pregovore i dogovor kroz formiranje Komisije koja će se baviti ovim pitanjem i doći do optimalnog rješenja. Druga opcija je arbitraža, što je komplikovaniji pristup i proces koji je jako skup.

“Sve deklaracije koje sam već pominjao, sva prava i pravda su na našoj strani. Postoje dvije opcije kako se ovo pitanje može rješavati. Jedna varijanta je da se zajedničkim dogovorom, kroz rad Radnu grupu koju će formirati sa jedne strane Crna Gora, a sa druge strane BiH ili entitet Republika Srpska, jer tu moramo biti pažljivi i bićemo, jer mi ne pada na pamet da kršim dobre međudržavne odnose ili da bilo koji entitet favorizujem, kako bismo mogli razgovarati i pregovarati”, navodi on.

Drugi način je, objašnjava, arbitraža. Mujović tu podvlači važnu stavku.

“Politički ostrašćeni i oni koji ne promišljaju baš duboko, reći će da je sve pravo na našoj strani, i da pokrenemo arbitražu. Ipak, moramo znati da to nije baš tako jednostavno, niti lako. Arbitraže traju dugo, skupe su, a to država plaća. Ovaj problem postoji desetinama godina unazad i nije ga lako riješiti. Nameće se i važno pitanje, koja je to relevatna Komisija koja može da utvrdi, ko će presjeći i reći toliko prilada Crnoj Gori i toliko pripada drugoj strani. Više sam pristalica dogovora na nivou dvije države”, kaže ministar u razgovoru za CdM.

Objašnjava šta je njegov plan po ovom pitanju.

“Moja ideja je da se krene u formrianje radnih timova. U taj tim Crna Gora da uključi najbolje što ima, i zamolio sam, prilikom nedavnog susreta, da mi CANU delegira svoje članove koji će bitii uključeni i to radno tijelo. Što se mene tiče, dobrodošli su svi oni pravnici, hidrolozi, svi koji na bilo koji način mogu doprinijeti da naša Radna grupa bude maksimalno poštovana i da bude znavena, da zna šta će i koliko tražiti, kolika je mjera ustupaka koje možemo napravit”, jasan je Mujović.

Kada je riječ o ovom pitanju, Mujović podsjeća na nekoliko studija koja su rađene, a u onoj iz 2005. se kaže da 40 odsto sliva Bilećkog jezera pripada Crnoj Gori i da je 24 odsto ukupne akumulacije pripada Crnoj Gori.

Napominje da se od 2005. godine do danas, situacija izmijenila.

“Da li tolike vode danas zaista postoje, da li je to dobro izmjereno? Svakako to treba ažurirati i inovirati. I tu tražiti neko kompromisno rješenje. Bojim se da će se ta naknada za ono što do sada nije naplaćeno, koja se mjeri milionima kilovat časova proizvedene električne energije, teško naplatiti retroaktivno. Nisam tu veliki optimista. Nije jednostavno”, kaže ministar energetike i rudarstva.

Podvlači i da od 1992. godine Nikšić ne dobija koncesionu naknadu za potopljenu teritoriju, ali smatra da je to nešto što je najrealnije i da to ćemo najbrže riješiti.

“Mislim da tu niko nema nšta protiv. Mislim da je tu riječ od 600 do 700 hiljada eura na godišnjem nivou, ta koncesiona naknada za potopljenu teritoriju. Mislim da je to najrealniji i najizvjesniji vid obeštećenja koji ćemo dobiti”, jasan je Mujović.

Kada je riječ o Bilećkom jezeru, prema riječima ministra, on će insistirati da radne grupe rade i predlože neko održivo rješenje.

“Postoje projekti novih HE gdje se može valorizovati zajednička energija i potencijal Bilećkog jezera. Takođe, jedan dio vode tog jezera mogao bi se iskoristiti za napajanje Boke, odnosno Kotora, što bi bilo važno. Opcija ima više. Koja je najrealnija, teško je procijeniti. Ali, hajde da idemo redom. Da vidimo šta bi bili zaključci tog zajedničkog radnog tijela, te Komisije, da vidimo kakav će biti stav Evrope i Amerike prema RS, i mogućnosti da se sa njima ulazi u zajedničke projekte. I to treba imati na umu”, zaključio je Mujović u razgovoru za CdM.

Miraš Dušević

29

avatar
1000
21
8
0
 
28
NijeNegoGrađaninDajbabeCucafizioterapeut 🇲🇪
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Građanin
Gost
Građanin

Sta bi ovo?

fizioterapeut 🇲🇪
Gost
fizioterapeut 🇲🇪

Mujo znas li da se skoro cio Herceg Novi snabdijeva vodom iz Bileckog jezera ?
A to placamo Dodiku mi gradjani.. placamo svoju vodu drugoj drzavi ?
Pametnom dosta.

Čong Li
Gost
Čong Li

Ovaj Mujo ce nas skupo kostati… sve zivo hoce da proda i pokloni srbiji i bosni… zalosno na sto smo spali

rados
Gost
rados

mujo kuje konja na mjesecu,slavu slavi sv.cecu……nek naplati sto se po ramova trosi i komunalije i struju i porez nema potrebe za udaranje na bosnu jednu jedinu,.,,,nek trazi na gazivode sa kosova junak izgorenih nervi..

Maśa 😎🇲🇪
Gost
Maśa 😎🇲🇪

E ako Pivljani dobijaju ogroman novac jer se iz tog plemena voda sliva u Pivsko Jezero, onda plemena Banjani i Oputna Rudina treba da dobiju ta sredstva.
Zar nije tako?

Krsto
Gost
Krsto

Kako ovaj čovjek ponizi sebe od kad dođe na funkciju. Je li moguće da mu je politika ovoliko bila bitna??!

Crnogorac 100%
Gost
Crnogorac 100%

Ja vjerujem ovom Mujovicu. Polako ljudi mislim da će on rascistiti ove partijske ugljene i narodu pomoći.

Ćehotina
Gost
Ćehotina

Hoće posebno sa onijem Lekićem koji prodaje ugalj preko popova okupatorske crkve Srbije.

Niksicanin
Gost
Niksicanin

Sve je to dobro i fino ali isto tako da se stanovnicima kojima je potopljena zemlja takodje isplati naknada

Tajfun
Gost
Tajfun

Gospodine Mujovicu,kad su vas izabrali za ministra mislio sam da su bar taj resor pokrili covjekom od zvanja ,znanja i kredebiliteta,ali ste me puno razocarali kad ste dozvolili da Lekic bude predsjednik upravnog odbora u rudniku uglja u Plevljima i uklopili se u ostalu partititokratsku druzinu.

crni
Gost
crni

Izbušite jednu cjevčicu i povedite vodu u Nikšić, šta bre ima da se pregovara!

Vazda
Gost
Vazda

Ja bih rekao da vece finansijske probleme sa eventualnom arbitrazom bi imala republika sumska jer su sa dodikom pred bankrotom.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Vrijeme je bilo da neko pokrene ovo pitanje. Svaka čast ministru i dako on nešto uradi za ovaj napaćeni narod. Svaka čast

Zeta
Gost
Zeta

A što je uradi neznalico?
U pitanju su milioni Eura koje Dodikove
firme preprodavaju struju i bogate se nazapamćeno a narod Dodikove republike
dobiva niti mrvice, neznalico !

Sara
Gost
Sara

Čini mi se da ovaj Mujovic bar nešto radi u odnosu na ove ostale. Čula sam da je dobar covjek i profesor.

Struhar
Gost
Struhar

Najmanje što treba da nam daju kao obeštećenje zbog vesne bratić je cijelo jezero!

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Vrijeme je bilo da se o ovom pitanju povede malo računa i drago mi je da je neko ovo pokrenuo. Svaka čast.

miki
Gost
miki

bolje onda nista ne radite–znate li kolike su zarade godisnje od ovih hidrocentrala–lako je vidjeti-stotine miliona

NijeNego
Gost
NijeNego

Iluzorno je ocekivati da se to rijesi bez arbitraze. Sa druge strane sanse na arbitrazi su nam nula, mozda neka veca nadoknada za NK ! Kako CG nije ucestvovala u gradnji elektrane, dodje mu ga isto kao da trazimo nadoknadu za izgubljenu struju iz elektrana na Moraci koje nijesmo izgradili !

Glava Zete
Gost
Glava Zete

Pojma nemaš, do 1992 dobivali smo nadoknadu 25 posto struje koja je dobivala Crna Gora, ne opština Nikšiċ.
Trebaš da čitaš u učiš, nikad ti nije kasno!

NijeNego
Gost
NijeNego

To nije tacno ! Niksd nijesmo “dobivali” tih 25 posto struje !

Osvjezilo
Gost
Osvjezilo

Ma u redu je to. Siroke si ti ruke Mujovicu. Ipak su to braca srbi.

Cuca
Gost
Cuca

Mujovići su Srbi?
Ðe da to provjerim!
Dako se PES izjasni.

Maestro
Gost
Maestro

600-700 hiljada je smiješna cifra za količinu struje koja se tamo proizvede

Dajbabe
Gost
Dajbabe

Sprdnja nad sprdnjama.
Ovo su odredili Dodikovi tajkuni, ali in dolari neće trebat kao ni Dodiku.
Stižu sankcije na račune nema šale.
Dodik je jako nervozan, sve blokirano.
Muke su to Mujoviću, tek ćeš da te ufate muke Tantolove.

Cudo
Gost
Cudo

Oko 2000 eura dnevno, sprda li se ovaj?

Bijele poljane
Gost
Bijele poljane

Sram te bilo Mujoviću. Pristao si na poniženje i ucjene Dodikovih tajkuna!

Energy
Gost
Energy

svaka čast, no mislim da oni ne razmišljaju o vraćanju onoga što otimaju decenijama…vazda im je malo…

DragovaLuka
Gost
DragovaLuka

Dje mi je komentar, ovo je pljačka Crne koja se nastavlja od 1992!

Send this to a friend