Ekonomija

Mustafić iz Mojkovca i Kolašina: Bespovratna podrška uslovljena kvalitetnim biznis planom

Finansijska podrška od 3.5 miliona eura, iz fondova Evropske unije, od izuzetnog je značaja za crnogorske institucije i društvo u cjelini. Ministarstvo rada i socijalnog staranja kao krovna istitucija operativne strukture, obezbijedilo je Zavodu za zapošljavanje prvi direktni grant iz pretpristupnih fondova Evropske unije, i to kroz Program EU i CG za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu.

To je na promociji Programa u Mojkovcu i Kolašinu poručio direktor Zavoda, Suljo Mustafić.

“Drugi Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava od tri do 7.5 hiljada eura, koji će biti objavlje krajem marta, Zavod realizuje u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Crnoj, Ministarstvom rada i socijalnog staranja i Ministarstvom finansija. Priliku da se prijave imaće nezaposleni koji su na evidenciji Zavoda najmanje četiri mjeseca na dan objavljivanja Poziva, sa naglaskom na mlade, žene i dugotrajno nezaposlene”, istakao je Mustafić.

On je naglasio da je Zavod na usluzi svim nezaposlenim licima koji žele da pokrenu svoj biznis.

“To potvrđujemo i svakodnevnim posjetama opštinama na sjeveru u kojima je najveći procenat građana bez zaposlenja. Na promotivnim info sesijama, svim nezaposlenim licima sa evidencije Zavoda, omogućavamo da na vrijeme dobiju sve informacije o mogućnostima dobijanja bespovrarne podrške.  Bespovratna podrška od tri do 7,5 hiljada eura, uslovljena dobrim i kvalitetnim biznis planom, može vam poslužiti kao početni kapital za razvoj vaših biznis ideja”, kazao je Mustafić.

“Program EU i CG za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu je vrijedan 18 miliona eura, u kojem Evropska unija učestvuje sa 15,3 miliona a Vlada Crne Gore obezbjeđuje 2,7 miliona eura za njegovu realizaciju. Program je zvanično počeo da se sprovodi u julu 2018. godine, potpisivanjem Finansijskog sporazuma između Vlade Crne Gore i EK. Cilj programa je da se obezbjedi razvijeno društvo kroz pružanje boljih uslova za podizanje nivoa zapošljivosti stanovništva, poboljšanje kvaliteta formalnog i neformalnog obrazovanja, uz socijalno uključivanje osoba u nepovoljnom položaju i smanjenje rizika od siromaštva”, kazala je službenica za implementaciju u Direkciji za programiranje i implementaciju EU fondova u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Granica Simićević.

Predsjednici opština Mojkovac i Kolašin prepoznali su Program geantova za samozapošljavanje kao dobru šansu za smanjenje nezaposlenosti.

“Danas želim građane Mojkovca da ohrabrimo da uzmu učešće u ovom pozivu kako bi njihove biznis ideje postale osnova za uspješno poslovanje budućih preduzeća”,  istakao je predsjednik Opštine Mojkovac Ranko Mišnić.

“I Opština Kolašin će zainteresovanim nezaposlenim licima pružiti logističku podršku pri izradi biznis planova u fazi apliciranja za ovaj poziv. Ovo je jedan veliki iskorak i u nama imate partnere”, rekao je predsjednik Opštine Kolašin Milosav Bulatović.

Info sesija u Nikšiću, za nezaposlene iz Nikšića, Šavnika i Plužina, biće održana u četvrtak 20.februara u Inovaciono preduzetničkom centru Tehnopolis od 10-12 sati.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Šahbaz
Gost
Šahbaz

Samo jedan čovjek to umije u Kolašinu, naročito ekonomski dio, samo je pitanje: upotrijebiti ga ili zloupotrijebiti?!

Bnjj
Gost
Bnjj

Kasno ste se sjetili tamo više nema stanovnika

Send this to a friend